Krevende å redusere matsvinn – alle må ta ansvar
Matsvinnet i jordbrukssektoren utgjorde 52 681 tonn i 2023. Det tilsvarer 2,3 prosent av produksjonen. Grøntsektoren stod for 88 prosent av matsvinnet. Det er store svingninger fra år til år og for ulike produksjoner.

Landbruksdirektoratet presenterer fersk rapport om matsvinnet for jordbrukssektoren i 2023 som viser en nedgang på 15 prosent fra året før. –Det er viktig å være oppmerksom på at det kan være relativt store endringer for planteproduksjoner mellom år, både i mengde produsert og matsvinn - avhengig av vekstsesonger og værforhold, understreker seniorrådgiver Elin Røsnes i Landbruksdirektoratet. Jordbrukssektoren omfatter her bonde, pakkeri og industri.
Grøntsektoren hadde mest matsvinn
Landbruksdirektoratets kartlegging viser at det er grøntsektoren som har høyest andel matsvinn. 88 prosent av matsvinnet kommer herfra, det ble beregnet til 46 382 tonn i 2023 – og utgjør 9,4 prosent av grøntproduksjonen.
Poteter og grønnsaker er lagringsvarer – det krever særlig tiltak
Det meste av matsvinnet er fra poteter og lagringsgrønnsaker som gulrot og løk, disse utgjør brorparten av grøntsektorens produksjon. Nesten halvparten av matsvinnet oppstår ved jordbruksforetakene, men det utsorteres også mye i pakkeriene.
Lagringsforholdene er avgjørende for å bevare kvaliteten til poteter og grønnsaker utover vinteren. Desto lengre de lagres, jo større sjanse er det for at de blir utsortert enten på jordbruksforetakene eller pakkeriene.
Matsvinn i grøntsektoren skyldes hovedsakelig to faktorer: bondens forutsetninger - som for eksempel vekstskifte, bruk av plantevernmidler, lagringsforhold - og hvor mye av produktene det er mulig å få solgt i markedet.
Mer å gå på i alle ledd av verdikjeden
Hvis man skal klare å benytte mer av maten som ellers ville blitt til svinn, trengs det innsats fra flere aktører. Både administrative/tekniske tiltak hos produsent og pakkeri, som lagringsteknologi, emballasje osv. som forlenger holdbarheten til disse varene - men også holdningsendringer hos salgsledd og forbrukere.
– Jo bedre kvalitet bonden klarer å produsere og bevare, jo mindre vil bli sortert ut senere. Men det må også være etterspørsel etter varene når de kommer i butikk – også varer som ellers ville blitt til matsvinn, kommenterer Røsnes. Og legger til at forbrukere også må være flinke og spise grøntprodukter i tide.
For å øke etterspørselen, kan også myndighetene bidra blant annet gjennom mer målrettet bruk av offentlig innkjøp og støtte til Matsentraler.
Les rapporten Matsvinn i jordbrukssektoren – kartlegging for 2023.
Om rapporten
Rapporten viser status for matsvinn i jordbrukssektoren 2023. Dette er en av flere sektorrapporter som årlig rapporterer matsvinnet for å følge utviklingen. Målet til Bransjeavtalen fra 2017 er å halvere det totale matsvinnet i verdikjeden for mat frem mot 2030.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakten er betjent hverdager mellom kl. 08.00-15:00
Tel:400 21 171presse@ldir.noBilder


Lenker
Om oss
Landbruksdirektoratet gir faglige råd, iverksetter landbrukspolitikken og legger til rette for landbruket og matindustrien.
Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Høysesong for norske nypoteter30.6.2025 13:45:43 CEST | Pressemelding
Sesongen for norske nypoteter i full gang, og framover vil det være dem man finner mest av i butikkhyllene. Det har vært god tilgang på lagringspotet, og lite behov for import. Det er nulltoll på lagringspotet og ordinær toll på nypotet.
Derfor er vern av reindriftens arealer viktig25.6.2025 09:30:32 CEST | Pressemelding
Som en arealkrevende næring utfordres reindriften stadig av nye arealinngrep og endret arealbruk.
Risikoen for barkbilleangrep er lav – men tørke kan snu situasjonen18.6.2025 11:47:34 CEST | Pressemelding
Samlede fangstnivåer for stor granbarkbille i Norge hittil i år er svært lave mange steder. I første fangstperiode var det mange kommuner som registrerte høye fangstnivå, men dette skyldes trolig at mange biller fløy tidlig på grunn av det varme været på Sør- og Østlandet i vår.
Aldri før har så lite dyrka jord blitt omdisponert16.6.2025 09:52:56 CEST | Pressemelding
Omdisponeringen av dyrka jord fortsetter å falle, og i 2024 ble det satt ny bunnrekord i positiv forstand - den er nå på laveste nivå siden målingene startet i 1967. Bare 2 499 dekar dyrka jord ble i fjor omdisponert til andre formål enn landbruk.
Kan reinkjøtt få samme status som champagne?30.5.2025 09:00:28 CEST | Pressemelding
Reinkjøtt som beskyttet merkevare og sunn mat var blant temaene på Reinkjøttkonferansen 2025 som ble avholdt i Tromsø.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom