Fyrverkeriet skal være merket
Det stilles strenge krav til fyrverkeri som selges i norske butikker. Fyrverkeriet skal følge forskriften om pyrotekniske artikler, og dette kan man sikre seg ved å se etter CE-merket.

Forskriften refererer til europeiske standarder som stiller strenge krav til konstruksjon, hvor mye krutt fyrverkeriet inneholder, brenntid på lunte, sikkerhetsavstand og hvilken kategori fyrverkeri det er.
– Se etter CE-merking for å være sikker på at fyrverkeriet er godkjent. Fyrverkeriet skal også være merket med kategori, aldersgrense, netto eksplosivinnhold, minste sikkerhetsavstand og det skal følge med bruksanvisning, sier administrerende direktør i Standard Norge, Jacob Mehus.
Det er bare lov til å avfyre fyrverkeri på nyttårsaften, mellom klokken 18.00 og 02.00. Ellers i året er det ikke lov, med mindre du har fått spesiell tillatelse. Det skal ikke brukes fyrverkeri i tett bebyggelse, i nærheten av tørr skog eller andre steder der det kan være brannfarlig.
Nedgang i antall øyeskader de siste årene
Det har vært nedgang i antall fyrverkerirelaterte øyeskader fra nyttårsfeiringen 2018/19 til 2023/24, fra 16 til 10 (kilde: Nils Bull/Haukeland Universitetssykehus, sikkerhverdag.no).
– Det er godt å se at skadetallene er synkende, men det er fremdeles like viktig å tenke på sikkerheten, og at man har godkjente produkter når man skal feire det nye året, mener Mehus.
Tips fra DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) om trygg oppskyting
- Sørg for at bakkebatteriet står trygt og støtt, pakk gjerne rundt med snø hvis det finnes.
- Unngå at fyrverkeriet blir fuktig eller vått.
- Les bruksanvisningen og følg rådene for sikker avstand ved oppskyting.
- Bruk beskyttelsesbriller for å unngå øyeskader.
- Tenn aldri lunta to ganger. Hvis den ikke tenner første gang, vent 30 minutter, dynk med vann og lever tilbake til forhandler.
Kontakter
Bjørnar Sølvik-JensenKommunikasjonsrådgiverStandard Norge
Tel:+4741515375bsj@standard.noMarit SæterDirektør kommunikasjon
Tel:+47 970 27 956msa@standard.noOm Standard Norge
Standard Norge utvikler og forvalter standarder i Norge, og har enerett på å utgi Norsk Standard. Medlemmene våre er både næringsliv, myndigheter, interesseorganisasjoner, forbrukerorganisasjoner, forskningsinstitusjoner og andre. Over 4 000 norske eksperter er med i standardiseringsarbeid i regi av Standard Norge på nasjonalt eller internasjonalt plan.

Følg pressemeldinger fra Standard Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Standard Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Standard Norge
Ny kontraktsstandard for store totalunderentrepriser på høring20.6.2025 11:49:54 CEST | Pressemelding
Standard Norge har sendt utkastet til en ny Norsk Standard på høring. Målet er å gjøre store underentrepriser i anleggsprosjekter enklere å gjennomføre og mindre konfliktfylte. Fristen for å sende inn innspill er 29. august 2025
Universell utforming blir enklere for redaktører og utviklere av digitale hjelpemidler17.6.2025 10:27:17 CEST | Pressemelding
I samarbeid med eksperter på læringsteknologi, har Standard Norge utviklet en veileder og ressursside som vil gjøre det enklere å lage universelt utformede digitale læremidler.
Ny Norsk Standard skal gjøre branntegninger lettere å forstå16.6.2025 15:11:39 CEST | Pressemelding
Standarden skal gjøre det enklere for både fagfolk og redningspersonell å bruke og forstå brannplaner, og unngå misforståelser. Tegningene viser blant annet hvor det finnes rømningsveier, brannalarmanlegg og slokkeutstyr.
Slik skal vibrasjoner måles for å unngå skred4.6.2025 13:16:05 CEST | Pressemelding
Standard Norge lanserer ny og revidert utgave av NS 8141-3, som gir veiledende grenseverdier for vibrasjoner ved bygg- og anleggsarbeid i kvikkleireområder. Endringene i standarden gjør det enklere å planlegge og gjennomføre prosjekter trygt og effektivt.
Øivind Rooth hedres for sitt langvarige arbeid i standardiseringens tjeneste28.5.2025 13:34:46 CEST | Pressemelding
Standard Norge gir i år prisen for lang og tro tjeneste til Øivind Rooth, fagdirektør i Direktoratet for byggkvalitet (DiBK). Rooth har i over 25 år vært en drivkraft bak utviklingen av standarder for byggenæringen nasjonalt og internasjonalt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom