Mikroplast fra bildekk forurenser Arktis
Forskere finner mikroplast fra bildekk i regn på Svalbard.
– At vi finner mikroplast fra dekk i lufta på Svalbard er svært bekymringsfullt og illustrerer at slike forurensende partikler transporteres langt fra utslippskildene. Det viser tydelig at det ikke bare er lokale utslipp som bidrar til denne omfattende forurensningen, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
I år igjen viser miljøovervåkning at mikroplast, spesielt fra bildekk, finnes overalt.
Nye resultater fra norsk miljøovervåkning viser overraskende funn av partikler blant annet fra bildekk i regnvann på Svalbard. Forskere mener dette ikke stammer fra bilkjøring på Svalbard, som det er svært lite av, men at det kommer langveisfra med lufta, før de faller ned med nedbør.
Disse partiklene finner vi også i Sør-Norge, ikke overraskende i høyere nivåer enn på Svalbard, og er knyttet til luftmasser fra øst.
Lenke: Monitoring of microplastics in the Norwegian environment (Mikronor): 2023
Slitasje av bildekk er en av de største kildene til mikroplast i Norge
Miljøovervåkingen, som er finansiert av Miljødirektoratet og utført av forskningsinstituttet NILU sammen med Norsk institutt for vannforskning (NIVA), viser at bildekkpartikler spres langveis med lufta.
Det er antatt at bildekk alene slipper ut så mye som 3,6 millioner tonn mikroplast per år på verdensbasis, og er sammen med maling og utslipp av pellets, den største kilden til mikroplast i miljøet. Tall fra Norge bekrefter at bildekk er en stor kilde, hvor tidligere miljøovervåkinger også viste at det var svært høye nivåer av bildekkpartikler på havbunnen både i Oslofjorden og Mjøsa, men også i andre deler av miljøet som i blåskjell.
Lenke: Mikroplast frå bildekk forureinar Oslofjorden
Det er ikke kun partikler fra bilkjøring som ender i miljøet. Gamle oppkvernede bildekk, såkalt gummigranulat som brukes på fotballbaner er også en kilde. Det er estimert at i Norge alene så bidrar fotballbaner med utslipp av 6 000 tonn dekkpartikler i året. Det er imidlertid en endring på vei. Et forbud mot tilsatt mikroplast i produkter, inkludert bruk av gummigranulat på kunstgressbaner, vil tre i kraft i EU og i Norge fra 2031. Norge har også allerede et eget regelverk som stiller krav til å hindre spredning av gummigranulat fra kunstgressbaner.
Mikroplast påvirker miljøet og helsa vår
Disse ørsmå partiklene inneholder skadelige stoffer og blir værende lenge i miljøet uten å brytes ned. Dekk inneholder organiske stoffer og tungmetaller og det er vist at dekk kan inneholde så mye som 800 ulike kjemikalier.
Annen norsk overvåking i regi av Miljødirektoratet, har vist høye nivåer av bildekk-relaterte kjemikalier som 6PPD og 6PPD-q i norsk miljø. Dette er kjemiske tilsetningsstoffer i dekk som Miljødirektoratet er bekymret for, spesielt i vannmiljø siden det for eksempel kan føre til fiskedød. Begge stoffene har blitt påvist i overvann, overflatevann, luftbårne partikler, sediment, jord, og til og med menneskelig urin.
Lenke: Stoffer fra bildekk kan skade vannmiljøet
Flere studier og prosjekter er i gang for å øke forståelsen av mikroplast og påvirkningen på helsa vår. De minste partiklene fra dekkslitasje kommer med lufta, og kan inhaleres dypt inn i lungene. Det er usikkert hvilken effekt disse partiklene har på helsa vår, men forskere er bekymret for at det kan påvirke for eksempel lunger og hjerte negativt.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Lenker
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Andre språk
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
9 av 10 trekkfugler med negativ utvikling i 20249.12.2024 15:00:13 CET | Pressemelding
Årets overvåkingstall for trekkfugl er de svakeste siden oppstarten i 1990. Nedgangen i insektbestandene pekes på som mulig årsak.
9 av 10 trekkfuglar med negativ utvikling i 20249.12.2024 15:00:13 CET | Pressemelding
Årets overvakingstal for trekkfugl er dei svakaste sidan oppstarten i 1990. Nedgangen i insektbestandane blir peika på som mogleg årsak.
Millionbot for ulovlig skipsopphugging9.12.2024 08:21:42 CET | Pressemelding
Reiarlaget Altera godtek førelegg på åtte millionar kroner for ulovleg eksport av skip til opphogging i India.
Presseakkreditering: To nye rapporter fra Naturpanelet28.11.2024 10:11:20 CET | Pressemelding
(Priv til red): 17. og 18. desember lanseres to Ipbes-rapporter om bærekraft og gjennomgripende samfunnsendringer. Panelet kan tilby pressen materiale på forhånd.
To tredeler av utslippene fra forbruket vårt skjer i andre land28.11.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Det meste av utslipp av klimagasser fra norsk forbruk skjer i andre land, med en betydelig andel i utviklingsland, viser tall fra Miljødirektoratet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom