UiB jubilerer - 200 år med kunnskap, forskning og formidling
I 2025 markerer UiB Universitetsmuseets 200 års-jubileum med en rekke arrangementer og aktiviteter for store og små på museet.
I 1825 grunnla stortingspresident Wilhelm Friman Koren Christie Bergens Museum. Museet var en viktig forløper til og grunnlaget for etableringen av Universitetet i Bergen i 1948.
Ønsket om å opprette et museum var en del av nasjonsbyggingsprosjektet som preget Norge etter 1814, og folkeopplysning var blant de viktigste momentene i museumsprosjektet.
5 millioner gjenstander
Museet har i dag over 5 millioner gjenstander i sine samlinger, og Universitetet i Bergen har vokst til 8 fakulteter med 4000 ansatte og 20000 studenter. Universitetet vil markere 200 års-jubileet med en bred synliggjøring av museets og universitetets virksomhet og betydning nasjonalt og regionalt.
– Museet har i tillegg til å bevare vår natur- og kulturarv, bidratt til viktige vitenskapelige gjennombrudd nasjonalt og internasjonalt som vi er svært stolte av. Å markere 200 år gir oss en god anledning til å ta et tilbakeblikk på historien, og løfte frem viktige bidrag innen forskning og kunnskapsformidling. Samtidig er det en mulighet til å se fremover og skape gode diskusjoner om hva vår samfunnsrolle skal være i fremtiden, sier Margareth Hagen, rektor ved Universitetet i Bergen.
Bursdagsfest på museet
200 års-jubileet blir markert gjennom en rekke arrangementer og utstillinger for store og små i og rundt Universitetsmuseet på Nygårdshøyden. Det blir blant annet tredimensjonalt lysshow i januarmørket, bursdagsfeiring med gratis inngang på museet i april, og utstillinger, foredrag og omvisninger gjennom hele året.
– Vi ved Universitetsmuseet gleder oss til å ønske store og små velkommen til våre utstillinger og aktiviteter i jubileumsåret 2025. Vi er stolte av vår lange historie der museet har ivaretatt og forsket på vår felles kultur- og naturarv. Det er fantastiske gjenstander, objekter og historier vi ser frem til å dele med våre besøkende dette året, sier museumsdirektør Kari Loe Hjelle.
Her følger noen smakebiter fra jubileumsprogrammet:
3D lysshow på Universitetsmuseet
Hvor: ute på Muséplassen
Tid: 24. og 25. januar kl. 18-20
Vi åpner jubileumsåret på spektakulært vis; bli med på en tredimensjonal reise i universitetets historie på selve museumsbygget. Lysshowet er gratis og passer for alle aldre.
Bare bein – ny basisutstilling
Hvor: Universitetsmuseet
Tid: fra 24. januar
Hva er bein? Uten bein hadde mange dyr, mennesket inkludert, sett ganske annerledes ut. I den nye utstillingen “Bare bein” får du selv oppleve skjelettene på nært hold, fra de aller største i dyreriket, til de aller minste. Universitetsmuseet i Bergens beinsamling inneholder 15.000 skjeletter fra pattedyr, fugl og fisk, og over 3 millioner beinrester fra arkeologiske og geologiske utgravinger.
Jubileumsfest
Hvor: Universitetsmuseet
Tid: 27. april - hele dagen
Vi inviterer hele byens befolkning til åpent museum for å feire at Universitetsmuseet fyller 200 år! Ta del i ulike aktiviteter og møt forskere og gjenstander i hele museumsbygget. Det blir opplevelser for store og små, foredrag og konserter i hele bygget. Gratis inngang hele dagen!
Jubileumsutstilling: Bare kunnskap som deles har verdi
Hvor: Universitetsmuseet
Tid: fra 25. april – ut året
I 200 år har Universitetsmuseet i Bergen vært et sted for undring, utforskning og opplevelser. Helt fra grunnleggelsen i 1825 har museet vært et sentrum for vitenskap og kultur, og 25. april åpner vi vår jubileumsutstilling. Her får du oppleve 200 gjenstander og fortellinger fra hele museets virke. Hjertelig velkommen!
Digitalt arkiv: 200 fortellinger
Hvor: gå til nettsiden tohundrefortellinger https://tohundrefortellinger.w.uib.no/
Museet har i dag nærmere fem millioner gjenstander i samlingene. I jubileumsåret lanserer vi en egen nettside der du får ulike glimt fra museets rikholdige arkiv. Her kan du bli bedre kjent med fremtredende personer i museumshistorien, gjenstander, forskningsprosjekter og dramatiske hendelser de siste 200 årene.
Arkeologisk dag
Hvor: Universitetsmuseet
Tid: søndag 19. oktober, kl. 12.00 - 15.00
Denne dagen blir fylt med oppdagelser og historier fra fortiden. Ta del i et variert program der du kan møte våre arkeologer, forskere og samlingsforvaltere. De vil presentere godbiter fra våre omfattende museumssamlinger, i tillegg til å vise frem spennende, nye arkeologiske funn fra året som har gått. I Kunnskapslaboratoriet og ute i Muséhagen kan du delta på aktiviteter for hele familien. Prøv deg som arkeolog på utgraving og som jeger med pil og bue!
På denne nettsiden finner du jubileumsprogrammet som vil bli løpende oppdatert med detaljer rundt de ulike aktivitetene i 2025: https://www.uib.no/200ar
Kontakter
Kontakt UiB:
Jørgen Thune Johnsen, kommunikasjonsrådgiver:
jorgen.johnsen@uib.no
Tlf 97647829
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
UiB-eksperter: Hva gjør sosiale medier med oss?4.12.2024 11:13:04 CET | Pressemelding
Skal vi forby sosiale medier for barn? Hvordan påvirker sosiale medier oss? UiB har mange eksperter som kan kommentere på bruk, regulering og effekter av sosiale medier.
Europeisk toppstipend til UiB-forskere3.12.2024 12:01:30 CET | Pressemelding
Førsteamanuensis Marc Vaudel og professor Linda Gröning ved Universitetet i Bergen er tildelt hver sitt ERC Consolidator Grant.
Griegakademiet skal bygges!1.12.2024 20:36:12 CET | Pressemelding
Nybygg for Griegakademiet er inne på det endelige statsbudsjettet som ble presentert søndag. – I kveld ble det bade gull og sølv til Bergen, sier UiB-rektor Margareth Hagen.
UiB bidrar i Netflix-dokumentar19.11.2024 12:25:29 CET | Pressemelding
Universitetet i Bergen er vitenskapelig rådgiver på ny Netflix-serie om havene våre. Serien «Our Oceans» har premiere 20. november.
Nå trives også jentene mindre på skolen12.11.2024 19:00:00 CET | Pressemelding
En ny rapport viser at jentenes trivsel på skolen svekkes, både i Norge og internasjonalt, og at helseplagene øker dramatisk. Resultatene i undersøkelsen overrasker forskerne.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom