Små mikrobekolonier kommuniserer for å koordinere atferden sin
En ny studie publisert i Science Advances viser bevis på elektrisk signalering og koordinert atferd hos choanoflagellater, som er dyrenes nærmeste slektninger. Dette sofistikerte eksemplet på cellekommunikasjon gir viktig innsikt i den tidlige utviklingen av dyrs flercellethet og nervesystemer.

Forskere fra Burkhardt-gruppen ved Michael Sars-senteret, Universitetet i Bergen, avdekket et bemerkelsesverdig mangfold av atferd i de rosettformede koloniene til choanoflagellaten Salpingoeca rosetta - og de små organismene bød på enda flere overraskelser.
- Vi fant kommunikasjon mellom cellene i koloniene, noe som regulerer formen og ciliærslagene på tvers av rosetten, forklarer førsteforfatter Jeffrey Colgren. Vi hadde ingen klare forventninger til hva vi ville se i kulturene før vi la dem under mikroskopet, men da vi gjorde det, var det veldig spennende.
Flercellethet er et definerende kjennetegn ved alle dyr, og gjør dem i stand til å samhandle med miljøet på unike måter ved å integrere informasjon fra høyt spesialiserte celletyper, som nevroner og muskelceller. For choanoflagellater, flagellerte organismer som finnes i marine og akvatiske miljøer over hele kloden, er grensen mellom en- og flercellethet mindre tydelig. Noen arter, deriblant S. rosetta, har komplekse livssykluser som inkluderer kolonistadier. Selv om koloniene dannes gjennom celledelinger, omtrent som embryoer som utvikler seg hos dyr, mangler de spesialiserte celletyper og ligner mer på en gruppe individuelle celler enn på en sammenhengende organisme.
- S. rosetta er en god modell for å undersøke fremveksten av flercellethet under dyrs evolusjon, sier sisteforfatter Pawel Burkhardt. Siden studien vår viser at koloniale choanoflagellater koordinerer bevegelsene sine gjennom felles signalveier, gir den fascinerende innsikt i tidlige sensorisk-motoriske systemer.
Ved hjelp av et nyutviklet genetisk verktøy som gjør det mulig å visualisere kalsiumaktiviteten i S. rosetta, fant teamet ut at cellene synkroniserer atferden sin gjennom spenningsstyrte kalsiumkanaler, den samme typen kanaler som brukes av nevroner og muskelceller hos dyr.
- Dette beviset på hvordan informasjon flyter mellom celler i choanoflagellatkolonier, viser celle-celle-signalering på terskelen til flercellethet, legger Colgren til.
Oppdagelsen tyder på at evnen til å koordinere bevegelser på cellenivå var til stede før de første dyrene oppsto.
I tiden fremover planlegger teamet å undersøke nærmere hvordan signaler forplanter seg mellom celler, og om det finnes lignende mekanismer i andre choanoflagellater. –
- Verktøyene som er utviklet og funnene fra denne studien åpner opp for mange nye og interessante spørsmål, avslutter Colgren. Vi er veldig spente på å se hvor vi selv og andre tar dette i fremtiden.
Bilder


Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Sammen for å skape en ansvarlig medieframtid: DN Media Group og Factiverse blir nye partnere i SFI MediaFutures17.6.2025 13:26:29 CEST | Pressemelding
Bergen, 16. juni 2025 – SFI MediaFutures får to nye partnere. DN Media Group og den norske oppstartsbedriften Factiverse blir nå en del av forskningskonsortiet. Begge deler et tydelig mål: å utvikle ansvarlig, fremtidsrettet teknologi for mediebransjen.
UiB får 200 millioner til forskning på hybrid intelligens og læring11.6.2025 11:00:42 CEST | Pressemelding
Hybrid intelligens er fremtiden, ifølge professor Barbara Wasson. Hun leder det nye forskningssenteret AI LEARN som skal forske på samspillet mellom menneskelig og kunstig intelligens (KI) de neste fem årene.
Holbergprisen overrakt til professor Gayatri Chakravorty Spivak5.6.2025 16:59:41 CEST | Pressemelding
H.K.H Kronprins Haakon overrakte i dag Holbergprisen til den indiske forskeren Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.
Forskningspris til prosjekt om ME-sykes møte med helsevesenet5.6.2025 13:50:05 CEST | Pressemelding
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun kunngjorde i dag at vinneren av Holbergprisen i skolen 2025 er Vilde Seip Frydenlund, med prosjektet «Men du ser ikke syk ut».
Overvekt hos tenåringsgutter kan skade helsen til fremtidige barn27.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
En ny studie antyder at gutters overvekt i tidlig tenårene kan skade genene til sine fremtidige barn, og dermed øke risikoen for at barna utvikler astma, fedme og nedsatt lungefunksjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom