Miljødirektoratet

Rekordmange jerv felt i år

Del

60 felte jerv på lisensjakt i høst er rekord, og bidrar til mindre tap av sau og tamrein. Det gjør også behovet for ekstraordinære fellinger mindre.

Jerv felt under lisensjakt i Rendalen i Innlandet høsten 2024. Over 30 jerv er felt i Innlandet av lisensjegere i høst, i prioriterte områder der sau og rein beiter.
Jerv felt under lisensjakt i Rendalen i Innlandet høsten 2024. Over 30 jerv er felt i Innlandet av lisensjegere i høst, i prioriterte områder der sau og rein beiter. Foto: Miljødirektoratet/Statens naturoppsyn

– Jervebestanden har de siste årene vært høyere enn bestandsmålet Stortinget har satt, og den ordinære lisensjakten er viktig for å regulere bestanden, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.

Stortinget har vedtatt at bestandsmålet for jerv er 39 valpekull per år. Det ble i 2024 registrert 61 kull, hvorav ni er blitt avlivet. Direktoratet beslutter hvert år ekstraordinære uttak av jerv for å regulere bestanden mot måltallene. I 2024 er det primært i Trøndelag og Innlandet bestandene har ligget over bestandsmålet.

Mer effektive hunder

Blant de store rovdyrene er jerv den største skadegjøreren på både sau og tamrein. 60 jerv har blitt felt på ordinær lisensfelling til nå i lisensjakten, som startet i høst og avsluttes i februar. Aldri før har det blitt skutt flere jerv av lisensjegere enn i høst. Særlig effektiv har jakta vært i Innlandet, hvor det er felt mer enn 30 dyr av lisensjegere i prioriterte områder der sau og rein beiter.

– De fellingene som er gjort i løpet av høsten bidrar til å redusere tap av sau og tamrein i områder med jerv, og behovet for ekstraordinære uttak som besluttes av Miljødirektoratet blir mindre i områder der jegerne lykkes, sier miljødirektør Ellen Hambro. 

Bedre hunder er en av grunnene til at lisensjegerne er blitt mer effektive.

– Vi ser at en del jegere har fått fram hunder som fungerer godt på jerv, og dette har bidratt til økte fellingstall særlig i Innlandet og Trøndelag, sier Ellen Hambro.

Ekstraordinære uttak i tre områder videreføres

Til tross for at lisensjegere har felt mye jerv gjennom den ordinære lisensjakta, besluttet Miljødirektoratet i høst at Statens naturoppsyn (SNO) skulle sette i gang ekstraordinært uttak av jerv i bestemte områder innenfor gamle Oppland fylke, Møre og Romsdal og Trøndelag. Dette fordi disse områdene har opplevd at mye sau har gått tapt til jerv i år. Miljødirektoratet viderefører disse beslutningene om ekstraordinære uttak på nyåret.

Miljødirektoratet skal utover vinteren og våren vurdere om det er behov for ekstraordinære uttak av jerv flere steder. Dette er særlig aktuelt der hvor lisensjegeren ikke har lyktes med å felle jerv. Direktoratet baserer vurderingene på SNOs overvåking av bestandssituasjon og skadedokumentasjon. Resultatene fra den pågående lisensfellingen, skadepotensialet som jerven utgjør for beitedyr, og anbefalinger fra rovviltnemndene, er også med i vurderingen.

Miljødirektoratets beslutninger om ekstraordinær felling av jerv, og resultat av oppdragene, vil løpende bli lagt på direktoratets nettsider under fanen Ekstraordinære uttak.

null
Kilde: Miljødirektoratet
null
Kilde: Miljødirektoratet

Kontakter

PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa

Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Om oss

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

Andre språk

Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye