En tryggere digital hverdag for barn og unge
Over halvparten av norske 9-åringer er på TikTok. Dette til tross for aldersgrenser og foreldre som stadig prøver å holde tritt med barnas digitale liv. For mange foreldre er dette ikke lenger et overraskende tall, men snarere et tydelig symptom på et voksende problem. Rocket Brands adresserer nå disse problemene med sitt Spotlite, en plattform som skal være et vendepunkt i det digitale landskapet.
av Christel Mathiesen
— Barn eksponeres for innhold de aldri skulle ha sett. Mobbing har fått et nytt omfang i den digitale verden. Hadde foreldre visst hva som egentlig skjer på disse plattformene, hadde de ikke sovet på flere dager, sier Ole Vidar Hestaas, grunnleggeren av Spotlite.
Selskapet har brukt ti år og ca 70 millioner på å utvikle plattformen. Millioner av brukere har vært innom.
Plattformen er tidligere kjent som Kuddle/Kudos og har siden 2016 kun vært tilgjengelig i USA. Nå slippes den snart over hele verden med en rekke kjente norske og internasjonale investorer på eiersiden.
Historiene er mange og ofte rystende:
- En 8-åring takker nei til å spise opp maten av frykt for å legge på seg, som han har lært på YouTube.
- En 12-åring som mottar ubehagelige meldinger fra voksne i det skjulte.
- En 13-åring begynner å se videoer som omhandler ekstreme treningsmetoder og slanking. Algoritmene gir hun mer av det samme, og etter hvert utvikler hun et negativt kroppsbilde og usunne vaner.
— Reklamepress og manipulasjon er ikke tilfeldigheter. Det er en del av forretningsmodellen, sier Hestaas.
Problematikken: Et voksende problem
— En undersøkelse viser at halvparten av norske 9-åringer bruker TikTok. Det burde vekke bekymring, forteller Hestaas.
Barna risikerer å bli eksponert for voksent innhold som ikke bare er upassende, men også potensielt skadelig. Fra videoer om kroppspress og ekstrem politisk propaganda til direkte trakassering, blir mange barn utsatt for situasjoner de ikke er rustet til å håndtere.
Et eksempel er hvordan barn ofte eksponeres for videoer som fremmer usunt kroppsbilde. Dette inkluderer alt fra slanketips til overdreven fokus på muskler og makt. Disse budskapene påvirker selvbildet og kan bidra til alvorlige psykiske helseproblemer.
— Det finnes mange tilfeller der barn kontaktes av fremmede med onde hensikter. Pedofile nettverk har blitt avslørt i å bruke plattformer som TikTok og Snapchat til å finne ofre, noe som understreker alvoret i manglende sikkerhetstiltak, forklarer Spotlite-gründeren.
Han påpeker:
— Det som skjer i dag er at barn slipper inn i de voksnes kommunikasjonsverden uten noen form for beskyttelse. Plattformene vet dette, men de prioriterer profitt fremfor barnas trygghet.
Videre forteller han at de fleste sosiale medieselskaper har lite insentiv til å gjøre endringer. Harassment og kontroversielt innhold genererer klikk og inntekter – en direkte konflikt med behovet for et trygt digitalt rom.
— Foreldre og myndigheter står igjen uten verktøy, mens uvitende barn blir skadelidende.
Hva skjer når problemene ikke adresseres?
Mange barn lider i det stille. Nettmobbing har blitt en av de største utfordringene for unge brukere av sosiale medier.
— En ni år gammel jente i Norge ble nylig utsatt for en mobbekampanje hvor hundrevis av fremmede kommenterte nedsettende ting på en video hun la ut. Slike hendelser setter dype spor, sier Spotlite-gründeren.
Samtidig ser vi en økning i psykiske problemer som direkte følge av eksponering for skadelig innhold. Barn har rapportert om angst etter å ha sett videoer om krig og katastrofer, og mange foreldre er uvitende om hva barna deres utsettes for.
En grunnleggende utfordring er mangel på moderasjon. For eksempel kan en 9-åring enkelt lyve på alderen for å få tilgang til innhold beregnet på voksne. Resultatet? En ung bruker som plutselig konfronteres med voksnes verdener av maktspill, kroppspress og manipulerende innhold.
— Dette er ikke lenger bare et teknologisk problem, men et sosialt ansvar vi alle deler.
Et skritt i riktig retning
— Sosiale medier kommer vi ikke utenom i dagens samfunn. Løsningen er ikke å tvinge barna til å holde seg vekke. Da skjer det i det skjulte. Men vi kan tilrettelegge for plattformer med trygge rammer, sier Hestaas.
For å skape et tryggere digitalt rom for barn og unge, har Rocket Brands utviklet Spotlite. Det har de brukt ti år på. Plattformen er bygget på et fundament av trygghet og etisk bruk (tidligere kjent som Kuddle/Kudos).
— Spotlite er utviklet i samarbeid med barn, foreldre og eksperter. Det er en plattform som lytter til barnas behov og gir dem et trygt rom for sosial utforskning, sier teknologigründeren.
Ved å bruke avansert moderasjonsteknologi, hindrer Spotlite at skadelig innhold når brukerne. Samtidig legges det vekt på barnas behov for frihet og selvstendighet, uten innblanding fra voksne.
— Spotlite involverer ikke foreldre direkte i barnas kommunikasjon, men tilbyr ukentlige rapporter som gir innsyn i bruken. Uten å krenke barnas privatliv, sier han.
Plattformen bruker en kombinasjon av kunstig intelligens og menneskelige moderatorer for å sikre at alt innhold som publiseres, oppfyller strenge standarder for sikkerhet og egnethet.
AI-systemet er trent til å gjenkjenne og blokkere innhold som kan være skadelig, inkludert trakassering, voksent innhold og manipulerende videoer. I tillegg overvåker teamet, av erfarne moderatorer, plattformen kontinuerlig for å fange opp eventuelle feil AI-en ikke identifiserer.
— Systemet vårt er proaktivt. Det betyr at innhold som bryter reglene, aldri rekker å bli publisert, sier Hestaas.
Han legger til:
— Og hvis noe bekymringsverdig oppdages, kan vi handle raskt og samarbeide med relevante myndigheter.
Innen 2026 sikter selskapet på å nå 50 millioner brukere, ved å samarbeide med myndigheter og teknologiselskaper som deler deres visjon om trygghet for barn.
Personlig motivasjon
Bak Spotlite ligger det en sterk personlig motivasjon for grunnlegger Ole Vidar Hestaas. Han hadde opprinnelig planlagt å lansere forgjengeren til eToro, men alt endret seg etter en hendelse som rammet hans egen familie.
— Min datter opplevde noe svært ubehagelig på Snapchat, og samtidig var min sønn, bare 6-7 år gammel, desperat etter å få en Instagram-konto. Det var da jeg innså hvor stort problemet faktisk var, sier Hestaas.
Etter ti år med arbeid i feltet har Hestaas sett hvordan situasjonen bare har blitt verre. Han beskriver hvordan innsikt i hva barn og unge blir utsatt for på nettet, ville frarøvet de fleste foreldre nattesøvnen.
Hestaas trekker også på erfaringer fra å bo i Silicon Valley, hvor han la merke til en slående kontrast.
— Ingen ansatte i selskaper som Google, Apple eller Meta lar sine egne barn få smarttelefon før de er minst 12 år gamle. Det sier mye om hvor bevisste de er på farene.
Han peker på hvordan kapitalisme ofte har overkjørt empati i teknologibransjen.
— En stor del av veksten i disse plattformene kommer fra trakassering, mobbing og det vi kaller «shitty content». Det står for opptil 35 % av reklameinntektene til Meta, sier Hestaas.
Han fortsetter:
— Teknisk sett er det ikke vanskelig å løse dette, men det krever vilje fra styrer og aksjonærer, noe som ofte mangler.
Roadmap for Spotlite
I løpet av første kvartal 2025 vil Spotlite bli lansert globalt, etter å ha vært begrenset til det amerikanske markedet siden 2015. Som en del av denne lanseringen introduseres Spotlite Classroom, en webbasert versjon av plattformen som er spesialdesignet for skoler. Denne funksjonen, som vil være gratis for alle skoler globalt, er bygget på den samme avanserte moderasjons-KI-en som sikrer trygghet på hovedplattformen. Spotlite Classroom gir lærere en effektiv og trygg måte å kommunisere med elever på, uten at de trenger en app-konto.
— Løsningen kan brukes uavhengig av appen, men vil fungere best når både lærere og elever bruker plattformen aktivt. Dette posisjonerer Spotlite som en sterk konkurrent til eksisterende skoleløsninger som Visma og Itslearning, men med et fokus på enkelhet, hastighet og kostnadsfri tilgang, sier Spotlite-sjefen.
I andre halvdel av 2025 planlegger Spotlite å lansere en egen TV-portal med lineært innhold, noe som ytterligere vil utvide plattformens funksjonalitet og tiltrekningskraft. Innen første halvår 2026 forventer selskapet å ha nådd 50 millioner brukerkontoer, et mål som er avhengig av tett samarbeid med teknologigiganter og myndigheter.
— Vi gir til og med brukeren tilbake til de store plattformene, men på en trygg måte. Og hvem ville ikke betalt 35 kroner i måneden for å vite at barnet ditt er trygt på sosiale medier, avslutter Hestaas.
Nøkkelord
Kontakter
SIlje LarsenDirector of Trust & Safety, Global OperationsRocket Brands, Moderasjon og Sikkerhet
Ledet moderasjon og sikkerhets teamet siden 2014
Christel MathiesenJournalist - Investornytt
christel.matiesen@investornytt.noLenker
Om Spotlite
Spotlite er en prosvinnende unik sosial plattform som gir unge mennesker en trygg og kreativ arena for å uttrykke seg gjennom musikk og video. Vi setter brukernes sikkerhet og velvære i sentrum, med robuste verktøy for innholdsmoderering og fokus på et inkluderende fellesskap. Vår misjon er å styrke unge talenter og gi dem en stemme i en digital verden, samtidig som vi inspirerer til kreativitet og positiv deling. Spotlite – hvor neste generasjons stjerner finner sin scene! Har kun vært tilgjengelig i USA, men åpner nå opp i hele verden i 2025.
Følg pressemeldinger fra Spotlite
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Spotlite på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Spotlite
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom