Medietilsynet

Økt konsolidering og samarbeid blant norske medier

Del

Stadig færre aviser er helt uavhengig av de store aviseierne, viser en ny rapport fra Medietilsynet. Konsolidering enten i form av eierskap eller avtale om partnerskap/strategisk samarbeid i avismarkedet øker.

Mange aviser på to rekker, slik at navn og logo synes på de fleste.
Eksempel på avsendermangfold fra 2018. Arkivfoto: Medietilsynet

Dette sammenfaller med økt samarbeid mellom redaksjonelle merkevarer, som er et utviklingstrekk som er blitt tydeligere de siste årene.  

– Utviklingen kan være nødvendig for å sikre levedyktige driftsvilkår, og Medietilsynet har så langt ikke sett noe som tyder på at oppkjøp og samarbeid har som formål å legge ned selvstendige redaksjonelle enheter. Men økt konsolidering kan samtidig representere en risiko for avsendermangfoldet, og Medietilsynet kommer til å følge utviklingen tett også videre framover, sier direktør Mari Velsand. 

Medietilsynet kartlegger årlig aktørene på eiersiden i det norske mediemarkedet. Rapporten «Mediemangfold i et avsenderperspektiv 2024» viser at et utviklingstrekk som er blitt tydeligere de senere årene, er samarbeid både mellom ulike redaksjonelle merkevarer innad i samme konsern, og på tvers av eierskap. Dette kommer i tillegg til at de største konsernene over tid har kjøpt opp flere aviser.  

De tre største aviseierne eier stadig flere aviser, men har ikke økt andel av totalopplaget 

Økningen i konserneide aviser de siste fem årene skyldes i hovedsak oppkjøp fra de tre største mediekonsernene Polaris, Amedia og Schibsted, men det etableres også nye aviser.   

Når stadig flere aviser eies av de største eierne, øker også eierkonsentrasjonen i avismarkedet. Dette resulterte likevel ikke i økt markedsandel for de store aviseierne i 2023. Årsaken er at flere aviser fikk beregnet opplag i 2023 enn tidligere. 250 aviser fikk beregnet opplag, hvorav 28 nasjonale, mens de resterende er lokale eller regionale. 64 prosent av avisene med beregnet opplag var eid av et konsern i 2023, tilsvarende andel som året før.  

– At aviser blir en del av et konsern, kan bidra til å sikre driftsvilkårene. Samtidig er det viktig at økt eierkonsentrasjon ikke må føre til at aviser legges ned eller blir likere, sier Velsand. 

De tre største mediekonsernene kontrollerte i 2023 til sammen 73,1 prosent av det totale avisopplaget i Norge. Amedia er størst, tett fulgt av Schibsted. De to aktørene har henholdsvis 28,9 prosent og 27,9 prosent av totalopplaget hver. Mens Schibsted er størst i det nasjonale markedet, er Amedia størst i det lokale- og regionale avismarkedet. Polaris Media har gjennom flere oppkjøp styrket sin posisjon som landets tredje største aviseier i 2023, og kontrollerte 16,2 prosent av det totale avisopplaget.

Konsolidering også i lokalradiomarkedet

Avsendermangfoldet i det nasjonale radiomarkedet er stabilt, der NRK er størst målt i lyttertall, med nær 65 prosent av den daglige lyttingen i 2023. Deretter følger P4 med rundt 23 prosent og Bauer Media med nær 12 prosent. Markedsandelene til de nasjonale radioaktørene har vært stabil de siste årene.  

Lokalradiomarkedet er desentralisert og består av en kombinasjon av små og store aktører, som er spredt over hele landet. Over tid har det vært en konsolidering i bransjen, og tall fra desember i år viser at fire av ti lokalradiokonsesjoner nå er samlet hos de tre største lokalradioeierne. Samtidig avtar den kraftige veksten i innholdskonsesjoner som har preget lokalradiomarkedet de senere årene, og en del lokalradioaktører har avviklet sin virksomhet.  

– Konsolideringen henger trolig sammen med at lokalradiobransjens lønnsomhet er betydelig svekket de tre siste årene. Derfor er det viktig å løfte diskusjonen om det fremtidige drifts- og finansieringsgrunnlaget, sier Velsand. 

Norske allmennkringkastere er størst på TV 

Avsendermangfoldet i tv-markedet er preget av stabilitet, både når det gjelder antall eiere og markedsandeler basert på seertall. De norske allmennkringkasterne NRK og TV 2 er klart størst. Deres tjenester klarer seg også godt i strømmemarkedet, og målt i ukentlig bruk er NRK TV og TV 2 Play de største aktørene sammen med den globale strømmetjenesten Netflix.  

En vedvarende trend i tv-markedet er økt samarbeid mellom ulike aktører og økt tilbud av ulike produktpakker som tilbyr tilgang til strømmetjenester i kombinasjon med tv- og internettpakker. Et krevende og dyrt rettighetsmarked gir aktørene i tv-markedet økonomiske insentiver til å fortsette med samarbeid og deling av sportsrettigheter.  

For fagpressen er avsendermangfoldet stort, med 240 publikasjoner fordelt på 197 eiere i 2023. Fagpressens eiere spenner fra profesjonelle mediekonsern til mindre interesseorganisasjoner.

Hele rapporten om avsendermangfold finnes her.

Om rapporten: 

Rapporten om avsendermangfoldet i norske medier er en del av Mediemangfoldsregnskapet, som utarbeides av Medietilsynet. Mediemangfoldsregnskapet kartlegger mediemangfold langs tre dimensjoner: avsender, bruk og innhold.

Nøkkelord

Kontakter

Om Medietilsynet

Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder barn og unge i bruk av digitale medier, fører tilsyn med aldersgrenser for film, forvalter støtteordninger, fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kultur- og likestillingsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Medietilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Medietilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye