– Nå har folk håp om at et fritt Syria er mulig
Folk i Syria har levd i et skrekkregime – Nå feirer folk at det brutale Assad-regimet har falt, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.

– Det jeg hører fra venner og kollegaer i Syria i dag, er først og fremst glede. Folk feirer at det brutale Assad-regimet har falt, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.
Bertinussen bodde i Syria i 2023, og var der senest i høst.
– Å bo i Syria under Assad, å jobbe i områder Assad kontrollerte, var å alltid være på vakt. Jeg kunne ikke snakke åpent selv med kollegaer, fordi folk alltid fryktet at noen lyttet. Folk har levd under et skrekkvelde. Nå har folk håp om at et annet, fritt Syria er mulig, sier Bertinussen.
Hun forteller om venner og kollegaer som nå har store forventninger til hva som nå skal følge, etter at opprørsalliansen har kastet Assad-regimet.
– Vi vet lite om hva som egentlig er planen til alliansen, men det vi har sett så langt vitner om god koordinering og at det er beredskap for å ikke bare ta makt, men også for å forvalte makten og styre. Etter at alliansen tok kontroll i Aleppo, kalte de inn sentrale samfunnsaktører til møter nærmest umiddelbart for å be dem gjenoppta arbeid på sykehus, på skoler og åpne butikker og banker, sier Bertinussen som har et bredt nettverk både privat og profesjonelt i landet.
I følge en beregning fra FN, var mer enn 16 millioner mennesker i Syria i behov av humanitær hjelp ved starten av 2024. Millioner av mennesker trenger rent vann, mat, strøm, og inntekt.
– Nå er det avgjørende at det kommer på plass en god koordinering av det humanitære arbeidet, at både lokale og internasjonale hjelpeorganisasjoner får god og trygg tilgang til å hjelpe folk. Og ikke minst at donorland stepper opp innsatsen etter en lang periode med nedgang i nødhjelp-finansieringen. De humanitære behovene forsvinner ikke selv om det skjer et regimeskifte, sier Bertinussen.
Mange syrere håper nå å kunne returnere til landsbyer de har måttet forlate. Det som møter dem der, vil i stor grad være ruiner og ødelagt infrastruktur.
– God koordinering og dialog slik at hjelpeorganisasjoner, både lokale og internasjonale, får trygg tilgang vil være avgjørende. Brønner må fikses, grunnleggende infrastruktur må bygges opp igjen slik at Syria kan bli et samfunn hvor folk har mulighet til å bygge seg frie, gode liv i fremtiden, sier Bertinussen.
Hun mener det er avgjørende at en forsoningsprosess kommer på plass i landet.
– Syria er et multikulturelt samfunn, og nå trengs en inkluderende fredsbygging, hvor ulike religiøse og etniske grupper og kvinnerettsorganisasjoner blir respektert, hørt og får til et samarbeid, sier Bertinussen.
CARE er en av verdens største hjelpeorganisasjoner, og har vært tilstede i Syria siden 2013, både med nødhjelp og langsiktig utviklingsarbeid.
Nøkkelord
Kontakter
Hilde Sofie PettersenLeder for kommunikasjon og samfunnCARE Norge
Tel:47370190hildesofie.pettersen@care.noFølg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
Syriske flyktninger vender hjem til et land i ruiner20.6.2025 12:57:50 CEST | Pressemelding
Etter mer enn et tiår med konflikt er det nå et håp at flyktninger i Syria kan vende tilbake. Men har de noe å vende tilbake til?
DR Kongo: Bistandskutt rammer voldtektsofre16.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Konflikten øst i DR Kongo har ført til en eksplosjon i seksuell vold mot kvinner og jenter. Samtidig fører bistandskutt til stans i viktig helsehjelp til voldtektsofre.
Norske kapitalforvaltere styrker innsatsen for likestilling13.6.2025 08:47:02 CEST | Pressemelding
Likestilling har blitt viktigere for norske kapitalforvaltere som vurderer hvor de skal investere sparepengene dine. Samtidig utgjør det globale politiske landskapet en trussel for fortsatt fremgang.
Derfor er CARE kritiske til Gaza Humanitarian Foundation30.5.2025 16:15:08 CEST | Pressemelding
– Etableringen av GHF er en distraksjon som tar oppmerksomheten bort fra det akutte behovet for å få nødhjelp til de som trenger det mest. Tilgang på mat brukes nå for å kontrollere en utsultet befolkning, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.
To ansatte i CARE-partner drept i Gaza22.5.2025 13:14:30 CEST | Pressemelding
Et israelsk angrep tok livet av en sykepleier og en sjåfør som begge var hjelpearbeidere i CAREs partner Juzoor.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom