Poteter kan bidra til riktig medisindose
Norske forskere har avdekket at et stoff fra potet kan gi viktig informasjon om hvordan medisiner brytes ned i kroppen. Dette gjør det mulig å skreddersy dosering av legemidler i behandlingen av psykiske sykdommer. Dermed kan man få best mulig effekt og samtidig redusere risikoen for bivirkninger.

Prosjektet er ledet av professor og forskningsleder Espen Molden ved Senter for psykofarmakologi (SFP) i Oslo, på Diakonhjemmet sykehus.
I front for bedre behandling
Som det ene av to miljøer, er Senter for psykofarmakologi i fremst i verden på området. Funnet er så interessant at flere fagmiljøer nå følger etter.
–Dette kan bety mye for behandlingen av mange sykdommer, forteller Molden.
Diakonhjemmet sykehus har det eneste laboratoriet i verden som analyserer potet-markøren for bruk i klinisk behandling.
En biologisk markør fra potet
Nøkkelen til den nye metoden ligger i solanidin, et stoff som finnes i potet. Når vi spiser mat som inneholder dette stoffet, tas det opp i kroppen. Stoffet kan deretter påvises i blodet hos over 90 % av befolkningen.
Ved å analysere nivåene av solanidin i blodprøver, kan forskerne avdekke hvordan leveren bryter ned hyppig brukte medisiner. Dette er spesielt viktig for pasienter som mangler et bestemt enzym, noe som gjelder omtrent 5–10 % av befolkningen.
Uten dette enzymet brytes mange medisiner saktere ned. Vanlige doser medisin kan dermed føre til høye nivåer i blodet. Dette øker risikoen for bivirkninger.
Sjeldne genvarianter avdekket med potet-markør
- Vi oppdaget nylig et tilfelle der en pasient med høye nivåer og bivirkninger av medisiner mot psykoser, hadde normalt svar på standard gentest. Ved senere anledning ble påvist avvik i potet-markør, sier Molden.
En ny, og mer omfattende gentest avdekket at personen hadde en genvariant som hindret nedbrytning av de brukte medisinene. Varianten er så sjelden at den ikke fanges opp ved vanlige gentester.
– Potet-markøren kan altså oppdage ting som ellers blir oversett, og dermed gi tryggere behandling, forklarer Molden.
Tilpasset behandling for den enkelte
Blodprøver fra pasientene analyseres for å gi informasjon for å tilpasse behandlingen til den enkelte.
– Den tette koblingen mellom forskning og klinisk praksis gjør at pasientene raskt får nytte av resultatene, forklarer professor Espen Molden.
Senter for psykofarmakologi, der Molden er forskningsleder, er en del av Klinikk for psykisk helse og rus ved Diakonhjemmet sykehus. Der utføres translasjonsforskning som raskt kan tas i bruk i klinikk.
Flere får færre bivirkninger
Metoden kan brukes for mange typer medisiner, blant annet mot depresjon, schizofreni og bipolar lidelse.
– Det betyr at vi kan gi flere behandling med god effekt, uten unødvendige bivirkninger, forklarer Molden.
Betydning for behandling av smerter
Testen kan også forutsi om smertestillende som kodein (Paralgin Forte) vil virke. Hvis nedbrytningen i lever ikke virker som den skal, kan legen velge en annen behandling.
Denne kunnskapen kan bidra til å unngå prøving og feiling i behandlingen.
– Resultatet er tryggere og mer skreddersydd behandling for hver enkelt pasient, understreker Espen Molden.
Publikasjoner:
Wollmann et al. Prediction of CYP2D6 poor metabolizers by measurements of solanidine and metabolites-a study in 839 patients with known CYP2D6 genotype. Eur J Clin Pharmacol. 2023 Apr;79(4):523-531. doi: 10.1007/s00228-023-03462-y (PMID 36806969)
Wollmann et al. Evidence for solanidine as a dietary CYP2D6 biomarker: Significant correlation with risperidone metabolism. Br J Clin Pharmacol. 2024 Mar;90(3):740-747. doi: 10.1111/bcp.15721 (PMID 36960588)
Om Senter for psykofarmakologi
Senter for psykofarmakologi (S) jobber for å øke kunnskapen om legemidler og bivirkninger. Målet er bedre og tryggere bruk av medisiner i psykiatrien. Forskning utføres for å utvikle ny kunnskap.
Pasientprøver brukes i ulike forskningsprosjekter. Målet er å forstå hva som påvirker valg av medisiner og doser, slik at behandlingen kan tilpasses den enkelte. Senteret utfører analyser av legemidler, genetikk og rusmidler for å gi pasientene best mulig behandling.
Sfp har rundt 30 ansatte fordelt på tre enheter: analyser, rådgivning og forskning. Senteret driver utstrakt forskning og undervisning og er godkjent som utdanningssted for spesialiteten klinisk farmakologi.
All forskning på pasientprøver er anonym. Pasienter som ikke ønsker at blodprøver brukes i forskning, kan reservere seg via Biologisk reservasjonsregister.
Kontakter
Kathrine DanoloffKommunikasjonsrådgiverEnhet for helsetjenesteforskning og innovasjon, Diakonhjemmet sykehus
Tel:90057192kathrine.daniloff@diakonsyk.noBilder



Om Diakonhjemmet
- Det norske Diakonhjem er en ideell stiftelse innenfor Den norske kirke – stiftet i 1890.
- Diakonhjemmet eier, driver og utvikler tjenester innenfor helse, omsorg og utdanning.
- Stiftelsen eier: Diakonhjemmet Sykehus. VID vitenskapelige høgskole (56,4 %). Diakonhjemmet Sykehusapotek. Diakonhjemmet Omsorg AS. Fagskolen Diakonova AS (50,1%)
- Diakonhjemmet er en ideell stiftelse. Det betyr at det ikke tas utbytte fra våre aksjeselskap, men overskudd i virksomhetene skal pløyes tilbake for å utvikle nye tilbud og tjenester.
Følg pressemeldinger fra Diakonhjemmet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Diakonhjemmet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Diakonhjemmet
Kan en app forebygge smerteanfall ved urinsyregikt?27.6.2025 14:20:51 CEST | Pressemelding
En ny studie ved Diakonhjemmet sykehus undersøker effekten av mestringsappen Urika for pasienter med urinsyregikt. Studien skal undersøke om oppfølging med appen kan være like effektiv som tradisjonell oppfølging.
Ny norsk studie overrasker: Hva skjer når pasienter med leddsykdommer får hjerteinfarkt?20.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Revmatisk sykdom har lenge vært regnet som en risikofaktor for mer alvorlig hjerteinfarkt. Nå har forskere undersøkt hvordan det faktisk går med disse pasientene – og funnene utfordrer det mange har trodd.
Marthe K. Brun får Kongens gullmedalje for banebrytende forskning18.6.2025 08:37:04 CEST | Pressemelding
Utmerkelsen tildeles for et vitenskapelig arbeid av særlig høy kvalitet. Bruns forskning har allerede endret behandlingen for pasienter med kroniske betennelsessykdommer i Norge.
Slik kan håndartrose behandles mer effektivt11.6.2025 10:58:49 CEST | Pressemelding
Håndartrose rammer rundt halvparten av alle kvinner og en fjerdedel av alle menn. I tillegg til smerter kan stive fingre hindre vanlige aktiviteter, som å kneppe knapper. En helt ny, omfattende studie viser at ergoterapeuter kan behandle håndartrose like trygt og godt som revmatologer, til lavere kostnad. Dette kan redusere ventetider og gi pasientene raskere behandling.
Grønt lys til bygging av Norges største arena for helsefaglig utdanning10.6.2025 11:36:24 CEST | Pressemelding
Et enstemmig Oslo Bystyre har gitt Diakonhjemmet grønt lys for å bygge og utvikle en ny videregående skole med helse- og oppvekstfaglig profil og med plass til opptil 810 elever.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom