Etterlengtet våpenhvile gir folk i Gaza sjans til å overleve
– Avgjørende at betydelige mengder nødhjelp får komme inn, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge

– En familiefar i Gaza fortalte oss nylig at han bare kunne legge seg ned å dø om ikke en våpenhvile snart kom. Og nå kommer den. Våpenhvilen kommer så alt for seint, og er samtidig så ekstremt velkommen, sier Bertinussen.
Hun har tidligere bodd og jobbet på Gazastripen og følger utviklingen tett.
– En våpenhvile vil gi et sårt tiltrengt pusterom for palestinere i Gaza. En vedvarende våpenhvile er den eneste måten å beskytte sivile på. Under en våpenhvile kan folk endelig sove trygt noen netter, uten å bekymre seg for nye angrep. Og syke og sårede kan komme seg til lege, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.
Folk er utarmet
Hun peker på at det samtidig ikke er slik at våpenhvilen alene løser folks utfordringer.
– Behovene på Gazastripen er enorme. Vi møter mødre som ikke får til å amme barna sine fordi de selv er så underernærte. Å føde har blitt ekstremt risikofylt. Helseklinikker vi driver mangler grunnleggende medisiner. Vi møter barn som er skilt fra foreldrene sine. Også våre egne ansatte i Gaza er utarmet. Nå må folk få ro, hvile, trygghet og en hjelperespons som faktisk kan møte behovene, sier Bertinussen.
Israel kontrollerer grensene inn til Gaza. I den nye avtalen skal grenseåpninger og økt innførsel av nødhjelp inngå.
– Det trengs en massiv økning i humanitær hjelp og tilgang for at folk skal kunne komme seg etter de enorme tapene og ødeleggelsene som preger livene deres. Nå må forholdene legges til rette slik at humanitære organisasjoner kan utføre arbeidet sitt på en trygg måte, sier Bertinussen.
Hun peker også på at familiegjenforening nå blir viktig og må legges tilrette for.
– Mange barn er skilt fra sine foreldre fordi de var strandet på en side av den interne eller den eksterne beleiringen av Gazastripen, sier hun.
Komplekse behov
Våpenhvile gir også håp for at medinske evakueringer kan gjenopptas og økes.
– Hundrevis av syke står i kø for helsehjelp utenfor Gaza fordi behandlingen de trenger ikke lengre er tilgjengelig i Gaza, sier Bertinussen.
Det er et komplekst behov som nå må møtes for at folk i Gaza skal klare seg og kunne bygge opp igjen noe av det som er ødelagt.
– I tillegg til åpenbare ting som mat, vann og medisiner, trengs mat til husdyr, byggemateriell, deler til ulike maskiner. Mangel på varetilførsel har ført til ekstreme priser på det som er å få tak i, så en økt vareimport blir også veldig viktig for at folk skal få håpet om et verdig liv tilbake, sier hun.
CARE er en av verdens største hjelpeorganisasjoner, tilstede i mer enn 100 land. CARE har vært tilstede i palestinske områder siden 1948 og samarbeider med organisasjoner i lokalt sivilsamfunn for å sikre folk nødhjelp.
Nøkkelord
Kontakter
Hilde Sofie PettersenLeder for kommunikasjon og samfunnCARE Norge
Tel:47370190hildesofie.pettersen@care.noFølg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
CARE i Myanmar: – Vi må gjenoppbygge tryggheten25.4.2025 13:55:12 CEST | Pressemelding
En måned etter jordskjelvet viser en ny analyse fra CARE at kvinner utgjør flertallet av de som er hardest rammet.
Nok et dødelig angrep i Ukraina24.4.2025 14:30:13 CEST | Pressemelding
– Vi er vitner til nye angrep omtrent hver natt, sier CARE-ansatte i Ukraina.
CARE skalerer opp jordskjelvrespons i Myanmar11.4.2025 15:24:47 CEST | Pressemelding
– Lidelsene er enorme, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
CARE og Norad med ny avtale for kvinners rettigheter globalt8.4.2025 10:39:37 CEST | Pressemelding
Over de neste fem årene skal 500 millioner kroner brukes til å fremme likestilling i land som Afghanistan, Burundi, Mali, Myanmar og Niger. – Kvinners rettigheter møter tilbakeslag verden over. Derfor er denne avtalen spesielt viktig nå, sier Kaj-Martin Georgsen.
Nødhjelp deles ut mens dødstallene stiger i Myanmar4.4.2025 13:11:05 CEST | Pressemelding
De katastrofale følgene av jordskjelvet blir tydeligere for hver time som går, forteller CARE i Myanmar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom