Lanserer nordisk håndbok for naturbaserte løsninger
En ny håndbok gir råd og praktiske eksempler for å finne naturbaserte løsninger på ulike samfunnsutfordringer.

Forskere fra seks nordiske land har samarbeidet om å gjøre informasjon om bruk av naturbaserte løsninger (NBL) lett tilgjengelig for lokale myndigheter og andre som jobber med gjennomføring av naturbaserte løsnigner.
– Håndboka inneholder veiledning for praktisk gjennomføring av naturbaserte løsninger i seks økosystemer: kystområder, kulturlandskap, skog, fjell, byer og våtmark. Du kan også lete etter naturbaserte løsninger som kan møte ulike samfunnsutfordringer, sier NINA-forsker Tessa Bargmann, som har vært en av to prosjektledere i arbeidet.
Håndboka ligger på nettsiden nbsguide.org, som finnes på sju språk; engelsk, norsk, islandsk, finsk, færøysk, finsk, svensk og dansk. Prosjektet var ledet av NINA med Universitetet i Århus, Natural Resources Institute Finland, the Faroe Islands National Museum, the Agricultural University of Iceland, Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og Universitetet i Lund som partnere.
– Håndboka viser eksempler på planlegging, design, gjennomføring og drift av naturbaserte løsninger og deler erfaringer fra andre nordiske prosjekter, forklarer Bargmann.
Veiledningene i boka svarer på de følgende spørsmålene:
- Hva går den naturbaserte løsningen ut på, hvor kan den brukes og hva må du tenke på når du planlegger et prosjekt med en naturbasert løsning?
- Hvilke samfunnsutfordringer adresserer den naturbaserte løsningen?
- Hva er mulige effekter og kostnader, og hvor mye vet vi om den aktuelle naturbaserte løsningen?
Et parallellprosjekt, A-DVICE, som også er finansiert av Nordisk ministerråd, har laget en komplementær håndbok som fokuserer på virkemidler, som strategier, intensivprogrammer og lover som kan være nyttige når en skal planlegge naturbaserte løsninger i Norden. Det var ledet av NIVA, med Ensuron AB, Norion Consult, University of Iceland og VTT som partnere.
– Vi håper at disse håndbøkene vil gjøre det lettere for de som er interesserte i å bruke naturbaserte løsninger å planlegge vellykkede NBL-prosjekter, og at håndbøkene vil bidra til å gjøre bruken av naturbaserte løsninger i Norden vanligere, sier forskningssjef og prosjektleder Leonard Sandin.
Kontaktpersoner:
Kontakter
Tessa Bargmann
Tel:941 03 549tessa.bargmann@nina.noLeonard Sandin
Tel:+47 982 94 075leonard.sandin@nina.noFølg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Den norske gaupebestanden øker27.6.2025 08:21:43 CEST | Pressemelding
Det er beregnet at det var 91 familiegrupper av gaupe i Norge i vinter, som er en økning fra i fjor. Vi må tilbake til vinteren 2008/2009 for å finne like mange individer og familiegrupper av gaupe i landet.
Fiskefella forteller den dystre historien til ål og laksefisk25.6.2025 11:03:57 CEST | Pressemelding
I femti år har fiskefella ved NINA forskningsstasjon Ims samlet data fra fiskene i elva Imsa. Dataserien viser dramatiske endringer for artene som lever i elva og i havet.
Disse grepene skal redde fjellreven fra innavl24.6.2025 12:09:36 CEST | Pressemelding
Innavl truer den fennoskandiske fjellreven. I en fersk rapport foreslår forskere tiltak for å sikre at arten overlever på lang sikt.
Mennesker og natur tåler ikke mer økonomisk vekst, så hva gjør vi?20.6.2025 11:33:28 CEST | Pressemelding
Neste uke møtes 1200 fagpersoner fra hele verden i Oslo for å diskutere hvordan vi kan skape sosialt rettferdige og miljøvennlige samfunn – uten økonomisk vekst.
Nedgang i den skandinaviske ulvebestanden3.6.2025 12:12:41 CEST | Pressemelding
Det er påvist færre ulveflokker, ulver og valpekull i Norge og Sverige i vinter, sammenlignet med forrige vinter. Det viser en ny statusrapport fra Rovdata og svenske SLU Viltskadecenter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom