Miljødirektoratet

Naturpanelet: Ny rapport om hvordan stoppe tap av natur

Del

I ny kunnskapsrapport om gjennomgripende samfunnsendringer presenterer Naturpanelet (IPBES) fem strategier for å bevare natur.

Myr lagrer store mengder karbon i torva, den renser og filtrerer vann, demper flom og er levested for mange typer planter, insekter, dyr og fugler. En av de fem strategiene Naturpanelet peker på handler om å bevare gjenværende naturmangfold og restaurere steder av verdi for mennesker og natur.
Myr lagrer store mengder karbon i torva, den renser og filtrerer vann, demper flom og er levested for mange typer planter, insekter, dyr og fugler. En av de fem strategiene Naturpanelet peker på handler om å bevare gjenværende naturmangfold og restaurere steder av verdi for mennesker og natur. Foto: Kim Abel / Naturarkivet

– Den beste investeringen vi kan gjøre er å ta vare på naturen og sikre vår egen framtid. Vi må øke innsatsen for å ta vare på verdens natur, og vi må se natur og klima i sammenheng, klima- og miljøminister Tore O. Sandvik.    

Det internasjonale naturpanelet (IPBES) har slått fast at gjennomgripende samfunnsendringer må til for stoppe natur- og klimakrisen. Dette er det sentrale budskapet i en utredning som mandag ble godkjent i Naturpanelets plenumsmøte i Namibia. 100 eksperter fra hele verden har deltatt i arbeidet, som har pågått i tre år. 

– For å bevare gjenværende naturmangfold må vi ha langt mer fokus på den helt 
grunnleggende avhengigheten mellom mennesker og natur. Vi har i stor grad fjernet oss fra dette, samtidig som nettopp dette forholdet er helt avgjørende for økonomien og livene våre, sier Karen O'Brien, en av lederne for rapporten og professor ved Universitetet i Oslo/cCHANGE. 

Les rapportens sammendrag for beslutningstakere her: IPBES Digital Assets 

Les mer om Naturpanelet her: Naturpanelet (Ipbes) - miljodirektoratet.no 

Fem strategier 

Naturpanelet peker på fem strategier som må ligge til grunn for å få til gjennomgripende samfunnsendringer. 

– Alle fem strategier er viktig og relatert – det er ikke nok å velge en eller to. Hver strategi handler ikke bare om hva vi gjør, men hvordan vi gjøre det, sier Karen O'Brien. 

De fem strategiene går ut på å 

  1. bevare gjenværende naturmangfold og restaurere steder av verdi for mennesker og natur

  2. iverksette tiltak som fremmer endringer i sektorer med størst påvirkning på natur

  3. gjøre gjennomgripende endringer i økonomien, som blant annet legger vekt på natur og likhet (eksempelvis naturregnskap)

  4. sikre involvering og åpenhet i beslutningsprosesser 

  5. endre samfunnets verdier og syn på forholdet mellom mennesker og natur, blant annet ved å ta innover seg ulike type verdier og det å stille spørsmålstegn ved dagens sosiale normer rundt forbruk 

Naturpanelets eksperter har vurdert kunnskap om årsaker og motiver bak store samfunnsendringer, og ikke minst identifisert hvilke menneskelige drivkrefter som kan bidra til endringer. 

Både institusjonelle, teknologiske, økonomiske, kulturelle og sosiale aspekter og menneskers vaner, er krefter som kan brukes positivt for å bevare og restaurere naturmangfold og planlegge for en bærekraftig bruk av naturen.  

Fem barrierer 

Naturpanelet trekker fram fem hovedbarrierer som må overvinnes globalt for å få gjennomført gjennomgripende samfunnsendringer 

Barrierene er 

  1. vedvarende maktbalanse i samfunnet

  2. økonomisk og politisk ulikhet

  3. utilstrekkelig politikk (policies) og institusjoner som ikke fungerer

  4. produksjonssystemer og forbruk som ikke er bærekraftig, inkludert vaner

  5. begrenset tilgang til rene teknologier, og ukoordinerte kunnskapssystemer 

Underliggende årsaker til tap av naturmangfold 

De direkte årsakene til tap av naturmangfold er godt kjent. Globalt er de viktigste årsakene endringer i arealbruk, overforbruk av naturressurser, klimaendringer, forurensning og fremmede arter. 

Den nye rapporten understreker at vi i tillegg må angripe de underliggende årsakene til tap av natur for å snu trenden. 

Dette er tre underliggende årsakene til tap av naturmangfold ifølge Naturpanelet: 

  • Vi har fjernet oss fra naturen, og dominerer den. Naturen er objekter som kan brukes av oss.  

  • Konsentrasjon av makt og rikdom. Aktivitetene og interessene til et mindretall, som har stor tilgang til beslutningsprosesser, driver tap av natur og naturmangfold. 

  • Kortsiktige, individuelle og materielle gevinster prioriteres. Fremskritt måles i hovedsak ved vekst i GDP, materielle eiendeler og maksimalt utbytte. 

Veien videre 

Etter at Naturpanelet har levert sine rapporter er det opp til hvert enkelt land, sammen og i fellesskap, å vurdere hvilke nødvendige tiltak som må til for å få til endringer. 

– Rapporten fra Naturpanelet handler om den globale situasjonen, men mange av funnene er relevante for norske forhold. Felles for disse problemstillingene er at de berører større politiske diskusjoner som går langt utover miljøtematikk, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet. 

Den 17. desember ble Naturpanelets Nexus-rapport om sammenhenger mellom naturmangfold, mat, vann og helse publisert. Miljødirektoratet planlegger et nasjonalt møte våren 2025 hvor begge rapportene blir presentert i samarbeid med de norske forfatterne. Her vil det bli lagt vekt på en diskusjon om relevansen av rapportene for Norge.  

Les vår nyhetssak om Nexus-rapporten: Ny rapport: 71 tiltak for å løse klima- og naturkrisen - miljodirektoratet.no 

FAKTA: Gjennomgripende samfunnsendringer 
IPBES globale rapport (2019) definerer gjennomgripende samfunnsendringer som:   "En fundamental reorganisering på tvers av systemer, som omfatter både teknologiske, økonomiske og sosiale faktorer, inkludert paradigmer, mål og verdier". 

Nøkkelord

Kontakter

PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa

Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Om oss

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

Andre språk

Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye