Disse oppdretterne kan forvente tilsyn av Mattilsynet i 2025
Listen over hvem som bør gjøre seg klar til en systemrevisjon i det kommende året er klar.
- Vi mener at forbedring på systemnivå betyr forbedring for flest mulig dyr, sier direktør Bård Skjelstad i Mattilsynet.

Tema for revisjonene vil i hovedsak dreie seg om:
-
Dyrevelferd ved luseoperasjoner
-
Biosikkerhet
-
Velferd hos rensefisk
En revisjon av selskapenes styringssystem og verktøy inkluderer også verifikasjonstilsyn hos 10 – 15 % av selskapets lokaliteter. Hensikten er å sjekke kart og terreng, om selskapets overordnede planer og systemer omsettes til enhetlig praksis på merdkanten.
Revisjonen bør ha effekt utover det enkelte tilsynet
-Vi ønsker å være tydelige og forutsigbare, slik at de som skal ha revisjon har mulighet til å sette i gang forbedringsarbeid før vi starter revisjonsløpet. Et viktig mål i dette arbeidet er jo å bidra til felles læring i næringen, det er nettopp derfor vi publiserer alle revisjonsrapporter fortløpende, sier Skjelstad. Han mener selskapene kan ha stor nytte av å utveksle informasjon
Mattilsynets oppsummering av det første året med systemrevisjoner viste blant annet at det er stort sprik i hvor godt selskapene forstår regelverket og at det er flere funn som går igjen mellom selskapene.
Tentativ plan for systemrevisjoner i 2025
Mattilsynets tilsyn er risikobasert. Selskapene er valgt ut fra størrelse, kvalitative vurderinger og erfaringer fra tidligere revisjoner og tilsyn, i tillegg til hendelser og registrert dødelighet.
Så langt er disse selskapene valgt ut:
-
Lingalaks
-
Hofseth Seafarming
-
Alsaker Fjordbruk
-
Nova Sea
-
Sinkaberg Havbruk
-
Cermaq
-
Frøygruppen
-
Kvarøy Fiskeoppdrett
-
Firda Sjøfarmer AS
-
Erko Seafood AS
-
Måsøval
-
Mowi Seawater Norway AS
Selskapene vil bli varslet om revisjonen god tid i forveien.
Her kan du lese tidligere revisjonsrapporter av oppdrettsselskapene.
Om oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom