Daddeltrenden når nye høyder i julen
Julen er høytid for tradisjoner, men nye trender er også med på å prege feiringen.

– Forbruket av dadler har hatt en jevn økning over flere år, og i julen ser trenden ut til å forsterkes ytterligere. Fra 1. oktober til i dag har forbruket økt med over 60 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, forteller Tone Lise Stensrud, produktsjef i BAMA.
Totalt har etterspørselen etter dadler økt fra 439 tonn i 2023 til hele 615 tonn dadler i 2024.
– I år har vi også sett en stadig økende etterspørsel etter smaksatte dadler som et alternativ til smågodt. Smakene lakris og peanøtter er særlig populære, sier Stensrud.
Etterspørselen etter smaksatte dadler har økt med 50 prosent i 2024.
Over 100 år gammel juletradisjon
Tradisjonen med tørket frukt til jul antas å være rundt 100 år gammel – dadler og annen tørket frukt ble servert som en luksuriøs godbit. Tørket frukt, nøtter og kandisert frukt var et symbol på velstand og gjestfrihet i en tid da eksotiske varer var sjeldne og kostbare.
Med tiden har andre søtsaker blitt mer tilgjengelige, men likevel har dadler holdt stand.
– Den søte og naturlige smaken gjør dem til et perfekt alternativ til julegodteri. Mange forbrukere ser på dem som et mer næringsrikt alternativ. Det at dadlene nå tar en større plass i julen enn tidligere kan nok også tilskrives trenden med sunnere snacking, forteller Stensrud.
Daddelen er også blitt svært populær som ingrediens i både julebakst og desserter. Alt dette bidrar til at dadlene stadig blir mer trendy.
Ikke glem tørket fiken
Men det er ikke bare dadler som øker i popularitet til jul. Også tørket fiken er fremdeles en viktig juletradisjon, og for mange selve symbolet på julen i form av smak og nostalgi.
– Fiken har en lang historie som julefavoritt. Mens dadler selger godt året rundt, kommer fiken som en rakett rundt juletider, forteller Stensrud.
Hele 61,5 tonn av den tørkede frukten konsumeres i desember alene.
Så neste gang du fyller juleskålen eller dekker opp til fest, husk å legge til noen av sesongens naturlige søtsaker – både de trendy dadlene og de klassiske fikenene.
Nøkkelord
Kontakter
Joakim IngebrigtsenKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 943 14 650join@bama.noBilder





Følg pressemeldinger fra BAMA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BAMA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BAMA
Nå blir det enda enklere å spise godt på farta9.9.2025 12:54:48 CEST | Pressemelding
«Laga av BAMA» er en ny serie salater, sandwicher og wraps som nå er tilgjengelig hos utvalgte Narvesen og St1-stasjoner.
Norske økologiske epler rammet av rognebærmøll5.9.2025 08:30:08 CEST | Pressemelding
Må endre planene etter skadedyrangrep.
Løk, druer og demokrati: Slik spiser velgerne parti for parti!28.8.2025 08:13:23 CEST | Pressemelding
Vi har sett på Norges største matvaneundersøkelse, «Norske spisefakta» fra Ipsos, og funnet svarene på hvordan velgerne spiser.
Treg mage? Denne frukten får fart på sakene!26.8.2025 08:12:28 CEST | Pressemelding
Grønn kiwi har som første ferske frukt fått sin egen helsepåstand i EU.
Nå kan trønderdamer over 50 slippe jubelen løs20.8.2025 08:00:02 CEST | Pressemelding
Eplesesongen er her – og den blir tidenes største!
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom