Sykdom hos rådyr på Jøa
Det er i høst observert flere rådyr med diaré på Jøa i Namsos kommune. Prøver fra syke rådyr, viser at parasitten Giardia Duodenalis kan være årsaken til sykdomstilfellene.
Parasitten Giardia finnes hos mange dyrearter. Varianten av Giardia som har blitt funnet hos rådyr på Jøa, kan smitte fra dyr til mennesker, mellom mennesker, og via drikkevannskilder som blir forurenset av avføring. Parasitten kan hos mennesker forårsaker tarminfeksjonen Giardiose, som kan gi diaré og magesmerter.
– Det ikke meldt om smittetilfeller hos mennesker i kommunen, men vi oppfordrer likevel om å ta noen enkle forholdsregler på Jøa nå, sier John Bjarne Falch, avdelingssjef for Mattilsynets avdeling Namdal.
Mattilsynet følger opp sykdomstilfellene hos rådyr sammen med Veterinærinstituttet og Namsos kommune.
- Les mer hos Namsos kommune: Sykdom hos rådyr på Jøa (namsos.kommune.no)
Råd til dyreeiere
Giardia-varianten som har blitt funnet, kan smitte til hund og katt, samt andre hjortedyr og bufe.
– Hundeeiere på Jøa bør derfor forsøke å hindre hunden fra å spise avføring fra andre dyr. Katter oppsøker ikke avføring på samme måte, sier Falch i Mattilsynet.
Risiko for smitte til husdyr vurderes som lav, siden dyrene ikke er på beite. Det finnes ingen dokumenterte tilfeller av smitte med Giardia via vinterfôr til husdyr, ifølge Veterinærinstituttet.
- Les mer om Giardia-smitte hos dyr her: Giardia duodenalis (vetinst.no)
Råd til jegere
Jegere må som alltid ha god slaktehygiene ved håndtering av vilt, slik at risikoen for å forurense slakteskrotten blir minst mulig. Det er også et generelt råd at vilt skutt i vom eller i tarm ikke er egnet som mat, fordi kjøttet blir forurenset med mage- eller tarminnhold. Giardia-parasitten finnes i fordøyelsessystemet og dyrets avføring, men ikke i selve kjøttet.
– På generell basis skal man heller ikke spise kjøtt fra dyr som er tydelig syke, for eksempel med synlig diaré, sier Falch.
- Les mer om hygieneråd under jakt her: Viltkjøtt (mattilsynet.no)
Jegere oppfordres til å registrere funn av mulig syke dyr i appen «Sett og skutt», eller på settogskutt.no. Mattilsynet, Veterinærinstituttet og kommunen har dialog med det lokale grunneierlaget om prøvetaking av rådyr som blir skutt.
Råd om drikkevann
Giardia kan smitte mennesker gjennom inntak av forurenset drikkevann. Alle vannverkseiere har ansvar for at drikkevannet de leverer, er trygt. Lokale vannverk bør gå gjennom sine rutiner for kontroll av råvannskvaliteten og vurdere om prøvetakingsplanen skal revideres. Vannverkseiere kan kontakte Mattilsynet for veiledning.
Giardia overlever normal klorbehandling i en vannbehandlingsprosess, men ikke UV- og ozonbehandling. Parasitten dør også av koking.
De som har en bolig eller fritidsbolig med egen vannforsyning, har selv ansvaret for at drikkevannet er helsemessig trygt. Er du usikker på om drikkevannskilden din har god nok hygienisk kvalitet, kan du få sjekket dette ved å analysere vannprøver. Flere laboratorier tilbyr slike undersøkelser.
- Les mer om hvordan du kan sikre trygt drikkevann her: Du som har egen vannforsyning, har ansvaret for drikkevannet (mattilsynet.no)
– Avføring fra dyr kan alltid forurense vann i bekker og andre kilder ute i naturen. Du bør derfor unngå å drikke fra slike kilder på Jøa nå, sier Falch.
- Les mer om symptomer hos Folkehelseinstituttet: Giardiasis – parasittinfeksjon i magen (fhi.no)
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noOm oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Alfalfaspirer smittekilde i historisk stort utbrudd av Salmonella23.1.2025 10:00:47 CET | Pressemelding
I november ble økologiske alfalfaspirer trukket fra markedet etter mistanke om innhold av Salmonella. Mistanken om at produktet var smittekilden til et nasjonalt sykdomsutbrudd, har blitt kontinuerlig styrket gjennom utbruddsetterforskningen.
Disse oppdretterne kan forvente tilsyn av Mattilsynet i 20257.1.2025 09:42:39 CET | Pressemelding
Listen over hvem som bør gjøre seg klar til en systemrevisjon i det kommende året er klar. - Vi mener at forbedring på systemnivå betyr forbedring for flest mulig dyr, sier direktør Bård Skjelstad i Mattilsynet.
Opphever restriksjoner etter utbrudd av fugleinfluensa i Trøndelag20.12.2024 09:51:24 CET | Pressemelding
I midten av november ble det påvist fugleinfluensa i et hobbyfuglehold i Frøya kommune. Det er ikke påvist flere tilfeller av smitte hos tamme fugler, og Mattilsynet opphever derfor restriksjonene i området fra og med 20. desember. Det er fortsatt viktig med godt smittevern.
Større åpenhet, lite læring19.12.2024 13:56:40 CET | Pressemelding
Dette er Mattilsynets viktigste oppsummering etter ett år med systemrevisjoner av noen av de største oppdretterne i Norge.
Lite uønskede stoffer i grønnsaker12.12.2024 14:27:57 CET | Pressemelding
Mattilsynet har undersøkt innholdet av tungmetaller, PFAS, næringsstoffer, nitrat og nitritt i grønnsaker. Det ble gjort få funn av uønskede stoffer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom