Miljødirektoratet

Fødselsboom hos fjellrevene

Del

-Flere års iherdig innsats for å bevare fjellreven har gitt så gode resultater at fjellreven ikke lengre er kritisk truet.  Vi fortsetter arbeidet for at fjellrevbestanden kan bli levedyktig på sikt, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Fjellrev er på størrelsen med en katt og blir i gjennomsnitt 7-8 år.  Før var den vanlig i fjellheimen flere steder i Norge. I dag lever den i små, relativt isolerte delbestander i fjellet.
Fjellrev er på størrelsen med en katt og blir i gjennomsnitt 7-8 år. Før var den vanlig i fjellheimen flere steder i Norge. I dag lever den i små, relativt isolerte delbestander i fjellet. Foto: Miljødirektoratet

Fjellreven er et av Norges mest utrydningstruede pattedyr, og har vært på randen til utryddelse på det norske fastlandet. En rapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) viser at fjellreven har hatt et meget bra år i 2024, over 300 valper har blitt født i det fri, og bestanden har vokst til 330 voksne individer. På Svalbard regnes bestanden av fjellrev som levedyktig.

Den klart viktigste faktoren som har ført til fjellrevens dårlige status er tidligere tiders uregulerte jakt og fangst. I tillegg er arealendringer, og klimaendringer trusler for fjellreven.

I 2015 var arten vurdert som kritisk truet av Artsdatabanken, mens den i 2021 ble vurdert som sterkt truet. Dette er synonymt med ett steg forbedring på rødlista. Den langsiktige målsetningen er at fjellreven skal være levedyktig, og at den innen 2034 skal ha forbedret status til sårbar, ytterligere ett steg forbedring på rødlista.

Siden 2004 har miljøforvaltningen brukt mer enn 10 millioner kroner per år til tiltak for å redde fjellreven  fra utryddelse og bygge opp en levedyktig bestand.  Vi samarbeider også tett med Sverige og Finland for å få full effekt av tiltakene. 

Jevn vekst de siste 17 årene

I fjellrevprogrammet har de viktigste tiltakene vært avl og utsetting av fjellrevvalper, støttefôring, begrense spredning av rødrev inn i høyfjellet og informasjon om skånsom ferdsel.  Det er blant annet satt ut 131 foringsautomater ved hi-lokaliteter fra Hardangervidda i sør til Varangerhalvøya i nord.

Det er Norsk institutt for naturforskning, NINA, som har ansvaret for avl av fjellrev og driver avlsstasjonen i Oppdal. Det er valper som blir født her som settes ut på egnede steder i våre fjellområder. Miljødirektoratets feltapparat, Statens Naturoppsyn (SNO) har også hatt en sentral rolle i arbeidet med å bevare fjellreven, og bidra til utsetting, støtteforing og registreringer i felt.

Rapporten fra NINA viser at bestanden nå teller 330 voksne rever. Bestandsmodellen viser en jevn vekst gjennom de siste 17 år. Antall fjellrever er siden 2008 blitt firedoblet. I 2008 ble det anslått at det kun fantes 73 voksne individer.

Sårbar for innavl 

Rapporten fra NINA peker på at det fremdeles er utfordringer med å sørge for levedyktige bestander.  Det gjelder spesielt i Nord- Norge der det er størst risiko for innavl i de mange små delbestandene. Det er også en negativ utvikling i kullstørrelse i flere av fjellrevbestandene som gir grunn til bekymring. Årsakene til dette undersøkes nå nærmere i programmet.

Pilene peker oppover også i våre naboland

Pilene peker også i riktig retning for fjellreven i Sverige og Finland. Samarbeidet i den Fennoskandiske handlingsplanen gir resultater. Den Fennoskandiske bestanden vokser fortsatt og består nå av 582 voksne individer.

I 2024 ble det dokumentert 139 kull av fjellrev i Fennoskandia, med 64 fjellrevkull i Norge, 72 kull i Sverige og i Finland tre kull i Käsivarsi som ligger sørøst for fjellområdet Reisa sør (indre Troms). Her er det utsatte fjellrever fra den norske avlsstasjonen, som har vandret ut og gjenetablert en bestand.

Fjellrevbestanden er fortsatt så liten at den er helt avhengig av forvaltningstiltak for å reddes. De pågående klimaendringene som skjer raskest i Arktis og nordlige områder er også et stort usikkerhetsmoment. Imidlertid viser kunnskapen fra programmet at forvaltningstiltakene virker, og at det er viktig at vi tar vare på store sammenhengende naturområder som fjellreven er avhengig av for å bli levedyktig på sikt.

Kontakter

PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa

Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Lenker

Om oss

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

Andre språk

Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye