Disse oppdretterne kan forvente tilsyn av Mattilsynet i 2025
Listen over hvem som bør gjøre seg klar til en systemrevisjon i det kommende året er klar.
- Vi mener at forbedring på systemnivå betyr forbedring for flest mulig dyr, sier direktør Bård Skjelstad i Mattilsynet.
Tema for revisjonene vil i hovedsak dreie seg om:
-
Dyrevelferd ved luseoperasjoner
-
Biosikkerhet
-
Velferd hos rensefisk
En revisjon av selskapenes styringssystem og verktøy inkluderer også verifikasjonstilsyn hos 10 – 15 % av selskapets lokaliteter. Hensikten er å sjekke kart og terreng, om selskapets overordnede planer og systemer omsettes til enhetlig praksis på merdkanten.
Revisjonen bør ha effekt utover det enkelte tilsynet
-Vi ønsker å være tydelige og forutsigbare, slik at de som skal ha revisjon har mulighet til å sette i gang forbedringsarbeid før vi starter revisjonsløpet. Et viktig mål i dette arbeidet er jo å bidra til felles læring i næringen, det er nettopp derfor vi publiserer alle revisjonsrapporter fortløpende, sier Skjelstad. Han mener selskapene kan ha stor nytte av å utveksle informasjon
Mattilsynets oppsummering av det første året med systemrevisjoner viste blant annet at det er stort sprik i hvor godt selskapene forstår regelverket og at det er flere funn som går igjen mellom selskapene.
Tentativ plan for systemrevisjoner i 2025
Mattilsynets tilsyn er risikobasert. Selskapene er valgt ut fra størrelse, kvalitative vurderinger og erfaringer fra tidligere revisjoner og tilsyn, i tillegg til hendelser og registrert dødelighet.
Så langt er disse selskapene valgt ut:
-
Lingalaks
-
Hofseth Seafarming
-
Alsaker Fjordbruk
-
Nova Sea
-
Sinkaberg Havbruk
-
Cermaq
-
Frøygruppen
-
Kvarøy Fiskeoppdrett
-
Firda Sjøfarmer AS
-
Erko Seafood AS
-
Måsøval
-
Mowi Seawater Norway AS
Selskapene vil bli varslet om revisjonen god tid i forveien.
Her kan du lese tidligere revisjonsrapporter av oppdrettsselskapene.
Om oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Sirkulær økonomi sentralt i ny gjødselvareforskrift3.2.2025 10:51:29 CET | Pressemelding
Nytt gjødselregelverk trådte i kraft 1. februar 2025. Den gamle gjødselvareforskriften er nå delt i gjødselvareforskriften og gjødselbrukforskriften. I det nye regelverket legges det mer til rette for at avfall og biprodukter kan brukes i gjødselvarer, samtidig som at matjorden skal tas vare på et i et langsiktig perspektiv.
Alfalfaspirer smittekilde i historisk stort utbrudd av Salmonella23.1.2025 10:00:47 CET | Pressemelding
I november ble økologiske alfalfaspirer trukket fra markedet etter mistanke om innhold av Salmonella. Mistanken om at produktet var smittekilden til et nasjonalt sykdomsutbrudd, har blitt kontinuerlig styrket gjennom utbruddsetterforskningen.
Opphever restriksjoner etter utbrudd av fugleinfluensa i Trøndelag20.12.2024 09:51:24 CET | Pressemelding
I midten av november ble det påvist fugleinfluensa i et hobbyfuglehold i Frøya kommune. Det er ikke påvist flere tilfeller av smitte hos tamme fugler, og Mattilsynet opphever derfor restriksjonene i området fra og med 20. desember. Det er fortsatt viktig med godt smittevern.
Større åpenhet, lite læring19.12.2024 13:56:40 CET | Pressemelding
Dette er Mattilsynets viktigste oppsummering etter ett år med systemrevisjoner av noen av de største oppdretterne i Norge.
Lite uønskede stoffer i grønnsaker12.12.2024 14:27:57 CET | Pressemelding
Mattilsynet har undersøkt innholdet av tungmetaller, PFAS, næringsstoffer, nitrat og nitritt i grønnsaker. Det ble gjort få funn av uønskede stoffer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom