Våren på Nasjonalbiblioteket: løping, innmat, Fosseforedrag, norske borgerkriger og drømmer om et bedre liv i Amerika
Nasjonalbiblioteket inviterer til en innholdsrik vår på Solli plass, med arrangementer som spenner fra historiske foredrag og livepodkast til allsang og matkultur. Historiens første Fosseforedrag og Fosseprisutdeling skal feires, og utvandringen fra Norge til Amerika blir tema for en stor utstilling og et bredt program som vil strekke seg utover høsten.
– Vårens arrangementsprogram er mangesidig og belyser flere ulike aspekter ved norsk kulturhistorie. Vi skal se nærmere på temaer som folk har vært opptatt av langt tilbake i tid, men fortsatt grunner over, diskuterer og vil lære mer om. Det være seg løping, mattradisjoner, barneviser, middelalderhistorie eller utvandring, sier Eirik Kydland, leder for Nasjonalbibliotekets formidlingsredaksjon.
Ingrid Kristiansen, Hanne Ørstavik, Jean-Luc Marion, Hinrich Schmidt-Henkel, Ned Blackhawk og Margreth Olin er blant de mange gjestene du kan møte på Nasjonalbiblioteket det neste halvåret.
– Vi gleder oss stort til å presentere det første Fosseforedraget, som skal holdes av franskmannen Jean-Luc Marion, med tilhørende arrangementer om filosofi, skapelse, litteratur og kunst. Vi ser også fram til å fordype oss i den store utvandringen til Amerika, en viktig del av norsk historie som vi ønsker å løfte fram nye perspektiver på, sier Kydland.
Februar: løping, kolanordmenn og barnesang
Aldri før har flere hverdagsmosjonister løpt så langt og så fort som nå. Onsdag 5. februar tar løpedronning Ingrid Kristiansen, langdistanseløper Gudmund Skjeldal og samtaleleder Erle Marie Sørheim publikum med på en reise gjennom løpingens historie. Etterpå inviterer Nasjonalbibliotekets egen ultraløper Arne Martinus Lindstad til en felles løpetur.
Torsdag 13. februar forteller Nasjonalbibliotekets kartekspert Anders Kvernberg, med utgangspunkt i et unikt kart fra 1930-årene, den glemte historien om nordmennene som dro fra Vardø til Kolahalvøya på slutten av 1800-tallet.
I det tredje arrangementet i serien Norsk visehistorie, onsdag 26. mars, forteller forskerne Ingrid Danbolt og Siri Haukenes om norske barnesangtradisjoner. Med piano og ukulele inviterer de også publikum til allsang.
Mars: innmat og de norske borgerkrigene
Blod, nyrer, tarmer og lunger. Alt dette er mat, men innmat er sjelden kost på norske matbord. Tirsdag 11. mars får du anledning til å erverve deg nyttig kunnskap om denne glemte matressursen. I et nytt Spiselig foredrag ser matkulturforsker Eva Narten Høberg nærmere på innmatens rolle i norsk matkultur. Credo serverer smaksprøver som gir publikum en autentisk opplevelse av temaet.
I Nasjonalbibliotekets nye podkast Strid – de norske borgerkrigene vil nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre og historiker Ole-Albert Rønning Nordby ta deg med på en reise i middelalderen – gjennom 120 år med blodige slag, politiske intriger og maktkamper innad i den norske kongefamilien. Podkasten lanseres tirsdag 25. mars med et liveshow i Målstova. Samme dag slippes de to første episodene i en serie på tolv ordinære episoder og tre bonusepisoder.
April: historiens første Fosseforedrag og Fosseprisutdeling
For å hedre nobelprisvinner i litteratur Jon Fosse har regjeringen lagt til rette for et årlig Fosseforedrag og utdeling av en Fossepris for oversettere i regi av Nasjonalbiblioteket. Torsdag 24. april finner dette sted for aller første gang på Slottet.
Publikum kan følge arrangementet direkte fra Nasjonalbiblioteket på Solli plass, når den franske filosofen Jean-Luc Marion holder det historiske første Fosseforedraget og den tyske oversetteren Hinrich Schmidt-Henkel mottar Fosseprisen, og delta i samtaler og diskusjoner om litteratur, kunst, skaperkraft og kreativitet i dagene etterpå.
I en helaften, fredag 25. april, kan du møte foredragsholder Marion på Nasjonalbibliotekets scene i samtale med Margreth Olin, og lære mer om hans tanker og ideer når foredraget skal diskuteres og tolkes i en påfølgende panelsamtale med forfatter Hanne Ørstavik, teolog Ragnar Misje Bergem og litteraturviter Louisa Olufsen Layne.
Fosseprisvinner Hinrich Schmidt-Henkel har oversatt hele 120 norske bøker til tysk. Lørdag 26. april snakker han om kulturutveksling gjennom litteratur og oversettelse med forfatter Alf van der Hagen.
Fosseforedraget vil være tilgjengelig i bokform på flere språk.
Mai: utvandringen til Amerika
I år er det 200 år siden starten på den store utvandringsbølgen fra Norge til Amerika. På Nasjonalbiblioteket markeres dette med en stor utstilling, arrangementer og annen formidling.
Publikum inviteres til en festkveld på Nasjonalbiblioteket, når utstillingen Rett vest. Drømmer om et bedre liv i Amerika åpner onsdag 7. mai. Hva drømte de norske utvandrerne om? Hva møtte dem? Hvordan gikk det med dem? Og hvem gikk drømmene deres på bekostning av?
Hvordan opplevde de amerikanske urinnvånerne nordmennenes inntog i Amerika? Lørdag 10. mai møtes historiker Mikkel Berg-Nordlie og professor Ned Blackhawk – prisvinnende forfatter og en av urinnvånernes fremste talspersoner – til en samtale om Amerikas historie og skandinavisk kolonialisme.
Tirsdag 13. mai får du knust en del myter får og lære noe nytt når historiker Henrik Olav Mathiesen gir deg en innføring i utvandringen til Amerika på 90 minutter.
Flere arrangementer kan komme til i løpet av våren.
Nasjonalbibliotekets arrangementer er gratis og strømmes, slik at de er tilgjengelige for publikum over hele landet.
Kontakter
Nina BræinPresseansvarligNasjonalbiblioteket
Tel:951 50 912presse@nb.noBilder
Lenker
Følg pressemeldinger fra Nasjonalbiblioteket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalbiblioteket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonalbiblioteket
Dr. Ines Vodopivec skal lede arbeidet med strategisk utvikling ved AI4LAM16.1.2025 11:27:21 CET | Pressemelding
AI4LAM har gleden av å kunngjøre at Dr. Ines Vodopivec, en anerkjent ekspert innen kulturarv og digitale humaniora, har tiltrådt rollen som generalsekretær fra januar 2025. Dette markerer et viktig skritt i organisasjonens arbeid med å styrke sitt strategiske rammeverk og videreutvikle sin rolle som en global samarbeidsplattform for kunstig intelligens i bibliotek-, arkiv- og museumssektoren.
Sigrun Aker Nordeng skal lede feiringen av Henrik Ibsens 200-årsjubileum9.1.2025 10:00:43 CET | Pressemelding
Nasjonalbiblioteket har ansatt Sigrun Aker Nordeng som leder for Ibsen 2028, markeringen av 200-årsjubileet for Henrik Ibsens fødsel. Nordeng kommer fra stillingen som leder for strategi og utvikling ved Munchmuseet.
200-årsjubileum for punktskriften: Nyttårskonsert på Nasjonalbiblioteket med pianist Ulf Nilsen30.12.2024 09:44:13 CET | Pressemelding
Start året med en stemningsfull konsertopplevelse i Nasjonalbibliotekets Store Auditorium. Lørdag 4. januar kl. 14 byr pianist Ulf Nilsen på et variert program med musikk av Edvard Grieg, Johann Sebastian Bach og Fartein Valen. Han deler også historier fra sin musikalske reise, fra han som barn fikk pianotimer og lærte seg punktnoter.
Nasjonalbiblioteket inngår unik intensjonsavtale med Vatikanet4.12.2024 11:00:00 CET | Pressemelding
Nasjonalbiblioteket har inngått en intensjonsavtale med Vatikanets apostoliske bibliotek og Vatikanets apostoliske arkiv om å digitalisere, transkribere og oversette alle kilder til norsk historie som finnes i disse institusjonene. Målet er å gjøre dokumentene tilgjengelige for offentligheten fram mot jubileet for slaget på Stiklestad i 2030. Avtalen er et resultat av et unikt samarbeid hvor Vatikanet ønsker å åpne sine arkiver, og det norske prosjektet er en av pilotene.
VG-teiknar Roar Hagen donerer teikningane sine til Nasjonalbiblioteket16.11.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Med sin karakteristiske strek har Roar Hagen tolka det norske nyheitsbildet i VGs kommentarspalter gjennom 38 år. No donerer han teikningane sine til Nasjonalbiblioteket.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom