Bli med på Hagefugltellingen og bidra i folkeforskning
Store snømengder og mange kuldegrader, regn og plussgrader – hvordan påvirker årets vintervær småfuglene i norske hager? Fuglevernorganisasjonen BirdLife Norge inviterer til den årlige Hagefugltellingen lørdag 25. og søndag 26. januar, der du kan bidra i folkeforskning ved å rapportere hvilke fugler du har i hagen din.
Det er mye fokus på at naturmangfoldet forsvinner rundt oss. Gjennom Hagefugltellingen bidrar fuglevenner i hele Norge til å overvåke og dokumentere variasjoner i bestandene av våre vanligste fugler om vinteren. For 18. året på rad skal tusenvis av norske hager undersøkes. Gjennom årene har vi fått god kunnskap om hvordan bestander av flere arter har endret seg. Noen fuglearter sliter og blir færre, mens andre har en positiv utvikling og har utvidet sitt vinterområde i Norge.
Hvordan påvirker været fuglene?
Hagefuglene er flinke til å tilpasse seg værforholdene. Svarttrosten for eksempel, liker å hoppe rundt i mildvær på barmark mens den leter etter noe å spise under blader. Når det blir kaldt og snøen dekker marken, trekker de inn til hager og foringsplasser for å finne mat. Mange arter lever helt på grensa når de overvintrer i Norge, og har derfor stor glede og nytte av godbiter som legges ut i hagene.
Arter i fram- og tilbakegang
Noen arter blir vanligere. Hagefugltellingen har vist at arter som spettmeis, kjernebiter, pilfink og stillits har økt sin norske vinterutbredelse de siste 15 årene.
Mer bekymringsverdig er de norske bestandene av grønnfink og gulspurv, som har gått tilbake de siste ti årene. Etter mange år med negative tall som følge av sykdom hos grønnfinken, kan det riktignok se ut til at arten er på vei tilbake. Situasjonen for gulspurv viser dessverre atr både den norske hekke- og vinterbestanden stadig er i tilbakegang. Det blir spennende å se hva tellingene viser i 2025.
Årets finkeprognose
Det er stor variasjon i antall fugler som oppsøker hagene våre for å få seg en matbit. De store utslagene er det finkefuglene som står bak. Mange av dem lever i flokk og som nomader utenfor hekkesesongen, på en evig jakt etter mat. De forskjellige finkene har forskjellig favorittmat, som er frø fra ulike trær (or, bjørk, bøk, gran osv.). Lokalt frøsetting hos treslagene er derfor med på å forklare hvorfor det er lite av en art et år, men store mengder et annet. Rapporter fra norske hager så langt i vinter kan tyde på at det er rikelig med dompap, bjørkefink og grønnsisik i landet. Gråsisik, en art som noen år kan være dominerende under tellingen, er hittil bare rapportert i små antall.
Hver telling teller – en aktivitet for alle!
Hagefugltellingen gir oss et unikt øyeblikksbilde av hvordan det står til med de vanligste hagefuglene våre. Alle som legger inn sine observasjoner, bidrar dermed til en viktig kilde til kunnskap om artene som finnes i vårt nærmiljø om vinteren. Hver fugl du teller gir oss verdifull kunnskap om hvordan hagefuglene våre har det om vinteren i Norge. Alle rapporter betyr like mye, uavhengig om det er få eller mange fugler som blir sett.
Rapporter på fuglevennen.no
I Hagefugltellingen er det fuglene som besøker fuglebrettet, foringsplassen eller hagen som skal telles og rapporteres på fuglevennen.no. Det høyeste antallet av en art som man ser samtidig skal rapporteres, og ikke summen av alle observasjoner. Deltakerne bestemmer selv hvor lang tid de bruker på tellingen, men en times tid bør være et minimum. Oppdaterte resultater i sanntid finner du på fuglevennen.no. Lurer du på hvilke arter som besøker din hage eller trenger tips om mating av fugler, finner du hjelp på fuglevennen.no. Her kan du også spørre en fugleekspert om alt i fuglenes verden.
Har du ikke anledning den aktuelle helga?
For dem som ikke har anledning til å telle fugler 25. eller 26. januar, er det mulig å rapportere både uken før og etter. Rapporter fra perioden 18. januar til 2. februar 2025 kommer med i årets telling.
Ekstra informasjon og ressurser:
Trender fra Hagefugltellingen (kan filtreres på fylke og kommune):
https://www.fuglevennen.no/aktiviteter/foringsplassen/resultater/?side=trend
Bilder til fri bruk i omtale av Hagefugltellingen:
http://www.fuglevennen.no/presse/bilder
Kontakter
Frode FalkenbergRådgiver
Tel:93 44 06 47Sine Dagsdatter Hagestad
Tel:48 35 37 31Bilder
Følg pressemeldinger fra BirdLife Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BirdLife Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BirdLife Norge
Hagefugltellingen 2023: knallår for flaggspetten7.2.2023 15:17:24 CET | Pressemelding
Selv om det ble talt nærmere 500 000 fugler i 10 500 hager, var det færre fugler enn normalt i hagene våre i vinter. Det var riktignok en art som var vanligere enn normalt i hele landet, nemlig flaggspett.
Det er klart for hagefugltelling igjen!24.1.2023 15:50:01 CET | Pressemelding
Hvordan står det egentlig til med fuglebestandene i Norge om vinteren? Finn ut av det sammen oss! BirdLife Norge inviterer til den årlige Hagefugltellingen lørdag 28. og søndag 29. januar, der du kan bidra med å rapportere hvilke fugler du har i din hage. Det er 16 år på rad at tusenvis av norske hager skal undersøkes av fuglevenner.
Årets store fugletelling25.1.2022 07:00:00 CET | Pressemelding
BirdLife Norge arrangerer helgen 29. – 30. januar den årlige Hagefugltellingen. Alle som mater fugler ved sin bolig eller hytte kan delta på dette. I disse koronatider så må vel dette være midt i blinken som en hyggelig aktivitet for hele familien.
Svarttrostene strømmet til foringsplassene under Hagefugltellingen2.2.2021 15:43:55 CET | Pressemelding
Med skikkelig vintervær over hele landet med kulde og snø ned til fjæresteinene selv på Vestlandet, så blir en foringsplass redningen for de svarttrostene som har tatt sjansen på overvintring, og de strømmet til folks hager i et antall på 24 000.
Hagefugltellingen, vinterens høydepunkt blant fugleinteresserte26.1.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Helga 30.-31. januar blir Hagefugltellingen gjennomført i hele Norden. Det er Norsk Ornitologisk Forening (NOF), som er ansvarlig for tellingen her til lands. I en vinter full av restriksjoner på grunn av korona, så må vel dette være midt i blinken som en hyggelig aktivitet for hele familien.