Forskerens beste tips: Kjøl drikken perfekt til jul og nyttårsfeiring
Kristian Solheim Thinn, forsker i SINTEF Energi, har gått vitenskapelig til verks for å finne den mest effektive måten å kjøle ned favorittdrikken på, akkurat i tide før jul og nyttår.

Ingenting er vel bedre enn kald drikke. Men hvor lang tid tar det egentlig å kjøle det ned?
– Jeg har funnet svaret enten du foretrekker boblevann, brus eller øl. Resultatet vil kanskje overraske, sier Kristian Solheim Thinn.
Forskeren har gjennom nøye testing i kjøleskap, fryser, snø, vannbad og isbad med og uten salt. Solheim Thinn har funnet ut at den optimale kjølemetoden avhenger av hvor kald drikken skal være og hvilke hjelpemidler du har tilgjengelig.
– Er du fornøyd med 9°C, kjøles en 0.33L-boks ned på bare 15 minutter i vannbad fra springen. Dette er serveringstemperatur for bayer og pale ale, sier Kristian.
Han gir også råd for dem som foretrekker enda kaldere drikke og avslører at isvann med salt er raskest, da kjøles en 0.33L-boks ned til 5°C på bare et par minutter.
Men du må være tålmodig om du skal kjøle ned drikke i kjøleskap.
– Du må være ut i god tid om kjøleskapet er eneste hjelpemiddel. Det tar 2,5 timer å kjøle ned til 9°C, men hele 10 timer å nå 5°C, råder forskeren.
– Om vi er heldige og får en hvit jul er kanskje snø en god løsning? En 0,33 boks blir 5°C på en halvtime, og en 1,5 liters flaske bruker 45 minutter, sier Kristian.
Til vanlig forsker Kristian Solheim Thinn på temperatur i kraftkabler.
– Kraftkabler har mye til felles med god drikke: man ønsker dem så kjølige som mulig. En kald kabel kan overføre mer energi enn en varm. Så en kabel med bedre kraftflyt kan også være med på å utjevne forskjeller i strømpriser.
Nøkkelord
Kontakter
Anne Steenstrup-DuchKommunikasjonssjefSINTEF Energi
Tel:900 96 295Anne.Steenstrup-Duch@sintef.noBilder





Dokumenter
Lenker
Om oss
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
SINTEF sjefforsker forfatter i neste klimarapport for FN14.2.2025 07:53:20 CET | Pressemelding
FNs klimarapporter gir verdens mest omfattende vitenskapelige vurdering av klimaendringer, deres konsekvenser og mulige løsninger. Øyvind Skreiberg, sjefforsker i SINTEF, er en av fire norske forskere som har fått oppgaven til å bidra i de kommende FN-klimarapportene.
Bli med på historiens første takdag!14.2.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Onsdag 23. april inviteres byggenæringen til en egen fagdag i Oslo der taket er temaet.
Kommuner kan få hjelp til å klimatilpasse eksisterende bygninger13.2.2025 09:47:00 CET | Pressemelding
Norske kommuner henger etter med klimatilpasning av eksisterende bygninger. Nå håper forskere i SINTEF at bedre verktøy, kunnskap og praksisfellesskap kan være til hjelp.
Håp for eldre næringsbygg: Kuttet energiforbruket kraftig uten dyre oppgraderinger10.2.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Et samarbeid mellom SINTEF og GK viser at det er mulig å kutte så mye som 33 prosent av energibruken ved hjelp av smart varmestyring. Systemet baserer seg blant annet på data om fremtidige strømpriser og vær.
Starter opp nytt forskningssenter for sikker strømforsyning5.2.2025 12:32:35 CET | Pressemelding
42 partnere fra hele strømnett-bransjen skal de neste åtte årene jobbe sammen i forskningssenteret SecurEL for å utvikle strømnettet slik at det tåler nye utfordringer og kan bidra til at vi har et netto nullutslippsamfunn i 2050.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom