Greenpeace Norge

På plass i Luxembourg: Klar for neste steg i klimasøksmålet

Del

Klimasøksmålet skal behandles i den europeiske EFTA-domstolen i Luxembourg, 19. desember. – Spørsmålet har aldri vært mer juridisk avklart og vi er optimistiske, sier Klimentima Radkova fra Greenpeace, som er i Luxenbourg for høringen. 

Greenpeace har sammen med Natur og Ungdom saksøkt staten for å ha godkjent tre nye olje- og gassfelt i Nordsjøen, uten å utrede hvilke konsekvenser dette vil ha for klimaet.

Organisasjonene mener utbyggingen av de tre feltene, Tyrving, Breidablikk og Yggdrasil, er ulovlig, og fikk medhold i dette av Oslo tingrett i januar der de vant på alle punkter. Flere lover krever nemlig at klimapåvirkningen fra forbrenningen av olje og gass fra nye oljefelt må kartlegges, blant annet EUs prosjektdirektiv som Norge er underlagt gjennom EØS-avtalen. 

– Staten prøver å hale ut tiden

Staten er uenig i dommen, har anket saken og i tillegg bedt om en rådgivende uttalelse fra den europeiske EFTA-domstolen.

 – Staten ga en rekke oljetillatelser og tillot produksjon for to av feltene etter at søksmålet var godt i gang. Tyrving ble til og med startet på tross av en grundig tingsrettsdom som kjente prosjektet ulovlig. Da er det vanskelig å ikke tro at staten ba om behandling i Luxembourg for å hale ut rettsprosessen, slik at de kan fortsette å gi grønt lys til drift av disse ulovlige oljefeltene mens søksmålet pågår, sier Klimentina Radkova, juridisk rådgiver i Greenpeace. 

– Men dette er enda en kamp vi bare må ta. Dette spørsmålet har aldri vært mer juridisk avklart enn i dag og vi er optimistiske, legger hun til. 

Sammen med kollega Andreas Randøy og to representanter fra Natur og Ungdom, har hun nå ankommet Luxembourg. 

Vi ser frem til EFTA-domstolens uttalelse. Den kan styrke vår sak, og samtidig ha positiv virkning på lignende klima- og miljøsaker både i Norge og i Europa generelt, sier Gytis Blaževičius, leder i Natur og Ungdom.

Historisk klimadom i Storbritannia 

Klimasøksmålet mot Norge tas til en europeisk domstol etter at britisk høyesterett i juni 2024 kjente en planlagt oljeutbygging i England ugyldig, fordi britiske myndigheter ikke hadde vurdert klimaeffektene av oljen. Dommen styrker saken mot staten Norge, fordi EUs prosjektdirektiv her ble tolket likt som Oslo tingrett gjorde i det norske klimasøksmålet januar.

– Både Storbritannias høyesterett og Oslo tingrett støtter vår tolkning av direktivet. Vi har derfor stor tro på at EFTA-domstolen vil følge samme linje og slå fast at Norge brøt loven ved å godkjenne olje- og gassfelt uten å vurdere konsekvensene av forbrenningsutslipp, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace. 

Organisasjonene representeres av advokat Jenny Sandvig. Høringen forventes å vare i rundt to timer, og hver side får 30-40 minutter til å presentere sine argumenter. Du kan følge høringen digitalt her: Oral Hearing in Case E-18/24

Kontaktpersoner på plass: 

Klimentina Radkova, juridisk rådgiver i Greenpeace, kradkova@greenpeace.org, 968 46 288

Gytis Blazevicius, leder i Natur og Ungdom, gytisb@nu.no, 452 97 542

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Greenpeace er verdens største uavhengige miljøorganisasjon, med tilstedeværelse i 55 land verden rundt. Vi jobber for å beskytte verdens klima og miljø, og gjennom politisk påvirkningsarbeid, fredelige aksjoner og kreative konfrontasjoner arbeider vi for å avsløre globale miljøproblemer og utvikle nødvendige løsninger for en grønn og fredelig framtid.

Følg pressemeldinger fra Greenpeace Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Greenpeace Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Greenpeace Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye