PD-sone opphevet på Helgeland – strenge tiltak har hindret spredning av sykdommen
Mattilsynet opphevet 24. november vernesonen for PD (Pancreas disease) utenfor Helgeland, etter ett år med rask tømming av fire anlegg, tett overvåking, brakklegging og strenge krav til biosikkerhet.
- Restriksjonene som ble pålagt oppdretterne i fjor har så langt fungert, og sykdommen har ikke spredt seg videre i området. Dette har vært krevende for de som ble rammet, men nødvendig for å hindre videre spredning i Nordland og nordover, sier avdelingssjef Geir Arne Ystmark i Mattilsynet.
Det ble påvist PD flere steder på Helgelandskysten i perioden september til desember i fjor. Vernesonen har omfattet anlegg i Alstahaug, Vefsn, Dønna, Herøy, Vega og Vevelstad kommuner.
Oppdretterne innenfor sonen har måttet tømme, vaske og desinfisere alle anlegg, i tillegg til å brakklegge dem i minst to måneder. Mattilsynet påla også oppdretterne i vernesonen minst én måned felles brakklegging.
-Vi satte inn omfattende tiltak og konstaterer at det var riktig og viktig, sier Ystmark, som også berømmer oppdretterne for å ha fulgt godt opp:
- Takk for god innsats. Det er viktig at næringen og forvaltningen også fremover arbeider samlet for å holde Nord-Norge fritt for PD.
Forebyggende tiltak i overvåkingssone
Det vil fortsatt være en lokal overvåkingssone i området, i ett år til.
Det er forbudt å føre fisk fra akvakulturanlegg i overvåkingssonen ut av sonen, uten tillatelse fra Mattilsynet. Forbudet gjelder også flytting av fisk til slakterier.
Generelle forebyggende krav
I tillegg til den lokale overvåkingssonen, er det fortsatt generelle, forebyggende krav som gjelder i de nasjonale PD-sonene:
- krav om månedlig prøvetaking for å undersøke forekomst av PD
- krav om vask, desinfeksjon, attest og karantene for brønnbåter og servicefartøy som har hatt oppdrag i PD-sonene og skal til overvåkingssonene
- forbud mot å føre levende laks, ørret og regnbueørret unntatt settefisk fra PD-sonen til overvåkingssonene
- forbud mot å føre levende rensefisk fra anlegg som tar inn ubehandlet sjøvann til anlegg i overvåkingssonene
- forbud mot å føre levende laks, ørret og regnbueørret til slakt over Hustadvika
Om oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Sykdom hos rådyr på Jøa11.12.2024 15:38:05 CET | Pressemelding
Det er i høst observert flere rådyr med diaré på Jøa i Namsos kommune. Prøver fra syke rådyr, viser at parasitten Giardia Duodenalis kan være årsaken til sykdomstilfellene.
Alfalfaspirer mistenkt smittekilde i nasjonalt utbrudd av salmonella28.11.2024 17:36:22 CET | Pressemelding
Mattilsynet etterforsker nå et større nasjonalt utbrudd av Salmonella sammen med Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet. Folkehelseinstituttet melder at det så langt er påvist smitte hos 23 personer bosatt i flere fylker. Mattilsynet mistenker at økologiske alfalfaspirer kan være kilden. Mattilsynet ber derfor alle som kan ha dette hjemme om å kaste disse.
Nytt næringsstoff og nye matvarer i Matvaretabellen21.11.2024 09:51:39 CET | Pressemelding
Matvaretabellen har blitt oppdatert med fritt sukker som nytt næringsstoff. Det er oppdaterte næringsstoffverdiar for grønsaker og skaldyr, og det er lagt til fleire nye glutenfrie matvarer, belgfrukter og fryste bær. Til saman er det 107 nye og 378 oppdaterte matvarer i årets versjon, og tabellen gjev dermed eit endå betre grunnlag for å vurdere kor mykje vi får i oss av viktige næringsstoff
Fugleinfluensa påvist i hobbyfuglehold i Trøndelag16.11.2024 10:00:14 CET | Pressemelding
Det er påvist høypatogen fugleinfluensa i et hobbyfuglehold i Frøya kommune i Trøndelag. Det er også påvist fugleinfluensa hos døde ville fugler som har skylt i land i Nord-Troms.
Bedre plantehelse med Mattilsynets digitale sunnhetssertifikater14.11.2024 09:19:31 CET | Pressemelding
– De nye digitale sertifikatene gjør det enklere for myndigheter og plantenæringen å kontrollere importen, og reduserer muligheten for at skadedyr og plantesykdommer blir med til Norge. Dette vil bedre plantehelsen, og viser at digitalisering gir samfunnet gevinster.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom