Gjentatte koronavaksiner gir god beskyttelse for personer med nedsatt immunforsvar
Mer enn 50.000 nordmenn bruker en vanlig type medisin for å dempe immunforsvaret. En ny studie viser at disse pasientene ikke lenger har høy risiko for alvorlig covid-19.
TNF-hemmere er medisiner som demper immunforsvaret og reduserer betennelse i kroppen. Disse medisinene kan også svekke effekten av koronavaksiner.
– Vi har vært usikre på hvordan koronavaksiner virker over tid for pasienter som bruker medisiner for å dempe immunforsvaret. Vi har også lurt på hvor lenge disse menneskene skal regnes for å være i risikogruppen for alvorlig koronasykdom. Det har betydning for om de bør ta vaksiner hvert år, sier lege Hilde Ørbo.
Hun er forsker ved REMEDY forskningssenter ved Diakonhjemmet sykehus. Hun har bidratt til en ny studie om temaet.
Lege og forsker ved Diakonhjemmet, Hilde Ørbo har undersøkt hvordan pasienter med nedsatt immunforsvar får bedre beskyttelse ved vaksinering. (Foto: Nicolas Tourrenc / Diakonhjemmet sykehus)
Medisin demper immunforsvaret
Pasientene som er med i denne studien, har autoimmune sykdommer i ledd og tarm.
Ved autoimmune sykdommer, som revmatoid artritt (leddgikt), angripes leddene av kroppens eget immunsystem. Ved sykdommer i tarmen, som Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt, angripes tarmen av immunsystemet.
Pasientene i studien har slike sykdommer og bruker TNF-hemmere for å dempe immunsystemet.
Flere vaksinedoser gir bedre effekt
Studien viser at disse pasientene har fått styrket immunforsvaret etter fire vaksinedoser. Når pasienten har hatt en koronainfeksjon i tillegg, blir beskyttelsen mot nye infeksjoner enda bedre.
Dette er gode nyheter for disse pasientene som har vært nødt til å ta flere vaksiner enn friske for å oppnå god beskyttelse.
– Immunforsvaret ser ut til å tilpasse seg nye varianter av viruset både etter oppdaterte vaksiner og infeksjon, sier Ørbo.
Pasienter som har hatt korona de siste seks månedene, har ikke fått effekt av ny vaksinedose.
De som derimot ikke hadde hatt infeksjon, fikk ekstra effekt av en ny dose vaksine.
Kan endre vaksineråd
Studien kan endre råd om vaksiner for pasienter som behandles med TNF-hemmere. De anbefales fortsatt å ta en årlig vaksine.
– Pasienter uten større risiko for alvorlig koronasykdom kan sannsynligvis følge de samme rådene som befolkningen for øvrig, etter fire-fem vaksinedoser. Dette gjelder de som er yngre enn 65 år og uten andre sykdommer som gir økt risiko for alvorlig koronasykdom, sier Ørbo.
Viktig samarbeid for mer kunnskap om vaksinasjon
Studien er en del av Nor-vaC, et samarbeid mellom flere sykehus og Folkehelseinstituttet. Sykehusene som samarbeider er Diakonhjemmet sykehus, Akershus universitetssykehus og Oslo universitetssykehus.
Prosjektet gir innsikt i hvordan pasienter med nedsatt immunforsvar får bedre beskyttelse ved vaksinering.
– Vi fortsetter å følge denne gruppen pasienter for å finne ut hvordan de kan få best mulig beskyttelse av vaksiner, sier Guro Løvik Goll. Hun er overlege ved Diakonhjemmet sykehus og leder Nor-vaC-studien.
Referanse:
Hilde S. Ørbo mfl.: Humoral and cellular responses to a fifth bivalent SARS-CoV-2 vaccine dose in patients with immune-mediated inflammatory diseases on tumour necrosis factor inhibitors: a prospective cohort study. The Lancet Regional Health – Europe, 2025.
Kontakter
Kathrine DanoloffKommunikasjonsrådgiverEnhet for helsetjenesteforskning og innovasjon, Diakonhjemmet sykehus
Tel:90057192kathrine.daniloff@diakonsyk.noBilder
Lenker
Om Diakonhjemmet
- Det norske Diakonhjem er en ideell stiftelse innenfor Den norske kirke – stiftet i 1890.
- Diakonhjemmet eier, driver og utvikler tjenester innenfor helse, omsorg og utdanning.
- Stiftelsen eier: Diakonhjemmet Sykehus. VID vitenskapelige høgskole (56,4 %). Diakonhjemmet Sykehusapotek. Diakonhjemmet Omsorg AS. Fagskolen Diakonova AS (50,1%)
- Diakonhjemmet er en ideell stiftelse. Det betyr at det ikke tas utbytte fra våre aksjeselskap, men overskudd i virksomhetene skal pløyes tilbake for å utvikle nye tilbud og tjenester.
Følg pressemeldinger fra Diakonhjemmet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Diakonhjemmet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Diakonhjemmet
Urinsyregikt: Slik unngår du smerter i julen18.12.2024 09:20:18 CET | Pressemelding
Mange opplever at julens gleder ødelegges av urinsyregikt. Den kroniske sykdommen kan gi ekstreme smerter i tåen. Da er det viktig å komme seg til lege for å få riktig behandling.
Fagskolefusjon: Ny rektor og nytt styre klar for våren 202511.12.2024 13:48:08 CET | Pressemelding
Folkeuniversitetets Fagskole og Fagskolen Diakonova fusjonerer 1. januar, med nytt styre og rektor på plass. Fusjonsprosessen er timet for studentopptak våren 2025 og har som mål å styrke og utvide utdanningstilbudet som én samlet fagskole.
Poteter kan bidra til riktig medisindose10.12.2024 08:15:11 CET | Pressemelding
Norske forskere har avdekket at et stoff fra potet kan gi viktig informasjon om hvordan medisiner brytes ned i kroppen. Dette gjør det mulig å skreddersy dosering av legemidler i behandlingen av psykiske sykdommer. Dermed kan man få best mulig effekt og samtidig redusere risikoen for bivirkninger.
Høyintensiv trening gir stor helsegevinst for pasienter med leddsykdommer24.11.2024 08:14:52 CET | Pressemelding
Pasienter med revmatisk sykdom har økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Ny forskning viser at intensiv, tilpasset intervalltrening kan ha god effekt på hjertehelsen hos disse pasientene.
AF Gruppen blir totalentreprenør for Campus Diakonhjemmet14.11.2024 12:16:04 CET | Pressemelding
Diakonhjemmet har signert avtale om totalentreprise for Campus Diakonhjemmet med AF Gruppen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom