Hva gjør du med julepapiret etter at gavene er åpnet?
Julaften er fylt med glede, overraskelser og gavemagi. Etter at presangene er pakket opp og papiret ligger strødd, kommer spørsmålet: Hvor kastes julegavepapiret? Svaret overrasker kanskje mange.
Det glansede gavepapiret kaster du i restavfallet. Gråpapir, naturpapir og kraftpapir, med og uten mønster, sorteres som papir og materialgjenvinnes.
– Selv om det glansede papiret ser ut som papir, inneholder det lite papirfibre og kan ikke gjenvinnes til nytt papir, sier Sylvelin Aadland, ansvarlig for Sortere.no i LOOP Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.
Hvorfor kan ikke glanset gavepapir sorteres som papir?
Glanset gavepapir inneholder hovedsakelig fargestoffer og leire, og veldig lite papirfibre, noe som gjør det uegnet å gjenvinne. Gavebånd kastes også i restavfallet. Det kan sette seg fast i maskiner og forårsake problemer på gjenvinningsanleggene.
Kan glanset gavepapiret brennes i peisen?
Mange tenker at julegavepapiret kan være et godt alternativ til opptenningsved. Men det frarådes.
– Kaster du glanset gavepapir i peisen, vil det dannes ekstra mye sot som øker risikoen for pipebrann, sier Aadland. – I tillegg gir det nesten ingen varme.
Tips til julegaveinnpakking som skaper litt mindre avfall
Gjenbruk gavepapiret, bruk det du har eller lag gaveinnpakning som går på omgang i familien. I tillegg til at julegavene får et personlig preg, bidrar du også til å skape litt mindre avfall.
Her er noen tips fra Sortere:
-
Sjekk skuffer og skap for gamle kart, tegneserier eller aviser. De kan få nytt liv som originale og stilige gaveinnpakninger.
-
Blader og avispapir kan være like festlige som tradisjonelt gavepapir. Tilfør litt personlig preg og dekorer med barnas kunstverk, fargerike bånd eller hyssing.
-
En gammel eske kan bli som ny med litt kreativ dekorasjon. Har esken reklame? Prøv å rive klistremerker forsiktig av eller prøv å løsne de med en hårføner. Går ikke dette, klipp ut et fint bilde fra et magasin og lim over, eller mal hele esken i en fin farge.
-
Noen gaver, som en fruktkurv eller en flaske vin, kan være nok i seg selv. Et enkelt bånd og et håndskrevet kort kan være alt som trengs.
-
Lag gaveinnpakning av stoffrester som kan gå på omgang i familien. Det kan sys gaveposer eller bare knyttes rundt gaven.
Nøkkelord
Kontakter
Sylvelin AadlandAnsvarlig for Sortere i LOOP Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning
Tel:975 18 379sylvelin@loop.noBilder
Lenker
LOOP - Stiftelsen for kildesortering
LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning er en ideell stiftelse som skaper kommunikasjon og tjenester som gjør det enklere å kaste mindre og sortere mer. Vår visjon er en jordklode i balanse der ressursene brukes igjen og igjen – i en LOOP.
Vi driver Sortere, LOOP Miljøskole og Den nasjonale merkeordningen for kildesortering.
Sortere
Sortere hjelper folk og bedrifter til å sortere mer, og gir gode råd om hvordan vi kan skape mindre avfall. Sortere drives av LOOP i samarbeid med aktører over hele landet. I Sortere-databasen samles informasjon fra alle landets kommunale og private renovasjons- og avfallsselskap som gjør det mulig å få riktig sorteringssvar uansett hvor i landet du befinner deg. Returselskap, som har ansvar for innsamling og gjenvinning, bidrar til å sikre at informasjon på Sortere er korrekt. Vi samarbeider med forskere, organisasjoner, offentlige virksomheter, bedrifter og andre aktører som har samme mål som oss. I samarbeid jobber vi best for å ta vare på ressursene våre.
Følg pressemeldinger fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning
Bahare Viken og LOOP Miljøskole setter fokus på overforbruk, bærekraft og kritisk tenking13.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
I uke 47 leder nyhetsprofil Bahare Viken LOOP Miljøskoles første bærekraftsuke for ungdomsskoler og VGS. Det blir filmpremiere, debatter, dilemmaer og utfordringer – alt mens vi sammen huker av viktige mål om bærekraft og kritisk tekning i læreplanen.
De er overalt. Men legger du merke til dem?21.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Før du har gått hjemmefra på morgenen har du allerede sett dem flere ganger. Når du setter på kaffen, heller melk i glasset, smører brødskiver og når du kaster søppelposen i dunken på vei til skole eller jobb.
Håvard Tjora og LOOP Miljøskole er klare for en ny nasjonal bærekraftsuke18.9.2024 08:30:00 CEST | Pressemelding
Én superlærer, tre skoleshow. Neste uke er det igjen klart for Bærekraftskolen Live - denne gangen for hele landets fjerdeklassinger.
Slik kildesorterer du blandingsemballasje1.3.2024 10:47:06 CET | Pressemelding
Å kildesortere kan bli utfordrende når emballasjen består av flere materialer. Den nasjonale kildesorteringsguiden Sortere lanserer nå en ny guide som gjør det enklere å sortere blandingsemballasje.
11 overraskende funn om nordmenns kildesorteringsvaner29.12.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Har du noen gang lurt på hva naboene dine sliter med å sortere? Vi tar deg med bak kulissene og avslører 11 fascinerende fakta som både kan overraske og inspirere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom