Er du veterinær i hestepraksis? Vi trenger din hjelp
Et nytt prosjekt skal undersøke hvor ofte det såkalte «abortviruset», ekvint hestevirus type 1, forekommer hos hester i den norske og svenske hestepopulasjonen. Derfor er det er behov for hjelp fra deg som er veterinærer i hestepraksis.

Virus kan forårsake abort
Ekvint herpesvirus type 1 (EHV-1) forekommer i hele verden, men det er mangel på kunnskap om hvor vanlig viruset er hos norske og svenske hester. Kunnskapsmangelen gjør det vanskelig å lage risikovurderinger og gi gode anbefalinger om tiltak for å forebygge sykdomsutbrudd.
EHV-1 forårsaker i hovedsak forkjølelsessymptomer, feber og kan gi neurologiske symptomer, men kan óg føre til aborter. I blant som utbrudd hvor mange hopper aborterer samtidig. Etter en infeksjon kan viruset ligge latent i hesten og reaktiveres ved et senere tidspunkt. I dette prosjektet ønsker vi å ta prøver fra friske hester og kartlegge risikofaktorer for smitte.
Samarbeidsprosjekt med Sverige
Prosjektet er et samarbeid mellom Veterinærinstituttet, Sveriges Lantbruksuniversitetet (SLU) og Statens veterinærmedisinske anstalt (SVA). Og det er finansiert av Stiftelsen Hästforskning og Norges Forskningsråd.
Ønsker du å bidra?
I perioden januar til april 2025 trenger vi i Veterinærinstituttet hjelp til prøvetaking fra deg som er veterinærer i hestepraksis i Norge. Veterinærer som bidrar som prøvetakere vil bli økonomisk kompensert.
Er du interessert i å bidra til dette spennende prosjektet? Ta kontakt med seniorforsker Cecilia Wolff ved Veterinærinstituttet
Kontakter
Asle HaukaaskommunikasjonsdirektørVeterinærinstituttet
Pressevakttelefon 403 98 016 håndterer ikke SMS
Cecilia Mia WolffSeniorforsker, Veterinærinstituttet
Tel:+47 46748545Om oss
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Villfisken har fått sin egen fiskehelserapport10.4.2025 10:30:44 CEST | Pressemelding
For første gang har Veterinærinstituttet utarbeidet en egen fiskehelserapport for villfisk. Rapporten omhandler sentrale sykdommer som kan true villfiskens helse, sykdommer som kan smitte mellom oppdrettsfisk og villfisk, samt parasitter og sykdommer som regnes som “normalfunn” hos villfisk.
Økt risiko for fugleinfluensa blant andefugler i Europa og Norge3.4.2025 13:00:20 CEST | Pressemelding
Varianten av fugleinfluensaviruset som nå dominerer i Europa har spesielt rammet gjess og svaner. I februar ble den for første gang påvist i Norge.
Dette er oppdrettsfiskens helse- og velferdsutfordringer11.3.2025 10:00:00 CET | Pressemelding
Helse- og velferdsutfordringene innen norsk oppdrett er fortsatt alvorlige, selv om dødeligheten har gått noe ned. Infeksjonssykdommer og skader etter lusebehandlingvar hovedårsaker til dødelighet hos norsk oppdrettslaks også i 2024. Det kommer fram i Fiskehelserapporten for 2024 fra Veterinærinstituttet.
Fortsatt radioaktiv forurensning i norsk honning28.2.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Det er fortsatt radioaktiv forurensning i norsk honning etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Likevel utgjør det ingen helsefare for dem som spiser den.
Mange tilfeller av Salmonella hos katt tidlig på året20.2.2025 21:05:36 CET | Pressemelding
Så langt i 2025 (1. januar - 20. februar) har Veterinærinstituttet påvist 40 tilfeller av Salmonella Typhimurium hos katt. I fjor ble det i den samme perioden bare registrert to tilfeller.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom