Større åpenhet, lite læring
Dette er Mattilsynets viktigste oppsummering etter ett år med systemrevisjoner av noen av de største oppdretterne i Norge.

Gjennom systemrevisjoner i 2024 har Mattilsynet undersøkt om oppdrettsselskapene har systemer, rutiner og internkontroll som oppfyller regelverkskravene rundt dyrevelferd og -helse.
Kart og terreng må stemme overens
En revisjon av selskapene inkluderer også verifikasjonstilsyn hos 10 – 15 % av selskapets lokaliteter. Hensikten er å sjekke kart og terreng, om selskapets overordnede planer og systemer omsettes til enhetlig praksis på merdkanten.
- Vi mener at forbedring på systemnivå betyr forbedring for flest mulig dyr, sier direktør Bård Skjelstad i Mattilsynet. – Dersom revisjonen avdekker avvik eller forbedringspunkter skal selskapet følge opp dette i alle ledd i selskapet.
Mattilsynet følger opp funn i tett dialog med selskapene, men det er oppdretternes ansvar å vurdere hvilke tiltak som vil være nødvendige for å korrigere avvik og de skal forsikre seg om at tiltakene faktisk har hatt effekt.
Skal bidra til læring
Et viktig mål i revisjonsarbeidet er å bidra til felles læring i næringen, og Mattilsynet publiserer derfor alle revisjonsrapporter fortløpende.
– Vi opplever at åpenheten har blitt større gjennom året som har gått, med tanke på hvilke dokumenter selskapene er komfortable med å gi innsyn i. Samtidig ser vi foreløpig liten læringseffekt mellom selskapene, sier Skjelstad.
Mange av de samme funnene går igjen
Det er stort sprik i hvor godt selskapene forstår regelverket. Etter åtte gjennomførte systemrevisjoner ser Mattilsynet også flere funn som går igjen:
-
Data samles ikke inn systematisk, slik at disse kan brukes som beslutningsgrunnlag.
-
Velferd dokumenteres ikke i tilstrekkelig grad, slik at selskapene kan vurdere risiko og utarbeide tiltak for å beskytte fisk mot unødig påkjenning og belastning.
-
Mangler knyttet til å vise sammenheng mellom risikovurderinger og de planene og tiltakene de planlegger/gjennomfører.
-
Biosikkerhetsplaner er i varierende grad tilpasset og satt ut i livet på lokalitetene.
-
Mangler knyttet til å trekke ut læring av avvikshåndteringen, slik at det kan bidra til systematisk, kontinuerlig forbedring.
Positiv respons fra oppdrettere som har hatt tilsyn
Noen av tilbakemeldingene fra oppdrettsselskapene har vært at revisjonen har vært krevende, men lærerik, og at revisjonen har fått opp gode funn og bidratt til å løfte dem som selskap.
Her kan du lese årets revisjonsrapporter systemrevisjon av oppdrettsselskapene.
Om oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset19.2.2025 09:33:34 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom