Syv av ti vil spise mer fisk og sjømat: Extra kutter prisene på fisk for å bidra til økt konsum

Del

Høy pris er den viktigste grunnen til at nordmenn ikke spiser mer fisk og sjømat. På vei inn i 2025 kutter Extra prisene i dag på en mengde fiskeprodukter og bidrar til at det blir enklere å følge både kostråd og nyttårsforsetter.

Foto: Espen Solli

Helsedirektoratet la nylig frem tall som viser at forbruket av fisk og sjømat har gått ned med 17 prosent de siste ti årene. I en fersk undersøkelse utført av Infact for Extra, svarer syv av ti at de ønsker å spise mer fisk og sjømat. Opplevelsen av at det er for dyrt er den viktigste grunnen til at man ikke spiser mer. Halvparten oppgir at lavere pris ville økt forbruket, ifølge undersøkelsen.

- Å spise sunnere og leve mer økonomisk, er to av de mest populære nyttårsforsettene. Extra skal hjelpe kundene, som også er våre eiere, med dette. Det gjør vi nå ved å kutte prisen kraftig på en mengde fiskeprodukter. Slik blir det billigere, sunnere og enklere å komme godt i gang i det nye året, sier Håvard Jensen, kjededirektør i Extra.

Extra kutter prisene med 20 prosent på en rekke produkter fra Findus, Coop, Lerøy, Lofoten og Frøya og omfatter både fryste, bearbeidede og ferske fiskeprodukter. Antall produkter vil variere i kampanjeperioden som varer til 26. januar. 

- Vi har prioritert et bredt utvalg produkter fra flere produsenter. Målet er at alle skal finne noen av sine favoritter og med det spise litt mer fisk enn man gjorde tidligere, sier Jensen.

Økt inntak av fisk og sjømat er en viktig del av anbefalingene i de nasjonale kostrådene. Helsedirektoratet oppgir at hver nordmann i gjennomsnitt spiser 231 gram fisk per uke, godt under anbefalingene på 300 - 450 gram fisk per uke. I befolkningsundersøkelsen Extra har utført, svarer hele 79 prosent av befolkningen at helsefordeler er en viktig årsak til at man ønsker å spise mer fisk.

– Extra skal gjøre det enklere og billigere å følge de nasjonale kostrådene. Det beviste vi i august da nye kostråd ble presentert og vi lanserte tilbudskonseptet «Alltid 8», der minst åtte frukt eller grønnsaker til enhver tid selges til svært lave priser. Det har gitt en kraftig økning i salget. Nå ønsker vi å hjelpe nordmenn med å spise mer fisk, sier Jensen.

Fra undersøkelsen utført av Infact for Extra i desember 2024:

  • De fleste (83 %) spiser fisk eller sjømat mellom 0 og 2 ganger i uka. Den store majoriteten (73 %) ønsker å spise mer fisk og sjømat.​
  • Opplevelsen av at fisk og sjømat er for dyrt, er den klart viktigste grunnen til at man ikke spiser mer fisk og sjømat (46 %). Mange (29 %) vet ikke hvorfor de ikke spiser mer. Over halvparten (53 %) oppgir at lavere pris kunne fått dem til å spise mer.​
  • Smak/preferanse (33 %) og pris (32 %) er det mest avgjørende for folks valg av fisk og sjømat.​
  • Hele 83 % synes det er viktig å kjøpe norsk fisk.

Nøkkelord

Kontakter

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye