Legeforeningen støtter nytt søksmål mot staten
– Det haster med at leger utdannet i Danmark får godkjent sin kliniske basisutdannelse (KBU) som del av spesialistutdanningens første del (LIS1) i Norge. Når staten fortsatt nekter disse legene godkjenning, bryter de EØS-retten, sier president Anne-Karin Rime.
Legeforeningen saksøkte staten 27. februar i år for å få en rettslig avklaring om danskutdannede legers rett til å få godkjent sin kliniske basisutdannelse (KBU) som tellende i den norske spesialistutdanningen.
Siden da har staten forlatt sitt tidligere standpunkt om at yrkeskvalifikasjonsdirektivet er til hinder for å anerkjenne kompetanse fra KBU. Saken trekker likevel ut i tid fordi staten mener at Legeforeningen ikke oppfyller prosessuelle krav til å saksøke staten på vegne av de berørte legene.
Rett til vurdering og godkjenning av jevngod kompetanse
Hovedspørsmålet i saken er danskutdannede legers rett til å få vurdert og godkjent jevngod kompetanse fra dansk KBU når de flytter til Norge for å fortsette spesialiseringen. Legeforeningen mener at myndighetene må gjøre en konkret vurdering av kompetansen som opparbeides gjennom KBU i Danmark, og godkjenne denne i den grad den tilsvarer kompetansen som oppnås gjennom første del av spesialistutdannelsen (LIS1) i Norge.
Legeforeningens syn er at norske myndigheters praksis, der kompetansen fra KBU kategorisk avvises, strider mot EØS retten.
– Det er sterkt kritikkverdig at det skal være så tid- og ressurskrevende å få avklart om staten bryter EØS-retten, spesielt når helsetjenesten har stort behov for disse legenes kompetanse. Staten erkjenner at de kan løse dette uten å komme i konflikt med EØS-retten. Likevel opptrer de formalistisk i stedet for å finne en praktisk og politisk løsning, sier Rime.
Legeforeningen støtter pilotsak
For å få en rettslig avklaring av de prinsipielle spørsmålene bidrar Legeforeningen nå til at to danskutdannede leger, Malene Laursen Schack og Asbjørn Sune Schack, fremmer et nytt søksmål gjennom en gyldighetsprøving av enkeltvedtak.
– Vi søkte om godkjenning av KBU og fikk avslag. Da vi fikk endelig avslag i klageorganet hadde vi begge jobbet fem år i den norske helsetjenesten, herunder i allmennlegepraksis og praksis i LIS2/3-stillinger. Likevel mener norske myndigheter at vi måtte «rykke tilbake til start» og gjennomføre LIS1. Dette har konsekvenser for oss og for helsetjenesten. Det er et stort behov for leger, særlig i distriktene der vi jobber, og myndighetenes praksis har direkte konsekvenser for legedekningen, uttaler Malene Laursen Schack.
Undersøkelser fra Norsk medisinstudentforening viser at nesten alle leger som har fullført KBU får LIS1-stilling. En praksisendring kan dermed frigjøre 40-60 LIS1-stillinger årlig.
– Vi vet at det er for få LIS1-stillinger, og dagens godkjenningspraksis betyr at vi har fått LIS1-stillinger som kunne vært tildelt andre som har et reelt behov for slike stillinger, sier Asbjørn Laursen Schack.
Prosessuelle hindre
I september avviste Oslo tingrett Legeforeningens søksmål med den begrunnelse at foreningen som saksøker ikke oppfylte lovens krav til «rettslig interesse». Legeforeningen anket til lagmannsretten som nylig opprettholdt avvisningen. Legeforeningen vil anke avgjørelsen inn for Høyesterett. Spørsmålet om "rettslig interesse" er et prosessuelt spørsmål og domstolene har ennå ikke tatt stilling til hovedspørsmålet: Om staten bryter sine forpliktelser etter EØS-retten ved å unnlate å vurdere og godkjenne jevngod kompetanse fra KBU.
Legeforeningen ønsker primært å forfølge saken på vegne av alle berørte medlemmer, og for å ivareta overordnede samfunnsmessige hensyn. Det er myndighetenes godkjenningspraksis som sådan som er EØS-stridig.
– Vi mener derfor det er lite hensiktsmessig å knytte søksmålet opp mot et konkret enkeltvedtak, ettersom sakens prinsipielle spørsmål kan få mindre fokus, sier Rime.
Behovet for rettsavklaring tilsier at Legeforeningen bør kunne opptre som saksøker, og foreningen bør ikke være prisgitt prosessviljen og evnen til en enkeltstående lege. Den EØS-rettslige lojalitetsplikten tilsier at staten bør legge til rette for en rettslig avklaring av sakens EØS-rettslige spørsmål.
Behov for en langsiktig løsning
Legeforeningen har flere ganger forsøkt å finne en politisk løsning, men staten har enda ikke klart å komme med løsninger for disse legene.
– Det viktigste nå er å finne en rask og langsiktig løsning. De berørte legene må få brukt sin kompetanse til beste for pasientene og helsetjenesten. Vi kan ikke akseptere at dette trekker ut i tid når behovet for disse legene er så akutt, avslutter Anne–Karin Rime.
Kontakter
Tor Martin NilsenSenior kommunikasjonsrådgiverKommunikasjonsavdelingen
Tel:98036922tor.martin.nilsen@legeforeningen.noBilder
Norges største medisinske fellesskap
Legeforeningen er Norges største medisinske fellesskap. Over 40 000 medisinstudenter og leger er medlem hos oss. Vi organiserer 94 prosent av alle leger i Norge og er landets eneste komplette profesjonsforening. Siden 1886 har Legeforeningen kjempet for deg og faget du brenner for. Det gir en bedre helsetjeneste. Vi er foreningen for alle leger, hele livet.
Følg pressemeldinger fra Legeforeningen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Legeforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Legeforeningen
Legeforeningen om de nye fraværsreglene: – Riktig å droppe legeerklæring21.11.2024 13:25:19 CET | Pressemelding
Legeforeningen har lenge jobbet for at elever ikke skal måtte ha legeerklæring for kortidsfravær. Endringen som ble presentert i dag er et viktig skritt i riktig retning.
STATSBUDSJETTET 2025: – Den store helsesatsingen uteblir7.10.2024 11:24:50 CEST | Pressemelding
I sitt siste statsbudsjett før neste års stortingsvalg fremhever regjeringen at de satser på helse. – Men etterslepet er såpass stort og behovene i tjenesten betydelige, så regjeringen burde prioritert befolkningens helse og trygghet langt høyere, sier president i Legeforeningen Anne-Karin Rime.
Positive signaler for sykehusene2.10.2024 12:38:33 CEST | Pressemelding
– Den offentlige helsetjenesten har aldri stått overfor større utfordringer, så det er helt nødvendig at regjeringen prioriterer å øke sykehusbudsjettene, sier president i Legeforeningen Anne-Karin Rime om dagens budsjettlekkasje.
Regjeringens budsjettkonferanse: – Varsellampene blinker for helsetjenesten27.8.2024 15:47:23 CEST | Pressemelding
Regjeringen fullfører statsbudsjettarbeidet denne uken. – Den offentlige helsetjenesten har aldri stått overfor større utfordringer, så nå må regjeringen vise vilje til å prioritere befolkningens helse og trygghet langt høyere enn tidligere, sier Anne-Karin Rime, president i Legeforeningen.
Resolusjon fra Legeforeningens landsstyremøte: Beskytt sivilbefolkningen og helsetjenesten i Gaza30.5.2024 15:15:09 CEST | Pressemelding
Legeforeningen er sterkt bekymret over den stadig forverrede situasjonen for sivilbefolkningen i Gaza – og ber om våpenhvile og humanitær tilgang nå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom