Forskningsmiljøer i Bergen satser stort på kvinnehelse
Fire forskningsprosjekter innen kvinnehelse starter nå opp som følge av en storstilt satsing fra Trond Mohn forskningsstiftelse, Universitetet i Bergen og Helse Bergen. Prosjektene spenner fra forskning på eggstokkreft til mutasjoner i fosterlivet, tidlig overgangsalder og forbedret behandling av epilepsi.
Kvinnehelseutvalgets utredning fra 2023 peker på en rekke kunnskapshull innenfor kvinnehelse. Blant annet viser det seg at det er flere sykdommer som har ulike symptombilder hos kvinner og menn, at behandling ofte har forskjellig effekt avhengig av kjønn, og at risikofaktorene som påvirker sykdomsutbrudd varierer mellom kvinner og menn.
Trond Mohn forskningsstiftelse har nå, sammen med Det medisinske fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB) og Helse Bergen (HB), investert 50 millioner kroner i en satsning som skal bidra til å svare på viktige forskningsspørsmål innen kvinnehelse. Trond Mohn forskningsstiftelse bidrar med 24 millioner kroner, og UiB og HB bidrar sammen med tilsvarende.
Prosjektene er nå valgt ut, og forskerne er klare til å starte arbeidet. Temaene dekker et bredt spekter – fra å utvikle grunnlaget for nye behandlinger mot eggstokkreft, til å undersøke om mutasjoner tidlig i fosterlivet kan være årsaken til ulike kvinnerelaterte sykdommer og kjente kreftformer. I tillegg vil forskerne arbeide for å sikre trygg bruk av antiepileptiske legemidler for kvinner i fertil alder og forbedre fruktbarheten hos unge kvinner som står i fare for tidlig overgangsalder.
Forskningssatsingen er tilknyttet det nyetablerte Driv - Senter for kvinnehelseforskning – ved Universitetet i Bergen.
– Vi er opptatt av at kjønnsperspektivet i helseforskningen må sikres generelt, slik at forskjellene i menns og kvinners sykdomssymptomer og -risikoer kartlegges, men også at det i større grad forskes på sykdommer som i hovedsak rammer kvinner, sier leder for Driv og prodekan for forskning, Marit Bakke, ved Det medisinske fakultet, UiB.
– Med denne felles satsingen har vi tatt et stort steg i riktig retning.
Utlysningen etter prosjekter avdekket en rekordhøy interesse blant forskerne og viste et bredt spekter av aktuelle forskningstema.
– Vi er glade for å kunne bidra, uttaler Nicholas K. Nunn, daglig leder ved Trond Mohn forskningsstiftelse. God kvinnehelse er viktig både på individ- og samfunnsnivå. Det eksterne evalueringspanelet understrekte også prosjektenes høye vitenskapelige kvalitet, en avgjørende faktor når forskningsmidler skal deles ut, avslutter Nunn
– Vi ønsker å møte pasientene våre med kunnskap, omsorg og interesse. Vi er glade for muligheten til å bidra til ny kunnskap som gjør at vi både diagnostiserer og behandler mer treffsikkert, gjennom denne satsingen på kvinnehelse, sier forskningssjef i Helse Bergen, Vibeke Vold.
Mer om prosjektene:
Visse mutasjoner i fosterlivet gir kreft hos voksne kvinner
Early embryonic epimutations and female cancer. PI: STIAN KNAPPSKOG, Universitetet i Bergen, Det medisinske fakultet
Dette prosjektet tar sikte på å finne ut hvordan epigenetiske endringer i fosterstadiet muligens kan være en årsak til aggressiv kreftsykdom som trippel negativ brystkreft. Det er nylig gjort et gjennombrudd på feltet som viser at 5-10 % av friske kvinner har normale celler med epimutasjoner spredt som en “mosaikk” i kroppen. Dette gir en betydelig økt risiko for trippel negativ brystkreft. Prosjektet kan åpne for nye forskningsfelt også utover brystkreft, da resultatene også er relevante for andre kreftformer. Resultatene kan også generaliseres utover kreft, ettersom de epigenetiske forandringene kan være årsak også til andre kvinne-spesifikke symptomer.
Unge kvinner i tidlig overgangsalder – bedre diagnostisering og fruktbarhet
Young women with premature menopause - call for action to improve diagnostics and improve fertility. PI: EYSTEIN HUSEBYE, Universitetet i Bergen, Det medisinske fakultet.
For tidlig overgangsalder og hormonelle forstyrrelser (på fagspråket kalt POI - prematur ovarial insuffiens) rammer 3 % av kvinner under 40 år. Foruten infertilitet kan konsekvensene være økt risiko for hjerte og karsykdom, osteoporose, demens og autoimmune sykdommer. Hormonbehandling motvirker menopausale symptomer assosiert med POI, men det finnes ingen behandling for å gjenopprette eller forbedre fruktbarheten. Årsaken til POI er fortsatt ukjent hos flertallet av kvinner og sykdomsmekanismene er understudert. Gjennom et tverrfaglig nasjonalt og internasjonalt samarbeid, har prosjektet som mål å gi en unik innsikt i en sykdom som har ødeleggende konsekvenser for unge kvinner, avdekke kjønnsspesifikke trekk ved immunsystemet og finne nye diagnostiske verktøy for å ivareta fruktbarhet.
Øke sikkerheten for bruk av anti-epileptiske medisiner for kvinner i fruktbar alder.
Safe Treatment for Women needing Antiseizure medications - a multimodal translational and epidemiological approach, PI: MARTE-HELENE BJØRK, Universitetet i Bergen, Det medisinske fakultet
Prosjektet har som mål å lukke kunnskapshull og gi økt sikkerhet for fruktbare kvinner som bruker anfallsforebyggende legemidler. Disse legemidlene brukes for å behandle epilepsi, bipolar lidelse, hodepine, smerter og andre nevrologiske og psykiatriske lidelser som er vanlige hos kvinner. Legemidlene kan imidlertid gi medfødte misdannelser og nevroutviklingsforstyrrelser dersom de brukes under graviditet. Prosjektet er delt inn i tre arbeidspakker som skal vurdere sikkerheten ved anfallsforebyggende legemidler, undersøke markører for fosterskadelighet og validere epigenetiske markører i en større, multinasjonal kohort.
Immunterapi som ny behandlingsform for eggstokk-kreft
Rethinking Ovarian Cancer: Developing Diagnostic and Functional Tools and Designing Innovative Multimodal Treatment Strategies: LINE BJØRGE
I Norge får omtrent 500 kvinner årlig diagnosen eggstokkreft, men overlevelsesraten er lav, og de fleste opplever tilbakefall. For å forbedre behandlingen med immunterapi, må vi bedre forstå svulstenes variasjon og det hemmende mikromiljøet rundt dem. Dette prosjektet skal øke forståelsen av immunbiologien i eggstokkreft, utvikle verktøy for å identifisere biomarkører og teste immunterapier, samt etablere metoder for å kombinere kirurgi med immunterapi. Prosjektet består av tre deler: utvikling av personaliserte immunprofileringverktøy, modellering av svulst-interaksjoner for testing av immunterapier, og utvikling av en lokal immunterapimetode med CAR-T-celler. Resultatene fra prekliniske tester vil danne grunnlaget for et klinisk program som skal være klart innen prosjektperiodens slutt.
Nøkkelord
Kontakter
Marit Bakke Tlf. 958 18 531/ marit.bakke@uib.no
Leder ved Driv – Senter for kvinnehelseforskning/ prodekan ved et medisinske fakultet, UiB
Vibeke Vold Tlf. 900 13 289/ vibeke.vold@helse-bergen.no
Forskningssjef i Helse Bergen
Nicholas K. Nunn Tlf. 416 46 292/ nn@mohnfoundation.no
Daglig leder ved Trond Mohn forskningsstiftelse
Nina Grytten Torkildsen Tlf. 944 87 372 /nina.torkildsen@uib.no
Senterkoordinator ved Driv – Senter for kvinnehelseforskning
Bilder
Om Trond Mohn forskningsstiftelse
Trond Mohn forskningsstiftelse (TMF) er den største allmennyttige stiftelsen som støtter forsking i Norge.
Virksomheten er basert på donasjoner fra Trond Mohn, Marit Mohn og Frederik Mohn.
Støtten fra TMF inngår i spleiselag med forskingsmidler fra vertsinstitusjonen, og utgjør vanligvis cirka 50 prosent av kostnadene i det enkelte prosjektet.
Siden starten i 2004 har stiftelsen delt ut mer enn 1,7 milliarder kroner til forskningsformål.
Om Driv
Driv - Senter for kvinnehelseforskning er lokalisert ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Bergen (UiB), og inngår i partnerskap med Helse Bergen, Høgskulen på Vestlandet, Haraldsplass diakonale sykehus og Bergen kommune. Formålet til Driv er å fremme forskning som bidrar til å eliminere kjønnsbaserte ulikheter i helsevesenet. Hensikten med forskningen er at alle aspekter av kvinnehelse blir forstått, behandlet og prioritert på lik linje med andre helseområder. Med bidrag fra over 100 forskere ved fem partnerinstitusjoner, organisert i fire vitenskapelige divisjoner—Biomedisin, Translasjonsmedisin, Klinisk medisin og Samfunnsmedisin— fremmer Driv nyskapende og aktuell forskning for å bidra til bedre helsepolitikk, behandling og forebyggingstiltak rettet mot kvinners spesifikke behov.
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Hva betyr jalla, og hvordan bøyer vi hermegås?13.1.2025 15:17:18 CET | Pressemelding
Bokmålsordboka og Nynorskordboka har vært gjennom en omfattende revisjon. 100 000 ord og uttrykk er gjennomgått fra A til Å. Vi gønner på, har hvit måned og søker opp nettroll i oppdaterte ordbøker tilpasset dagens språkbruk.
Oppsiktsvekkende oppdagelser i kampen mot Huntingtons sykdom10.1.2025 13:54:09 CET | Pressemelding
UiB-forsker Markus Miettinen er blant de første forskerne som har klart å fremstille en detaljert beskrivelse av proteinopphopninger assosiert med Huntingtons sykdom. Funnene kan bane vei for nye behandlinger og er nylig presentert i Nature Communications.
Små mikrobekolonier kommuniserer for å koordinere atferden sin9.1.2025 15:18:56 CET | Pressemelding
En ny studie publisert i Science Advances viser bevis på elektrisk signalering og koordinert atferd hos choanoflagellater, som er dyrenes nærmeste slektninger. Dette sofistikerte eksemplet på cellekommunikasjon gir viktig innsikt i den tidlige utviklingen av dyrs flercellethet og nervesystemer.
UiB jubilerer - 200 år med kunnskap, forskning og formidling17.12.2024 13:10:20 CET | Pressemelding
I 2025 markerer UiB Universitetsmuseets 200 års-jubileum med en rekke arrangementer og aktiviteter for store og små på museet.
UiB-eksperter: Hva gjør sosiale medier med oss?4.12.2024 11:13:04 CET | Pressemelding
Skal vi forby sosiale medier for barn? Hvordan påvirker sosiale medier oss? UiB har mange eksperter som kan kommentere på bruk, regulering og effekter av sosiale medier.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom