Her er forsøplingsverstingene i norske vassdrag og innsjøer
Hold Norge Rents kartleggingsprogram for vassdrag og innsjøer er Norges eneste kartleggingsprogram for forsøpling i innlandsområder. Siden 2017 har Hold Norge Rent samlet inn kritisk informasjon om landforsøpling. Nå foreligger resultatene fra 2024.

Godteri- og snacksemballasje blant topp fem funn i alle år
Forsøpling fra personlig forbruk og fra industri og næring utgjør nesten like store andeler av resultatene i 2024. Personlig forbruk er en samlekategori for forsøpling knyttet til mat og drikke, tobakksprodukter, poser og rusrelatert avfall.
– Godteri- og snacksemballasje er produkter og emballasje med høy forsøplingsrisiko, sier Mari Mo, fagleder forebygging og opprydding, og viser til at godteri- og snacksemballasje har vært på topp fem funn hvert år siden 2021. Dette kan vise til en gjennomgående forsøplingsutfordring knyttet til personlig forbruk.
– Hold Norge Rent er derfor begeistret over at EUs emballasjeforordning, vedtatt i november 2024, vil spille en avgjørende rolle i å forebygge og redusere forsøpling fra emballasje, sier Mari Mo, fagleder forebygging og opprydding i Hold Norge Rent.

Unik kunnskap
I 2024 ble 3 837 enheter, tilsvarende 110,6 kilo søppel plukket, registrert og fjernet langs norske vassdrag og innsjøer. Dette tilsvarer i gjennomsnitt 1,2 biter søppel per meter kartlagt. Kartleggingen ser både på områder som er lett tilgjengelige og med høy grad av motorisert ferdsel, og på mindre tilgjengelige områder.
– Av søppelet som ble ryddet og registrert i 2024 var 78 % av den totale vekten og 63 % av alle funn knyttet til områder med mye motorisert ferdsel, forklarer fagansvarlig for landforsøpling og kartlegging i Hold Norge Rent, John Harald Sand.
75% av søppelet som er ryddet i 2024, består av plast. Uidentifiserbare plastbiter er både det mest utbredte funnet og det mest tallrike funnet i årets kartlegging.
Hvorfor er det et behov for kunnskap?
Effektive tiltak mot forsøpling er avhengig av at god og solid kunnskap foreligger: Hva slags søppel finnes i norsk natur? Hvor mye søppel er det? Og hvor befinner det seg?
– Kartlegging av forsøpling er kritisk for å få oversikt over forsøplingssituasjonen i Norge. Kartleggingsprogrammet for vassdrag og innsjøer gir unik og viktig innsikt i innlandsforsøpling, avslutter Sand.
Kartleggingsprogrammet for vassdrag og innsjøer finansieres med tilskudd fra tilskuddsordningen for tiltak mot marin forsøpling, som forvaltes av Miljødirektoratet.
Nøkkelord
Kontakter
John Harald SandFagansvarlig landforsøpling og kartlegging
John Harald er ansvarlig for HNRs arbeid mot landforsøpling og for kartlegging av forsøpling. Han er prosjektleder for kartleggingsprogrammet for vassdrag og innsjøer og På rett vei. I tillegg er han prosjektleder for Refusjonsordningen og ansvarlig for brukerstøtte på Rydde.
Bilder



Følg pressemeldinger fra Hold Norge Rent
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hold Norge Rent på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Hold Norge Rent
Hjelp til med å rydde under Vårryddedagen lørdag 22. mars!17.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Hold Norge Rent inviterer hele Norge til å delta på årets første nasjonale ryddeaksjon som skal gjøre naturen søppelfri før fuglenes hekketid starter.
Hvem fortjener miljøprisen Gullklypa for sitt arbeid i 2024?12.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Hold Norge Rent trenger forslag til landets mest engasjerte og inspirerende rydder eller ryddegjeng! Frist for å foreslå kandidater til miljøprisen Gullklypa for 2024 er 7. april.
Forsøpling av gården rammer to av tre bønder10.3.2025 12:28:53 CET | Pressemelding
En ny rapport fra Hold Norge Rent viser at to av tre bønder har observert søppel på egen gård de siste årene, og av disse har hele 43 prosent opplevd konkrete konsekvenser av denne forsøplingen. Flere mener søpla stammer fra nærliggende vei.
70 000 frivillige står i fare for å måtte legge ned innsats mot forsøpling4.3.2025 06:45:00 CET | Pressemelding
I 2024 ryddet frivillige i Norge 1 164 611 kg søppel fra norsk natur. Nå står denne innsatsen i direkte fare.
Refusjonsordningen for marint avfall deler ut 3 millioner kroner til 47 aktører8.1.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Refusjonsordningen for eierløst marint avfall deler ut 3 186 083 kroner i refusjon til 47 aktører som har bidratt til frivillig opprydding i løpet av 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom