Besøkssenter villaks til Lærdal, Mandalselva og Gaula
Miljødirektoratet har autorisert tre nye besøkssenter villaks som skal jobbe for å formidle kunnskap om laksens betydning og hvordan vi kan ivareta den.

– Lærdal, Mandalselva og Gaula er alle godt egnet som nye besøkssenter villaks. De har gode fasiliteter, ligger nær viktige lakseelver, har mye besøk og er godt lokalt forankret. I utvelgelsen har vi også vært opptatt av en geografisk spredning av sentrene, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
Ifølge regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025 (St. Prop. 1 2024-2025) vil de autoriserte sentrene få inntil 2,3 millioner kroner per senter det første året. Det er utlyst til sammen fire autorisasjoner i ulike regioner. Autorisasjon av besøkssenter villaks for sør, midt og vest gjøres av Miljødirektoratet. Klima- og miljødepartementet har besluttet at autorisasjonsbeslutningen for villakssenter for region nord gjøres av departementet.
Besøkssentrene blir viktige kunnskapsformidlere for den nordatlantiske villaksen. De skal både øke kunnskapsnivået om villaks og skape interesse for å ta vare på den. De skal veilede, informere og formidle kunnskap om villaksen tilpasset ulike brukergrupper i en nasjonal og regional kontekst.
Alle våre besøkssentre har et spesielt ansvar for å bidra til å øke befolkningens kunnskap om natur og naturverdier. Hovedmålet med besøkssenter er å øke befolkningens kunnskap om natur og samtidig bidra til lokal verdiskaping.
Om sentrene
Lærdal
Nasjonalt villakssenter i Lærdal er etablert i et bygg som ligger ved bredden av det nasjonale laksevassdraget Lærdalselva. Bygget er spesialtilpasset for utstillinger og visning av levende fisk. Nåværende utstilling om atlantisk laks ble åpnet i juni 2023.
Det er ansatt en egen naturformidler ved senteret. Foruten utstillingen inneholder bygget bakeri, kafé, turistinformasjon, Sogn kunstsenter og en kultursal. Det er kort avstand fra senteret til Jostedalsbreen, med naturinformasjonssenter i Jostedalen, Fjærland og Stryn.

Mandalselva
Mandalselva villakssenter AS er etablert i 2017. Senteret er lokalisert i eget bygg på Å energi sin eiendom på Laudal i Marnadal. Bygningene inneholder kafé, resepsjon, møtefasiliteter og akvariebygg.
Det er en utstilling om villaksen i Mandalselva og om historiske fiskeredskaper. På utearealet er det bygget en elvepark og det er informasjonstavler om villaks. Forankringen lokalt og regionalt er god og bred.

Gaula
Besøkssenteret vil bli knyttet til “Gauldalsporten”, som ligger på Prestteigen (Støren). Dette er i dag et helårlig åpent møtepunkt og senter. Bygningene inneholder kafé, resepsjon, møte- og kontorfasiliteter, kinosal, en eldre utstilling om natur og miljø i Gauldalen, samt en nyere del om laksen, dens livshistorie og utfordringer.
Prestteigen har et stort uteareal mot det nasjonal laksevassdraget Gaula. Nærhet til elva med stien fra Gauldalsporten langs Gaula gir gode muligheter for uteaktiviteter.
Besøkspotensalet er vurdert å være stort. Gaula villakssenter organiseres fra starten av som et prosjekt i Midtre Gauldal kommune. Prosjektet er godt lokalt forankret over lang tid, og er knyttet til regionalt planverk.

Fakta: Hva er et besøkssenter?
Et autorisert besøkssenter har informasjonsansvar for naturverdier, arter eller areal i sitt område. Besøkssenteret skal formidle naturvitenskapelig, naturhistoriske og kulturelle og opplevelsesmessige verdier og sette søkelys på bærekraftig bruk av de verdiene de formidler.
Det er per i dag 41 besøkssenter i Norge som formidler informasjon og kunnskap om nasjonalpark, villrein, våtmark, rovdyr, skog og Oslofjorden.
Les mer om hva hvordan man kan bli besøkssenter: Bli autorisert besøkssenter - miljodirektoratet.no
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Natursats: 70 millioner til lokale tiltak for naturen25.4.2025 10:00:07 CEST | Pressemelding
112 kommuner får støtte til ulike tiltak for å ivareta og bedre tilstanden for naturmangfold. 89 av disse får støtte til å kartlegge naturen.
Natursats: 70 millionar til lokale tiltak for naturen25.4.2025 10:00:07 CEST | Pressemelding
112 kommunar får støtte til ulike tiltak for å vareta og betre tilstanden for naturmangfald. 89 av desse får støtte til å kartleggje naturen.
38 prosjekter skal gi bedre vannmiljø i Oslofjorden14.4.2025 10:14:10 CEST | Pressemelding
20 millioner kroner er tildelt prosjekter som vil bedre vannmiljøet for fisk og andre levende organismer i nedbørfeltet til Oslofjorden og i selve fjorden. Det er første gang det gis tilskudd over statsbudsjettet øremerket restaurering av vannmiljøet i disse områdene.
86 kommuner og fylker vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommuner og fylkeskommuner i alle landsdeler har i 2025 søkt om 298 millioner kroner i støtte til lokale klimatiltak. Se her hva din kommune har søkt om.
86 kommunar og fylke vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommunar og fylkeskommunar i alle landsdelar har i 2025 søkt om 298 millionar kroner i støtte til lokale klimatiltak. Sjå her kva kommunen din har søkt om.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom