Forskningssenteret RenewHydro skal fornye norsk vannkraft
Denne uka lanseres RenewHydro. Forskningssenteret skal ta vannkrafta til et nytt nivå og bedre forholdene for livet i elva.

Forskere fra hele Norge og utvalgte internasjonale universiteter skal samarbeide om å utvikle smarte løsninger. Målet er mer miljøvennlig vannkraft, som samtidig sikrer stabil strøm og gir gode inntekter til det norske samfunnet.
– For livet i elva betyr det for eksempel at fisken skal komme seg uskadet forbi kraftverk, sier NINA-forsker Line Sundt-Hansen som skal lede arbeidet med natur og klima i RenewHydro.
Omstille til klimaendringer og beskytte natur
Naturen har gitt samfunnet vårt eventyrlige ressurser. Ved å utvikle oss som en vannkraftnasjon har vi skapt industri, arbeidsplasser og lokalsamfunn over hele landet. Men vannkrafta har også hatt stor påvirkning på naturen i og rundt elver og vassdrag.
RenewHydro skal derfor gjøre en betydelig innsats for å finne metoder som styrker biologisk mangfold, reduserer naturinngrep og bidrar til å restaurere økosystemer.
På lag med sol og vind
Vannkraft har vært ryggraden i Norges energiforsyning i over 100 år, men nå står både vannkrafta og samfunnet ovenfor nye problemstillinger. Norge er i ferd med å elektrifisere flere deler av samfunnet som transport og industri. Samtidig etableres nye kraftkrevende næringer, og vi har forpliktet oss til ambisiøse natur- og klimamål.
– Vannkrafta er en kilde til nye og store muligheter i energisystemet. Når eksperter innen teknologi, biologi og økonomi jobber sammen kan vi ta vannkrafta inn i en ny æra sier senterleder Liv Randi Hultgreen fra NTNU.
– I RenewHydro skal vi forske på hvordan vannkrafta kan spille på lag med andre fornybare teknologier som sol- og vindkraft, og tilpasse seg nye klima- og markedsutfordringer, sier Hultgreen.
Vannkraftindustrien og forvaltningen vil være tett involvert. De skal både være med på å prøve ut modeller i laboratoriet og teste konkrete løsninger ved kraftverk og vassdrag.
Sikre stabil energiforsyning
Sikker tilgang til strøm er nødvendig for det moderne samfunnet. De siste årene har ekstremvær og strømkriser vist at dette ikke er noe vi kan ta som en selvfølge. Vannkraft kan lagre og regulere energi i enorme vannmagasiner. De fungerer som naturlige batterier og gir oss alltid tilgang til strøm – også når det er overskyet og vindstille.
I RenewHydro skal forskerne utvikle teknologiske løsninger som styrker vannkraftens evne til å lagre og regulere energi. Det vil bidra til å styrke forskning på forsyningssikkerheten i et energisystem som blir stadig mer avhengig av variabel fornybar energi som sol- og vindkraft.
– Forskerne vil se på hvordan vi skal utforme fremtidens kraftverk. De må ta hensyn til at kraftverket oftere starter og stopper produksjonen, fordi etterspørselen varierer mer enn før, sier Hultgreen.
Kraftverkene må også håndtere større flomtopper og lengre tørkeperioder, samtidig som de tar hensyn til natur og miljø.
Gjennom analyser av klimakonsekvenser og flomdemping kan forskningen bidra til å beskytte samfunn og infrastruktur mot ekstreme værforhold i fremtiden.
Kontaktpersoner:
Line Sundt-Hansen, NINA
Liv Randi Hultgreen, NTNU
Nettside: www.renewhydro.no
Program for Kick-off 14.januar
Fakta:
- RenewHydro er et Forskningssenter for miljøvennlig energi (FME), som er et initiativ fra Forskningsrådet for å sikre langsiktig forskning på fornybar energi og energiomstilling i nært samarbeid mellom forskning, næringsliv og forvaltning.
- Forskningsrådet og vannkraftbransjen vil bruke rundt 370 millioner kroner de neste åtte årene for å gjøre vannkrafta til en bærebjelke for energiomstillingen.
- Senteret ledes av NTNU (vertskap), Norges handelshøyskole (NHH), Norsk institutt for naturforskning (NINA) og SINTEF Energi. Forskninga skjer i tett samarbeid med norske og internasjonale forskningspartnere som NORCE, NMBU, Universitetet i Sørøst-Norge (USN), ETH Zürich, Luleå Tekniske Universitet og Kathmandu University.
Kontakter
Line Sundt-HansenNINA
Tel:984 21 195Tel:984 21 195line.sundt-hansen@nina.noBilder
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Effektiv metode avslører smitte fra pukkellaks10.7.2025 10:55:42 CEST | Pressemelding
Pukkellaksinvasjonen øker risikoen for smitte av infeksjoner til både villaks og oppdrettslaks. NINA har tatt i bruk en metode som raskt påviser infeksjoner ved å kjøre 9000 DNA-analyser samtidig.
Flytting redder rådyr fra slåmaskina10.7.2025 09:46:07 CEST | Pressemelding
Rådyrkalver har god sjanse til å overleve hvis de flyttes ut av enga før gresset skal slås. I et ferskt prosjekt kom 34 av 40 merkede kalver fra slåtten med livet i behold.
Hvordan påvirker havvind fuglelivet?9.7.2025 12:19:22 CEST | Pressemelding
Vindkraft til havs vil påvirke fuglelivet, og hvor turbinene bygges har også betydning. Det viser to nye rapporter fra NINA.
Ny bille oppdaget i Norge7.7.2025 09:15:55 CEST | Pressemelding
Den er bare noen millimeter lang og kryper fram fra sanda på fjære sjø. For første gang er et funn av billen Bledius subniger bekreftet på norsk jord.
Hvor mange sauer tar jerven?2.7.2025 12:42:00 CEST | Pressemelding
Et stort forskningsprosjekt i fem kommuner i Nord-Gudbrandsdalen skal finne ut hvor mange sauer som tas av jerv. De fem kommunene har slitt med store tap av beitedyr. Målet med prosjektet er å få kunnskap som reduserer tap og gir riktig erstatning til beitebrukerne.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom