Felles innsats for Oslofjorden: Regjeringen foreslår nye fiskeritiltak
Nærings- og fiskeridepartementet sammen med Klima- og miljødepartementet sender nå på høring forslag til nye fiskeritiltak i Oslofjorden.
- Situasjonen i fjorden tilsier at det er behov for strengere tiltak. Jeg vet at flere av forslagene vil påvirke dem som lever av og rundt fjorden. Derfor ønsker vi en bred høringsprosess, der det er rom for justeringer. Mange hensyn må veies, og vi ser frem til konstruktive innspill til vurderingen av hvilke tiltak som skal innføres, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.
Oslofjorden er i dårlig tilstand. De største påvirkningene er avløp, jordbruk og fiskeri. Det har siden 2019 vært innført fiskeritiltak for å styrke kysttorsken i Oslofjorden, blant annet et generelt forbud mot å fiske torsk i fjorden. Tiltakene har så langt ikke hatt ønsket effekt.
Fiskeri- og havministeren og klima- og miljøministeren bestilte derfor i fjor faglige råd fra Fiskeridirektoratet og Miljødirektoratet om nye fiskeritiltak for å styrke fiskebestandene og økosystemet i fjorden. Tiltakene har blitt nærmere utredet og vurdert i departementene i forkant av høringsprosessen. Høringen inkluderer tiltak rettet mot både yrkesfiske og fritidsfiske. Fiske etter anadrom laksefisk, som sjøørret og laks, er også omfattet av enkelte av tiltakene.
-Det haster med å bygge opp igjen økosystemene og sårbare fiskebestander i Oslofjorden. Å oppnå en ren og rik Oslofjord krever samordnet og kraftfull innsats fra alle berørte. De siste årene har vi særlig tatt grep innen avløp og jordbruk. Nå tar vi tak i fiskeri, som også er blant de største påvirkningene, og sender en ambisiøs og omfattende liste med tiltak på høring, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
-Engasjementet for å forbedre tilstanden i Oslofjorden er stort, både blant myndighetene og hos dem som lever av og rundt fjorden og bruker den til næring og fritid. Fjorden er sterkt påvirket av ulike miljøbelastninger, og det kreves ambisiøse tiltak på tvers av sektorer for å snu den negative utviklingen. Fiskerisektoren skal ta sin del av ansvaret, og regjeringen sender derfor nå en omfattende liste med tiltak på høring, sier fiskeri- og havministeren.
Tiltakene sendes på høring med frist for innspill 22. april 2025.
Tiltakene som sendes på høring:
- Det tillates kun fritidsfiske etter fisk med håndholdte redskaper i Oslofjorden
- Antall teiner som kan brukes i teinefiske av fritidsfiskere halveres (fra 20 til 10 stk per person)
- Antall teiner som kan brukes i hummerfisket av fritidsfiskere halveres (fra 10 til 5 stk per person)
- Fiske med reketeiner forbys i fritidsfisket
- Adgangen til å gi dispensasjon fra påbudet om sorteringsrist i fisket etter reke med reketrål og fisket etter kreps med krepsetrål fjernes
- Bruk av oppsamlingspose og krepsespalte i fisket etter reker med reketrål og fisket etter kreps med krepsetrål forbys
- Fiske med bunnsatte garn, line, snurrevad, ruser og annen redskap egnet til å fiske bunnfisk forbys i hele fjorden
- Adgangen til å gi dispensasjon fra forbudet mot bunnsatte garn fjernes
- Adgangen til å gi dispensasjon fra forbudet mot fiske i gytefelt for torsk fjernes
- Fartøy med hjemmelslengde over 11 meter i fisket etter reke med reketrål og fisket etter kreps med krepsetrål kan kun fiske utenfor grunnlinjene
- Fiske etter brisling og sild forbys i Oslofjorden, innenfor en linje som følger de sørlige grensene til nasjonalparkene
- Fartøy med hjemmelslengde over 13 meter i fiske etter brisling og sild kan kun fiske utenfor grunnlinjene
- Alt fiske forbys i nullfiskeområde 1 (Indre fjord)
- Alt fiske forbys i nullfiskeområde 2 (Færder nasjonalpark)
- Alt fiske forbys i nullfiskeområde 3 (Hvaler nasjonalpark)
Les høringen her: Høring - om fiskeritiltak i Oslofjorden - regjeringen.no
Kontakter
Pressevakt NFD
902 51 303 (ikkje SMS)
Om oss
Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.
Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no
Du kan følgje NFD på LinkedIn og Flickr, og regjeringa på X/Twitter og Facebook
Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Nytt støtteregisteret gir åpenhet om tildelinger20.1.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Offentlige støttegivere kan nå registrere sine opplysninger i det nye Støtteregisteret. Registeret er utviklet for å gi bedre oversikt over offentlig støtte og styrke tilliten til støtteordninger.
Ny kartlegging viser at marginene på matvarer varierer mye15.1.2025 08:09:51 CET | Pressemelding
Konkurransetilsynet har på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet undersøkt marginer på matvarer hos leverandører og dagligvarekjeder. Marginene varierer mye både for leverandørenes merkevarer og for dagligvarekjedenes egne merkevarer.
Næringsministeren foreslår Fensfelt-prosjekt som MSP-prosjekt15.1.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Regjeringen tar et viktig skritt for norsk mineralnæring og det grønne skiftet. Næringsminister Cecilie Myrseth kunngjør at hun har fremmet Rare Earth Norway AS (REN) sitt prosjekt i Fensfeltet til vurdering som et Minerals Security Partnership (MSP)-prosjekt.
Regjeringen og prosessindustrien inngår klimapartnerskap9.1.2025 14:00:00 CET | Pressemelding
I dag signerte regjeringen og prosessindustrien en historisk klimapartnerskapsavtale. Avtalen representerer et nært samarbeid mellom staten og industrien for å fremme utslippskutt og energieffektivisering. Partnerskapet er et felles løfte om å akselerere det grønne skiftet i Norge og sikre en bærekraftig fremtid.
Staten har solgt seg helt ut av Aker Solutions ASA9.1.2025 08:09:01 CET | Pressemelding
Staten har solgt om lag 30,1 millioner aksjer i Aker Solutions ASA for et samlet vederlag på om lag 963 millioner kroner. Staten eide 6,11 prosent av aksjene i Aker Solutions, og har med dette solgt seg helt ut av selskapet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom