Slår alarm om utbygging i verna vassdrag

Del

Elleve organisasjoner går nå ut og advarer etter forslag om utbygging av vannkraft i verna vassdrag i ny stortingsmelding.

Vefsna i Nordland er et verna vassdrag som trues av utbygging
Vefsna i Nordland er et verna vassdrag som trues av utbygging Røed

«Vi må kunne stole på at naturen som er vernet, forblir vernet og ivaretatt for framtidige generasjoner» skriver organisasjonene i et opprop til Stortingets energi- og miljøkomité. Organisasjonene har til sammen mer enn én million medlemmer.

Oppropet kommer som en reaksjon på at det åpnes opp for utbygging av vannkraft i verna elver i stortingsmeldingen Førebudd på flaum og skred (Meld. St. 27 (2023-2024)). Selv om vassdragene er spesifikt vernet mot bygging av vannkraft, står det at slik utbygging kan vurderes dersom dette gir vesentlig flomdemping og «verneverdiane ikkje vil bli påverka nemneverdig». Stortingsmeldingen er nå til behandling i energi- og miljøkomiteen.

– Det er helt umulig å bygge et kraftverk med flomforebyggende effekt uten å forringe verneverdiene, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

– Å åpne for utbygging i verna vassdrag er respektløst, kunnskapsløst og historieløst. Vi trenger mer fri natur, ikke mindre, og dette er siste skanse mot fullstendig nedbygging av vår unike vassdragsnatur, sier Gulowsen.

Hele elleve organisasjoner står samlet bak oppropet: Naturvernforbundet, Den norske turistforening, Norges Jeger- og Fiskerforbund, WWF Norge, Greenpeace Norge, Natur og Ungdom, Sabima, Birdlife Norge, Framtiden i våre hender, Norske Lakseelver og Norsk Friluftsliv.

I oppropet påpeker organisasjonene at naturtapet vil være stort ved kraftutbygging med flomdempende effekt. Det vil kreve store kraftanlegg og magasiner. I tillegg kommer arealinngrep fra veier, trafoer og linjenett.

«Begrepet «skånsom utbygging» brukes for å grønnvaske kraftutbygging, men tåkelegger de negative konsekvensene for naturmangfoldet. Dersom Stortinget vedtar stortingsmeldingen slik den er formulert i dag, vil det bety en alvorlig svekkelse for de verna vassdragene. Dette bør få alle alarmer til å gå hos dere som vil – og har ansvar for å – ta vare på vår unike elvenatur» står det i oppropet.

Organisasjonene mener at andre flomdempende tiltak må prioriteres og henviser til Stortinget gjentatte ganger presisert at «kraftutbygging over 1 MW i vernede vassdrag skal forelegges Stortinget og kun vurderes i de tilfeller der andre flomdempende tiltak er utprøvd, liv og helse står på spill og verneverdiene ikke vil påvirkes nevneverdig». (Innst. 401 S (2015–2016) og Innst. 192 S (2021-2022))

Hele to tredeler av de store vassdragene våre er allerede berørt av kraftutbygging. Tørrlagte elver og mindre vann gjør at laks, ørret, fossekall og vårfluer forsvinner. Takket være politisk vilje til å prioritere naturvern i en tid med stor kraftutbygging, er 390 vassdrag vernet.

«Disse elvene er juvelene i norsk vassdragsnatur og bidrar til at vi kan oppfylle våre internasjonale forpliktelser om at vern og bevaring av 30 prosent av arealene skal være representativt. De er utvalgt for å bevare et varig og representativt utsnitt av Norges enestående vassdragsnatur. Fossefall, elver og bekkedrag er livgivende årer som strekker seg fra fjell til fjord, og som gir opphav til et rikt og unikt biologisk mangfold gjennom elvenes naturlige variasjon» står det i oppropet.

Nøkkelord

Kontakter

Dokumenter

Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye