Krevende å redusere matsvinn – alle må ta ansvar
Matsvinnet i jordbrukssektoren utgjorde 52 681 tonn i 2023. Det tilsvarer 2,3 prosent av produksjonen. Grøntsektoren stod for 88 prosent av matsvinnet. Det er store svingninger fra år til år og for ulike produksjoner.

Landbruksdirektoratet presenterer fersk rapport om matsvinnet for jordbrukssektoren i 2023 som viser en nedgang på 15 prosent fra året før. –Det er viktig å være oppmerksom på at det kan være relativt store endringer for planteproduksjoner mellom år, både i mengde produsert og matsvinn - avhengig av vekstsesonger og værforhold, understreker seniorrådgiver Elin Røsnes i Landbruksdirektoratet. Jordbrukssektoren omfatter her bonde, pakkeri og industri.
Grøntsektoren hadde mest matsvinn
Landbruksdirektoratets kartlegging viser at det er grøntsektoren som har høyest andel matsvinn. 88 prosent av matsvinnet kommer herfra, det ble beregnet til 46 382 tonn i 2023 – og utgjør 9,4 prosent av grøntproduksjonen.
Poteter og grønnsaker er lagringsvarer – det krever særlig tiltak
Det meste av matsvinnet er fra poteter og lagringsgrønnsaker som gulrot og løk, disse utgjør brorparten av grøntsektorens produksjon. Nesten halvparten av matsvinnet oppstår ved jordbruksforetakene, men det utsorteres også mye i pakkeriene.
Lagringsforholdene er avgjørende for å bevare kvaliteten til poteter og grønnsaker utover vinteren. Desto lengre de lagres, jo større sjanse er det for at de blir utsortert enten på jordbruksforetakene eller pakkeriene.
Matsvinn i grøntsektoren skyldes hovedsakelig to faktorer: bondens forutsetninger - som for eksempel vekstskifte, bruk av plantevernmidler, lagringsforhold - og hvor mye av produktene det er mulig å få solgt i markedet.
Mer å gå på i alle ledd av verdikjeden
Hvis man skal klare å benytte mer av maten som ellers ville blitt til svinn, trengs det innsats fra flere aktører. Både administrative/tekniske tiltak hos produsent og pakkeri, som lagringsteknologi, emballasje osv. som forlenger holdbarheten til disse varene - men også holdningsendringer hos salgsledd og forbrukere.
– Jo bedre kvalitet bonden klarer å produsere og bevare, jo mindre vil bli sortert ut senere. Men det må også være etterspørsel etter varene når de kommer i butikk – også varer som ellers ville blitt til matsvinn, kommenterer Røsnes. Og legger til at forbrukere også må være flinke og spise grøntprodukter i tide.
For å øke etterspørselen, kan også myndighetene bidra blant annet gjennom mer målrettet bruk av offentlig innkjøp og støtte til Matsentraler.
Les rapporten Matsvinn i jordbrukssektoren – kartlegging for 2023.
Om rapporten
Rapporten viser status for matsvinn i jordbrukssektoren 2023. Dette er en av flere sektorrapporter som årlig rapporterer matsvinnet for å følge utviklingen. Målet til Bransjeavtalen fra 2017 er å halvere det totale matsvinnet i verdikjeden for mat frem mot 2030.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakten er betjent hverdager mellom kl. 08.00-15:00
Tel:400 21 171presse@ldir.noBilder


Lenker
Om oss
Landbruksdirektoratet gir faglige råd, iverksetter landbrukspolitikken og legger til rette for landbruket og matindustrien.
Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
20 mill. kroner til nye utredninger og forprosjekter innen jordbruk og matindustri18.12.2025 13:18:24 CET | Pressemelding
Styrene for Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA) har innvilget i alt 20 mill. kroner til 27 nye utredninger og forprosjekter med oppstart i 2026.
79 mill. kroner til nye innovasjonsprosjekter18.12.2025 08:29:49 CET | Pressemelding
Ni nye innovasjonsprosjekter har blitt innvilget av styrene for Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA). 28 søkere konkurrerte om midlene.
Redusert matsvinn i jordbruket i 202416.12.2025 13:21:47 CET | Pressemelding
Norsk jordbrukssektor hadde en nedgang i matsvinn på 18 prosent fra 2023 til 2024. Det viser årets kartlegging av matsvinn gjennomført av Landbruksdirektoratet. Totalt matsvinn ble 43 132 tonn i fjor. Det utgjør 1,8 prosent produksjonen i sektoren.
God aktivitet i reinkjøttmarkedet16.12.2025 10:04:30 CET | Pressemelding
Markedet for reinkjøtt viser god utvikling gjennom 2025, med økt etterspørsel, høy aktivitet i kampanjeperiodene og en nedgang i lagertallene. Samtidig styrker Markedsutvalget arbeidet sitt gjennom ny forbrukerinnsikt, for å møte et marked i endring og sikre at reinkjøttet står sterkere hos forbrukerne.
Droner og KI for effektiv telling av reinsdyr4.12.2025 14:41:53 CET | Pressemelding
Reindriftsnæringen tester nå ny teknologi for å gjøre telling av rein raskere, enklere og mer nøyaktig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom