5 smarte tips for en sunn start på året
Et nytt år er ofte forbundet med nye mål og muligheter. Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK), deler sine beste råd for å kickstarte året med sunne vaner. Hun trekker frem både trender og forskning for å gi tips som er både praktiske og motiverende over tid.

–Et balansert kosthold og realistiske mål er nøkkelen til å lykkes, sier Glemminge Arnesen. Hun understreker at det ikke trenger å være komplisert å gjøre sunnere valg i hverdagen. Her er ernæringsrådgiverens fem beste tips:
1. Proteiner – grunnlaget for metthet og helse Proteiner er en av de store trendene innen kosthold akkurat nå, og det er ikke uten grunn. Proteiner gir metthetsfølelse og er avgjørende for mange av kroppens funksjoner. Melk, yoghurt, egg og ost er gode kilder til proteiner og inneholder samtidig viktige vitaminer og mineraler som kalsium og B-vitaminer. «Start dagen med en skål yoghurt toppet med frukt, nøtter og litt honning. Eller prøv en omelett med ost og grønnsaker til lunsj? Det er enkelt, mettende og sunt,» foreslår Glemminge Arnesen.
2. Planlegging av måltidene Periodisk faste har fått fotfeste blant mange som ønsker å gå ned i vekt eller opprettholde en stabil vekt. Dersom man likevel foretrekker å spise flere måltider gjennom dagen kan også et velplanlagt kosthold være effektivt, ifølge Arnesen. «Sett opp en ukemeny og velg enkle, sunne retter du kan spise gjennom uken. Sørg for alltid å ha sunn mat tilgjengelig når du blir sulten. Med god planlegging er det lettere å holde seg til sunne valg,» råder hun.
3. Hjemmelaget mat – enklere enn du tror Debatten om råvarebasert mat har vekket interessen for å lage mer hjemmelaget mat. Mange frykter at det er tidkrevende, men Arnesen forsikrer at det finnes mange raske og enkle oppskrifter basert på hele råvarer. «Velger du enkle ingredienser, kan hjemmelaget mat bli både sunt og overkommelig i en travel hverdag. Det handler om å ta ett steg om gangen,» sier hun.
4. Bevegelse i hverdagen Trening og fysisk aktivitet er avgjørende for helsen, og Arnesen minner om at det ikke trenger å være avansert. «En daglig gåtur kan gjøre underverker. Dersom du ønsker vektnedgang er det likevel viktig å huske at kostholdet spiller en enda større rolle for vekten enn treningen alene,» forklarer hun. «Det er kombinasjonen av sunn mat og aktivitet som gir de beste resultatene.»
5. Balanse fremfor ekstreme dietter Årets kanskje smarteste trend er en mer balansert tilnærming til kosthold. Ekstreme dietter og urealistiske mål gir sjelden varige resultater. Glemminge Arnesen anbefaler å finne mat du liker og som samtidig er sunn. «Det er lettere å holde på gode vaner hvis du nyter det du spiser. Et godt tips er også å unngå å fylle skapene med usunne alternativer. Har du ikke godteri tilgjengelig, blir det lettere å velge noe sunt,» avslutter hun.
Nøkkelord
Kontakter
Stine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder


Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Smørforbruket øker – smaken av norsk jul står sterkt17.12.2025 07:32:00 CET | Pressemelding
Nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at smørforbruket har økt med 4,4 % fra i fjor og hele 6,6 % siden 2021. Fløteforbruket har økt, med 2,1 % fra i fjor.
Nordmenn elsker julegrøt28.11.2025 08:24:03 CET | Pressemelding
Tre av fire nordmenn spiser julegrøt i løpet av desember – og blant dem under 45 år gjelder dette hele åtte av ti. Det viser en fersk Norstat-undersøkelse utført for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Tallene viser at julegrøt fortsatt er en av de mest populære tradisjonene våre i adventstiden.
Opptur for melk og grove kornprodukter27.11.2025 11:02:55 CET | Pressemelding
Ferske tall fra Helsedirektoratets *Utviklingen i norsk kosthold 2025* viser en positiv utvikling for noen av de viktigste basisvarene i norsk kosthold. Etter flere år med nedgang flater melkeforbruket nå ut, og flere melkeprodukter viser vekst. Samtidig øker sammalt mel (fullkorn) – for første gang siden 2018.
Kvarg vokser 59 % i Q3 – i takt med sterk proteintrend26.11.2025 05:30:00 CET | Pressemelding
Kvarg har gått fra å ligge litt under radaren til å bli en av de tydeligste driverne i ferskostkategorien. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget økte nesten 60 % i tredje kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor.
Melk i medvind – alle kategorier peker oppover13.11.2025 07:07:00 CET | Pressemelding
Melkesalget økte i tredje kvartal, og alle meierikategorier gikk opp sammenlignet med samme kvartal i 2024. Flere velger igjen melk, og interessen for naturlige og proteinrike produkter holder seg sterk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom