Nye råd om brannteknisk oppgradering av gamle trefyllingsdører
Trapperomsdører i eldre bygårder kan oppgraderes når estetiske hensyn og antikvarisk verdi gjør det ønskelig å beholde eksisterende dørblad.

Gamle tredører har historisk verdi, men kan være svake punkter med hensyn til byggets brannsikkerhet. Det er ofte ønskelig å forbedre brannmotstanden til dørene, men dette kan være vanskelig å få til uten å påføre dem skade.
En revidert anvisning i Byggforskserien, 734.503 Brannteknisk oppgradering av gamle trefyllingsdører, viser hvordan man kan oppgradere gamle trefyllingsdører til tilnærmet 30 minutters brannmotstand. De foreslåtte løsningene vil også forbedre lydisoleringen mellom trapperom og leilighet.
– Oppgradering av eksisterende trapperomsdører i eldre bygninger bør skje etter en samlet vurdering av brannsikkerheten i bygningen. Vurderingen må gjøres av en brannrådgiver, og arbeidet bør utføres av kompetente håndverkere med erfaring fra tilsvarende arbeider, sier SINTEF-forsker Anne-Marit Haukø.
Oppgradering av trapperomsdører bidrar til både tryggere rømning og mindre materielle skader i tilfelle brann.
Før man begynner å oppgradere dører, må man minst vurdere følgende:
- Har det eksisterende dørbladet tilstrekkelig tykkelse til at løsningene kan tas i bruk?
- Kan montering av ny brannklassifisert dør innenfor den gamle være et alternativ til oppgradering?
- Vil vekten av brannglass og platekledninger bli så stor at hengslene må forsterkes med nye hengsler, og vil det da fortsatt være aktuelt å oppgradere døra?
- Kan det aksepteres å redusere døras estetiske uttrykk på innsiden hvis det beholdes uendret mot trapperommet?
Anvisningen beskriver blant annet løsninger for ensidig og tosidig platekledning på dørbladet. Løsninger for hvordan man kan beholde glassfelter i dørene er også beskrevet.
– De nye løsningene i anvisningen er blant annet dokumentert gjennom forskning og branntester som er gjennomført i Fire Research and Innovation Centre (FRIC), opplyser Haukø.
Det er lite hensiktsmessig å forbedre en dør som ellers er i dårlig forfatning, med mindre døra har særskilt antikvarisk verdi. Dersom planløsningen og plassen tillater det, kan det da være aktuelt å montere en ny brannklassifisert dør innenfor den eksisterende trapperomsdøra. Da kan eksisterende dør beholdes uendret.
Kontakter
Anne-Marit HaukøForskerSINTEF Community
Tel:99 27 47 97anne-marit.hauko@sintef.noStine Helene BakkenRådgiver
Tel:92427737stine.bakken@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiverSINTEF Community
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder

Om oss
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Slik sikrer du god overvannshåndtering i småhusområder3.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
En ny veileder fra SINTEF beskriver valg og drift av overvannsløsninger i boligstrøk. Den kan også brukes av personer uten fagbakgrunn.
Søker løsninger for å utnytte nettkapasiteten i nord bedre31.3.2025 08:13:00 CEST | Pressemelding
Nettselskap, kraftprodusenter og teknologiutviklere jobber sammen med klyngen Energi i Nord, Berlevåg kommune og SINTEF Energi for å løse utfordringer med lav kapasitet i strømnettet i Øst-Finnmark.
Betong med karbonfangst reduserer klimautslippene betydelig24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
En ny studie viser at bruk av karbonfangst i sementproduksjon kan redusere klimautslippene fra byggeprosjekter betydelig.
Klart for Nasjonalt fuktseminar 20255.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Hva skjer når KI møter takstmannen? Og forsvinner forsikringsdekningen når muggsoppen begynner å vokse? Dette er noen av spørsmålene du får svar på 9. april på Ullevål.
Gjentar suksessen med kurs i praktisk bygningsfysikk24.2.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Torsdag 3. april kan du lære om materialvalg og detaljløsninger knyttet til fuktsikring, varmeisolering og lufttetthet hos SINTEF i Oslo.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom