Legeforeningen

Helsetalen 2025: – Fagfolkene må bli mer hørt

Del

Helseminister Jan Christian Vestres første helsetale inneholdt mange visjoner, men Legeforeningen etterlyser konkrete tiltak for å løse de store utfordringene. – Vi deler ambisjonene, men savner helhetlige løsninger som faktisk kan gjennomføres ute i tjenesten, sier legepresident Anne-Karin Rime.

President Anne-Karin Rime
President Anne-Karin Rime Foto Thomas B. Eckhoff/Legeforeningen

Medbestemmelse skaper tillit og forbedring 

Legeforeningen støtter helseministerens oppfordring om å gi fagfolk mer autonomi og styrke medbestemmelsen.  

– Ansatte og tillitsvalgte må involveres på alle nivåer. Dette er avgjørende for å lykkes med endringer og forbedringer i helsetjenesten, understreker Rime. 

Hun peker på at mangel på medbestemmelse er et utbredt problem i sykehusene. – Når ansatte ikke blir hørt, svekkes både tilliten og evnen til å finne gode løsninger. Arbeidsgiversiden må nå følge opp helseministerens klare budskap, understreker hun. 

Rime advarer samtidig mot at kravene om kortere ventetider og lavere sykefravær kan bli en «tap-tap-situasjon» for sykehusene. – Hvis arbeidsforholdene ikke bedres, vil disse kravene bare føre til økt belastning og mer sykefravær blant ansatte. Pisk og kontroll gjør vondt verre. Reell dialog og tillit er nøkkelen til suksess. 

Sykehusene trenger bedre rammer og smartere løsninger 

Legeforeningen er opptatt av at helseministerens krav om kortere ventetider må følges opp med økte investeringer og langsiktige løsninger.  

– Sykehusene er allerede på bristepunktet. Vi trenger både økt finansiering, men også smartere bruk av ressursene, sier Rime. 

Hun understreker behovet for å fjerne tidstyver som dårlige IT-systemer og mangel på klinisk støttepersonell. – Sykehusene må ansette mer klinisk støttepersonell på avdelingsnivå, slik at legene kan bruke tiden på pasientene. Det må også satses på brukervennlige IT-løsninger og moderne sykehusbygg. 

Rime legger til at samarbeid med ideelle og private aktører kan være et viktig supplement til den offentlige helsetjenesten. – Målet er at befolkningen skal få likeverdige tjenester, men det betyr ikke nødvendigvis at vi må organisere tjenestene likt overalt i landet. 

Fastlegeordningen må fortsatt styrkes 

Legeforeningen er glad for helseministerens oppmerksomhet på fastlegeordningen, men understreker at det fortsatt trengs konkrete tiltak. – Gullet i fastlegeordningen, nemlig kontinuitet og tilgjengelighet, må bevares og styrkes, sier Rime. 

Hun peker på at selv om rekrutteringen har bedret seg noe, er arbeidsbelastningen for mange fastleger fortsatt altfor høy. – Mange fastleger har høyt arbeidspress og kombinerer dette med legevakt. Rundt 40 prosent av kommunene har ingen ledige fastlegeplasser, og det gjør det vanskelig for alle å ha en reell mulighet til å velge fastlege. Vi trenger flere fastleger for å sikre en fremtidsrettet fastlegetjeneste, avslutter legepresidenten. 

Kontakter

Norges største medisinske fellesskap

Legeforeningen er Norges største medisinske fellesskap. Over 40 000 medisinstudenter og leger er medlem hos oss. Vi organiserer 94 prosent av alle leger i Norge og er landets eneste komplette profesjonsforening. Siden 1886 har Legeforeningen kjempet for deg og faget du brenner for. Det gir en bedre helsetjeneste. Vi er foreningen for alle leger, hele livet.

Følg pressemeldinger fra Legeforeningen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Legeforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Legeforeningen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye