Mattilsynet

Lite uønskede stoffer i grønnsaker

Del

Mattilsynet har undersøkt innholdet av tungmetaller, PFAS, næringsstoffer, nitrat og nitritt i grønnsaker. Det ble gjort få funn av uønskede stoffer.

Det ble ikke funnet bly, arsen, kvikksølv eller PFAS i de analyserte grønnsakene.
Det ble ikke funnet bly, arsen, kvikksølv eller PFAS i de analyserte grønnsakene. Mattilsynet

I analyseprosjektet undersøkte Mattilsynet gulrot, hodekål, løk, blomkål, brokkoli og tomater, som er noen av de mest omsatte grønnsakene i dagligvarehandelen. De fleste grønnsakene var norskproduserte, med enkelte unntak. 

– Det ble ikke funnet bly, arsen, kvikksølv eller PFAS i de analyserte grønnsakene, sier Ellen Kielland, seniorrådgiver i seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet. 

Innholdet av kadmium var lavt, og under grensen for hva som er tillatt (grenseverdi). 

– Dette er gode resultater og nyttig kunnskap, når helsemyndighetene anbefaler å velge mest mat fra planteriket, sier Kielland.

Gode kilder til viktige næringsstoffer 

Mattilsynet gjennomfører hvert år ett eller flere slike analyseprosjekter, der relevante næringsstoffer i matvarer analyseres, i tillegg til uønskede stoffer. Dette er en del av arbeidet med å oppdatere den norske Matvaretabellen og for få en bedre oversikt over innhold av næringsstoffer i matvarer på det norske markedet. Resultatene fra analyseprosjektet har bidratt med nye næringsstoffverdier for grønnsaker i Matvaretabellen versjon 2024.

– Ikke overraskende så inneholdt de analyserte grønnsakene mest vann, men de er også gode kilder til blant annet kalium, betakaroten, folat, kostfiber og kalsium, sier Kielland. 

Analysene viser at brokkoli har høyest innhold av kalium av de undersøkte grønnsakene, gulrot mest betakaroten og at brokkoli og blomkål er gode kilder til folat. Løk har mest kostfiber, mens brokkoli og hodekål har mest kalsium.

Trenger mer kunnskap om nitrat

Alle de analyserte grønnsakene, unntatt løk, inneholdt nitrat. Stoffet nitrat finnes naturlig i planter og er ikke farlig i seg selv. Nitrat kan omdannes til nitritt, som videre kan omdannes til nitrosaminer. Nitrat og nitritt kan også være tilsatt i en matvare. For eksempel blir flere typer kjøttprodukter tilsatt nitrat og nitritt for konservering. 

Mattilsynet trenger kunnskap om hvordan endringer i kostholdet påvirker inntaket av nitrat og nitritt. På oppdrag fra Mattilsynet, har VKM nylig levert en oversikt over hvilke matvarer som inneholder nitrat og nitritt, og hva befolkningen får i seg gjennom mat. Oversikten gir Mattilsynet mulighet til å planlegge overvåkings- og kontrollprogrammer, og å gi relevante og aktuelle råd til forbrukerne. Oversikten er første del i et todelt oppdrag fra Mattilsynet. I neste omgang skal VKM beregne hvor mye nitrat og nitritt ulike grupper i den norske befolkningen får i seg fra maten.

Om analysene

Mattilsynet har fått analysert innholdet av næringsstoffer, tungmetaller, PFAS, nitrat og nitritt i seks grønnsaker tatt ut i Østlandet og Sør-Vestlandet, ved to ulike tidspunkt i 2024. De fleste grønnsakene var norskproduserte, med unntak av enkelte importerte grønnsaker som ble tatt ut vinteren 2024. 

Prosjektet har fremskaffet analyseresultater for næringsstoffer, tungmetaller, nitrat og nitritt i 24 samleprøver av gulrot, hodekål, løk, blomkål, brokkoli og tomater. I tillegg er det analysert PFAS og tungmetaller i enkeltprøver av grønnsakene i til sammen 72 prøver. Havforskningsinstituttet (HI) har utført analysene på oppdrag fra Mattilsynet.  

Kontakter

Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)

Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.no

Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord

Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)

Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.no

Om oss

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye