Krevende å redusere matsvinn – alle må ta ansvar
Matsvinnet i jordbrukssektoren utgjorde 52 681 tonn i 2023. Det tilsvarer 2,3 prosent av produksjonen. Grøntsektoren stod for 88 prosent av matsvinnet. Det er store svingninger fra år til år og for ulike produksjoner.
Landbruksdirektoratet presenterer fersk rapport om matsvinnet for jordbrukssektoren i 2023 som viser en nedgang på 15 prosent fra året før. –Det er viktig å være oppmerksom på at det kan være relativt store endringer for planteproduksjoner mellom år, både i mengde produsert og matsvinn - avhengig av vekstsesonger og værforhold, understreker seniorrådgiver Elin Røsnes i Landbruksdirektoratet. Jordbrukssektoren omfatter her bonde, pakkeri og industri.
Grøntsektoren hadde mest matsvinn
Landbruksdirektoratets kartlegging viser at det er grøntsektoren som har høyest andel matsvinn. 88 prosent av matsvinnet kommer herfra, det ble beregnet til 46 382 tonn i 2023 – og utgjør 9,4 prosent av grøntproduksjonen.
Poteter og grønnsaker er lagringsvarer – det krever særlig tiltak
Det meste av matsvinnet er fra poteter og lagringsgrønnsaker som gulrot og løk, disse utgjør brorparten av grøntsektorens produksjon. Nesten halvparten av matsvinnet oppstår ved jordbruksforetakene, men det utsorteres også mye i pakkeriene.
Lagringsforholdene er avgjørende for å bevare kvaliteten til poteter og grønnsaker utover vinteren. Desto lengre de lagres, jo større sjanse er det for at de blir utsortert enten på jordbruksforetakene eller pakkeriene.
Matsvinn i grøntsektoren skyldes hovedsakelig to faktorer: bondens forutsetninger - som for eksempel vekstskifte, bruk av plantevernmidler, lagringsforhold - og hvor mye av produktene det er mulig å få solgt i markedet.
Mer å gå på i alle ledd av verdikjeden
Hvis man skal klare å benytte mer av maten som ellers ville blitt til svinn, trengs det innsats fra flere aktører. Både administrative/tekniske tiltak hos produsent og pakkeri, som lagringsteknologi, emballasje osv. som forlenger holdbarheten til disse varene - men også holdningsendringer hos salgsledd og forbrukere.
– Jo bedre kvalitet bonden klarer å produsere og bevare, jo mindre vil bli sortert ut senere. Men det må også være etterspørsel etter varene når de kommer i butikk – også varer som ellers ville blitt til matsvinn, kommenterer Røsnes. Og legger til at forbrukere også må være flinke og spise grøntprodukter i tide.
For å øke etterspørselen, kan også myndighetene bidra blant annet gjennom mer målrettet bruk av offentlig innkjøp og støtte til Matsentraler.
Les rapporten Matsvinn i jordbrukssektoren – kartlegging for 2023.
Om rapporten
Rapporten viser status for matsvinn i jordbrukssektoren 2023. Dette er en av flere sektorrapporter som årlig rapporterer matsvinnet for å følge utviklingen. Målet til Bransjeavtalen fra 2017 er å halvere det totale matsvinnet i verdikjeden for mat frem mot 2030.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakten er betjent hverdager mellom kl. 08.00-15:00
Tel:400 21 171presse@ldir.noBilder
Lenker
Om oss
Landbruksdirektoratet gir faglige råd, iverksetter landbrukspolitikken og legger til rette for landbruket og matindustrien.
Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Ingen god jul uten norske bønder16.12.2024 08:25:46 CET | Pressemelding
De flest juletradisjoner er tett knyttet til norsk landbruk. Heldigvis meldes det om at den norske julematen med tilhørende drikke er i rute.
Lite mathvete, selv om kornavlingene økte i 202428.11.2024 08:05:04 CET | Pressemelding
Kornavlingene ser ut til å bli 40 prosent høyere enn fjoråret, som var et av de svakeste årene på lenge. Matandelen forventes imidlertid å bli betydelig lavere enn snittet de siste årene. Den lave tilgangen på matkorn gjør at importbehovet er stort.
Rekordpriser på importkvoter for kjøtt og ost15.11.2024 15:47:00 CET | Pressemelding
Landbruksdirektoratet har nylig gjennomført den årlige auksjonen av importkvoter for kjøtt og ost. Årets auksjon resulterte i rekordhøye priser for flere kjøttkvoter og en samlet inntekt på 282,93 millioner kroner.
Noe færre søker produksjonstilskudd, men stabilt jordbruksareal i drift12.11.2024 10:10:43 CET | Pressemelding
Foreløpige tall fra Landbruksdirektoratet viser at 37 267 foretak søkte om produksjonstilskudd i 2024. Jordbruksareal i drift er så å si uendret. Antall melkekyr og verpehøner har økt, men det er nedgang i dyretallet i andre produksjoner.
34,1 mill. kroner til tømmerkaier i 202411.11.2024 13:17:05 CET | Pressemelding
Landbruksdirektoratet har gitt 34,1 mill. kroner til oppgradering og bygging av fem tømmerkaier i 2024. Tømmerkaiene bidrar til å sikre behovet for utskiping av tømmer langs kysten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom