Lite uønskede stoffer i grønnsaker
Mattilsynet har undersøkt innholdet av tungmetaller, PFAS, næringsstoffer, nitrat og nitritt i grønnsaker. Det ble gjort få funn av uønskede stoffer.
I analyseprosjektet undersøkte Mattilsynet gulrot, hodekål, løk, blomkål, brokkoli og tomater, som er noen av de mest omsatte grønnsakene i dagligvarehandelen. De fleste grønnsakene var norskproduserte, med enkelte unntak.
– Det ble ikke funnet bly, arsen, kvikksølv eller PFAS i de analyserte grønnsakene, sier Ellen Kielland, seniorrådgiver i seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet.
Innholdet av kadmium var lavt, og under grensen for hva som er tillatt (grenseverdi).
– Dette er gode resultater og nyttig kunnskap, når helsemyndighetene anbefaler å velge mest mat fra planteriket, sier Kielland.
- Les hele rapporten her: Analyser av næringsstoffer i norske og importerte grønnsaker (mattilsynet.no)
Gode kilder til viktige næringsstoffer
Mattilsynet gjennomfører hvert år ett eller flere slike analyseprosjekter, der relevante næringsstoffer i matvarer analyseres, i tillegg til uønskede stoffer. Dette er en del av arbeidet med å oppdatere den norske Matvaretabellen og for få en bedre oversikt over innhold av næringsstoffer i matvarer på det norske markedet. Resultatene fra analyseprosjektet har bidratt med nye næringsstoffverdier for grønnsaker i Matvaretabellen versjon 2024.
– Ikke overraskende så inneholdt de analyserte grønnsakene mest vann, men de er også gode kilder til blant annet kalium, betakaroten, folat, kostfiber og kalsium, sier Kielland.
Analysene viser at brokkoli har høyest innhold av kalium av de undersøkte grønnsakene, gulrot mest betakaroten og at brokkoli og blomkål er gode kilder til folat. Løk har mest kostfiber, mens brokkoli og hodekål har mest kalsium.
Trenger mer kunnskap om nitrat
Alle de analyserte grønnsakene, unntatt løk, inneholdt nitrat. Stoffet nitrat finnes naturlig i planter og er ikke farlig i seg selv. Nitrat kan omdannes til nitritt, som videre kan omdannes til nitrosaminer. Nitrat og nitritt kan også være tilsatt i en matvare. For eksempel blir flere typer kjøttprodukter tilsatt nitrat og nitritt for konservering.
- Les mer om nitrat i grønnsaker: Fordelene veier opp for ulempene (mattilsynet.no)
Mattilsynet trenger kunnskap om hvordan endringer i kostholdet påvirker inntaket av nitrat og nitritt. På oppdrag fra Mattilsynet, har VKM nylig levert en oversikt over hvilke matvarer som inneholder nitrat og nitritt, og hva befolkningen får i seg gjennom mat. Oversikten gir Mattilsynet mulighet til å planlegge overvåkings- og kontrollprogrammer, og å gi relevante og aktuelle råd til forbrukerne. Oversikten er første del i et todelt oppdrag fra Mattilsynet. I neste omgang skal VKM beregne hvor mye nitrat og nitritt ulike grupper i den norske befolkningen får i seg fra maten.
- Les mer: Kartlegging av matvarer som inneholder nitrat og nitritt (mattilsynet.no)
Om analysene
Mattilsynet har fått analysert innholdet av næringsstoffer, tungmetaller, PFAS, nitrat og nitritt i seks grønnsaker tatt ut i Østlandet og Sør-Vestlandet, ved to ulike tidspunkt i 2024. De fleste grønnsakene var norskproduserte, med unntak av enkelte importerte grønnsaker som ble tatt ut vinteren 2024.
Prosjektet har fremskaffet analyseresultater for næringsstoffer, tungmetaller, nitrat og nitritt i 24 samleprøver av gulrot, hodekål, løk, blomkål, brokkoli og tomater. I tillegg er det analysert PFAS og tungmetaller i enkeltprøver av grønnsakene i til sammen 72 prøver. Havforskningsinstituttet (HI) har utført analysene på oppdrag fra Mattilsynet.
- Les mer om PFAS: PFAS i mat, drikkevann og fôr (mattilsynet.no)
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Om oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Ikke gi dyr i julegave12.12.2024 13:17:46 CET | Pressemelding
Å bli dyreeier er en stor beslutning, og det er viktig å tenke godt gjennom hva det innebærer å ta på seg ansvaret for et dyr. Derfor bør man ikke gi dyr i gave.
Sykdom hos rådyr på Jøa11.12.2024 15:38:05 CET | Pressemelding
Det er i høst observert flere rådyr med diaré på Jøa i Namsos kommune. Prøver fra syke rådyr, viser at parasitten Giardia Duodenalis kan være årsaken til sykdomstilfellene.
PD-sone opphevet på Helgeland – strenge tiltak har hindret spredning av sykdommen6.12.2024 08:54:51 CET | Pressemelding
Mattilsynet opphevet 24. november vernesonen for PD (Pancreas disease) utenfor Helgeland, etter ett år med rask tømming av fire anlegg, tett overvåking, brakklegging og strenge krav til biosikkerhet.
Alfalfaspirer mistenkt smittekilde i nasjonalt utbrudd av salmonella28.11.2024 17:36:22 CET | Pressemelding
Mattilsynet etterforsker nå et større nasjonalt utbrudd av Salmonella sammen med Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet. Folkehelseinstituttet melder at det så langt er påvist smitte hos 23 personer bosatt i flere fylker. Mattilsynet mistenker at økologiske alfalfaspirer kan være kilden. Mattilsynet ber derfor alle som kan ha dette hjemme om å kaste disse.
Nytt næringsstoff og nye matvarer i Matvaretabellen21.11.2024 09:51:39 CET | Pressemelding
Matvaretabellen har blitt oppdatert med fritt sukker som nytt næringsstoff. Det er oppdaterte næringsstoffverdiar for grønsaker og skaldyr, og det er lagt til fleire nye glutenfrie matvarer, belgfrukter og fryste bær. Til saman er det 107 nye og 378 oppdaterte matvarer i årets versjon, og tabellen gjev dermed eit endå betre grunnlag for å vurdere kor mykje vi får i oss av viktige næringsstoff
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom