Inviterer til folkefest i Bergen
UiB og Universitetsmuseet inviterer til spektakulært 3D-lysshow på fasaden til museet på Muséplassen i Bergen.
24. og 25. januar inviteres alle til en magisk reise gjennom universitetets 200-årige historie. Under lysshowet får du se hvordan lys og digitale effekter transformerer den staselige bygningen til en visuell reise gjennom museets historie.
I 2025 er det 200 år siden Bergen museum ble opprettet – museet som dannet røttene til det som i dag er Universitetet i Bergen.
Lysshowet som skal vises på byggets fasade er en bearbeidet, forlenget og oppdatert versjon av lysshowet som ble vist under gjenåpningen av Universitetsmuseet i 2019.
Spektakulært show
– Dette blir spektakulært! På ulike kreative måter får publikum se eksempler på noen av de mange skattene fra museets rikholdige samlinger innen naturhistorie og kulturhistorie gjennom 200 år, sier Kari Loe Hjelle, direktør ved Universitetsmuseet i Bergen.
Gjennom spesiallagde projeksjoner skapes illusjoner av dybde, bevegelse og tekstur, noe som gir liv til museumsbygningen på dramatisk vis. Lysshowet, som er blant de største av sitt slag i Norge, varer i rundt 15 minutter og passer for både store og små.
Lysshowet er designet av Kolibri Media, med originalmusikk komponert av Kjetil Fluge, og produsert av Kulturoperatørene.
Gratis museumsinngang
Lysshowet markerer starten på UiBs og Universitetsmuseets 200-årsjubileum. Jubileet vil markeres gjennom en rekke arrangementer og aktiviteter for store og små gjennom hele 2025.
– Museet har i tillegg til å bevare vår natur- og kulturarv, bidratt til viktige vitenskapelige gjennombrudd nasjonalt og internasjonalt som vi er svært stolte av. Å markere 200 år gir oss en god anledning til å ta et tilbakeblikk på historien, og løfte frem viktige bidrag innen forskning og kunnskapsformidling. Samtidig er det en mulighet til å se fremover og skape gode diskusjoner om hva vår samfunnsrolle skal være i fremtiden, sier Margareth Hagen, rektor ved Universitetet i Bergen.
Samtidig med lysshowet, åpner utstillingen «Bare bein» på Universitetsmuseet. I utstillingen får man oppleve skjeletter, fra de minste i dyreriket – til de største, på nært hold. Inngang til Universitetsmuseet er gratis for alle, både fredag 24. og lørdag 25. januar.
Kontakter
Jørgen Thune Johnsen
Seniorrådgiver, Kommunikasjonsavdelingen ved UiB
Tlf: 976 47 829
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Småskalafiskerier avgjørende for global ernæring og levebrød16.1.2025 11:26:35 CET | Pressemelding
Småskalafiske spiller en betydelig, men ofte oversett rolle i global fiskeproduksjon og er nøkkelen til å bekjempe sult og underernæring samtidig som det er en vesentlig del av levebrødet for millioner av mennesker verden over, ifølge ny forskning.
Forskningsmiljøer i Bergen satser stort på kvinnehelse15.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Fire forskningsprosjekter innen kvinnehelse starter nå opp som følge av en storstilt satsing fra Trond Mohn forskningsstiftelse, Universitetet i Bergen og Helse Bergen. Prosjektene spenner fra forskning på eggstokkreft til mutasjoner i fosterlivet, tidlig overgangsalder og forbedret behandling av epilepsi.
Hva betyr jalla, og hvordan bøyer vi hermegås?13.1.2025 15:17:18 CET | Pressemelding
Bokmålsordboka og Nynorskordboka har vært gjennom en omfattende revisjon. 100 000 ord og uttrykk er gjennomgått fra A til Å. Vi gønner på, har hvit måned og søker opp nettroll i oppdaterte ordbøker tilpasset dagens språkbruk.
Oppsiktsvekkende oppdagelser i kampen mot Huntingtons sykdom10.1.2025 13:54:09 CET | Pressemelding
UiB-forsker Markus Miettinen er blant de første forskerne som har klart å fremstille en detaljert beskrivelse av proteinopphopninger assosiert med Huntingtons sykdom. Funnene kan bane vei for nye behandlinger og er nylig presentert i Nature Communications.
Små mikrobekolonier kommuniserer for å koordinere atferden sin9.1.2025 15:18:56 CET | Pressemelding
En ny studie publisert i Science Advances viser bevis på elektrisk signalering og koordinert atferd hos choanoflagellater, som er dyrenes nærmeste slektninger. Dette sofistikerte eksemplet på cellekommunikasjon gir viktig innsikt i den tidlige utviklingen av dyrs flercellethet og nervesystemer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom