Nå eksploderer salget av julegrønnsaken – øker med 1635 prosent!
Når desember kommer, skal «alle» ha rosenkål. Les ekspertenes beste tips!
At det er sterke tradisjoner knyttet til hva som skal på juletallerkenen kommer til syne gjennom hvilke grønnsaker vi putter i handlekurven.
Og ingen grønnsak stiger mer i popularitet når julen nærmer seg enn rosenkålen, som virkelig kan smykke seg med tittelen «julens grønnsak».
– I ukene før jul tar det helt av. Trykket er enormt, og det må jobbes på spreng for å dekke behovet, forteller Magnus Voie, som er produktsjef for rosenkål i BAMA.
I en gjennomsnittsmåned selger BAMA omtrent 20 tonn med rosenkål, mens det i desember i fjor ble solgt utrolige 347 tonn. BAMA regner med å selge like mye i år.
– Det utgjør en økning på utrolige 1635 prosent, sier rosenkålsjefen, før han fortsetter:
– 65 prosent av all rosenkålen vi selger i løpet av et helt år, selges de tre siste ukene før jul.
– Hyggelig å kunne bidra til julestemningen
En som er med på å dyrke frem rosenkålen vi skal kose oss med til jul, er Lars Erik Ek. På Onsøy utenfor Fredrikstad ligger Gjølberg Gård, som har dyrket rosenkål siden 1990.
Hvordan er det å jobbe med en grønnsak som er så viktig for julefeiringen?
– Det føles veldig fint. Mat er en viktig del av julen, og det at rosenkål er med på å sette spissen på juletallerkenen gir en god følelse, sier Ek, som ikke legger skjul på at det for tiden er lange dager.
– Det er ganske slitsomt, men først og fremst hyggelig å kunne bidra til julestemningen.
For prosessen fra jorde til julebord er lang. Forarbeidet begynner allerede med såing tidlig på våren, før grønnsaken plantes ut i åkeren i mai. I august begynner høstingen, som fortsetter helt frem til jul.
Når folk går mann av huse for å få rosenkål på bordet, merker også Ek at det blir mer å gjøre.
– Alt dyrkes, høstes og pakkes her på gården. Rosenkålen skal være så fersk som mulig. Det betyr at den pakkes rett før den sendes til BAMA, forteller rosenkålbonden.
På gården har de over 500 000 rosenkålplanter, som til sammen utgjør milevis med åker. I 2024 regner Gjølberg Gård å produsere rundt 150 tonn med rosenkål.
Rosenkålekspertene samstemte: Unngå for all del denne tabben!
Og når det kommer til å tilberedning er ekspertene samstemte om hva skal til for å få perfekt rosenkål til jul.
– Man må for all del ikke varmebehandle den for lenge. Det er en generaltabbe, sier Voie, og får støtte av Ek:
– Rosenkålen trenger ikke lang koketid. Det er mye bedre å koke den for kort enn for lenge.
Rosenkålen er nemlig en delikat grønnsak, som både mister den gode smaken og konsistensen om den får for mye varme.
– Det er trist å tenke på hvor mye rosenkål som overkokes til jul. Jeg håper virkelig at de som leser dette ikke gjør den feilen.
Men kort tilbredingstid er ikke det eneste tipset Voie og Ek er enige om. De har enda et tips, som tar rosenkålen til nye høyder.
– Del den i to eller fire biter, enten du skal koke eller steke den. Da får du bedre kontroll på varmebehandlingen. Men husk at den trenger mindre tid på å bli klar når den er delt, så da gjelder det å følge med slik at den ikke blir overkokt, sier Ek.
– Og skal du steke den, får den en mye finere stekeflate om den er delt. Da tar den også til seg smakene fra det du steker den med. Har du ikke delt rosenkålen før vil du oppleve en stor forskjell, avslutter BAMAs rosenkålsjef.
Oppskrifter for perfekt rosenkål:
Rosenkål kokt med smør
Ingredienser:
400 g rosenkål
2 gode spiseskjeer smør
Salt og pepper etter smak
Fremgangsmåte:
1) Rens rosenkålen og del den i to.
2) Kok opp vannet og tilsett salt og smør.
3) Kok rosenkålen i 2 minutter og sil den av.
4) Smak til med salt og pepper.
Stekt rosenkål med bacon, sopp og løk
Ingredienser:
400 g rosenkål, delt i to
150 g bacon, i biter
150 g sopp, i skiver
1 løk, hakket
Parmesan etter smak
Salt og pepper etter smak
Fremgangsmåte:
1) Stek bacon i en varm panne til det blir sprøtt, legg til side.
2) Mens baconet steker, deles rosenkålen i fire, soppen i skiver og hakk løken.
3) Ta vare på fettet fra baconet og tilsett grønnsakene i samme panne.
4) Stek til rosenkålen er gyllen og brun på flatene, soppen stekt og løken blank.
5) Bland inn baconet, og smak til med salt og pepper.
6) Rasp over parmesan etter smak.
Nøkkelord
Kontakter
Joakim IngebrigtsenKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 943 14 650join@bama.noBilder
Følg pressemeldinger fra BAMA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BAMA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BAMA
Daddeltrenden når nye høyder i julen20.12.2024 08:34:51 CET | Pressemelding
Julen er høytid for tradisjoner, men nye trender er også med på å prege feiringen.
Gladmelding: I år blir det nok av julefavoritten!4.12.2024 13:38:03 CET | Pressemelding
Enten du serverer ribbe, pinnekjøtt eller vegetarisk julemiddag, er mandelpoteten klar til å gjøre måltidet komplett.
BAMA tilbakekaller Ruccula og Babyleaf Mix17.11.2024 14:40:24 CET | Pressemelding
Grunnen er mistanke om salmonella.
BAMA trekker tilbake hel aromasopp15.11.2024 16:26:30 CET | Pressemelding
På grunn av funn av glass i noen pakninger, trekkes hele partiet.
BAMA tilbakekaller poser med Wok Mix11.11.2024 18:34:34 CET | Pressemelding
Årsaken er funn av en pistasjnøtt i en kasse med råvarer. Dette kan utgjøre en helsefare for personer som er allergisk mot pistasjnøtter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom