Folketrygdfondet

Folketrygdfondet fullfører Statens obligasjonsfond

Del

Regjeringen gjenopprettet Statens obligasjonsfond (SOF) i mars 2020 som et virkemiddel for å sikre norske selskapers tilgang på likviditet under koronapandemien. Fondet er nå avviklet innenfor den vedtatte tidsplanen.

Regjeringen gjenopprettet Statens obligasjonsfond (SOF) i mars 2020 som et virkemiddel for å sikre norske selskapers tilgang på likviditet under koronapandemien. Fra venstre øverst: André (Fagsjef system og prosjektstøtte) Jørn Terje Krekling (direktør økonomi og risiko), Henning Lund (porteføljeforvalter renter), Hege Huse (porteføljeforvalter renter, Jørn Nilsen (direktør operasjoner og IT), Nadia Bendriss (porteføljeforvalter renter) Jesper Bull Hein (porteføljeforvalter renter). Foran fra venstre nederst: Jørgen Krog Sæbø (rentedirektør), Frode Dommersnes (porteføljeforvalter renter), Gry Schiander (porteføljeforvalter renter) Kjetil Houg (administrerende direktør).
Regjeringen gjenopprettet Statens obligasjonsfond (SOF) i mars 2020 som et virkemiddel for å sikre norske selskapers tilgang på likviditet under koronapandemien. Fra venstre øverst: André (Fagsjef system og prosjektstøtte) Jørn Terje Krekling (direktør økonomi og risiko), Henning Lund (porteføljeforvalter renter), Hege Huse (porteføljeforvalter renter, Jørn Nilsen (direktør operasjoner og IT), Nadia Bendriss (porteføljeforvalter renter) Jesper Bull Hein (porteføljeforvalter renter). Foran fra venstre nederst: Jørgen Krog Sæbø (rentedirektør), Frode Dommersnes (porteføljeforvalter renter), Gry Schiander (porteføljeforvalter renter) Kjetil Houg (administrerende direktør). Folketrygdfondet

– Loven om Statens obligasjonsfond trådte i kraft 27. mars 2020, og vi gjorde den første investeringen i fondet samme dag. En viktig del av samfunnsoppdraget vårt er å bidra til velfungerende markeder, og under koronapandemien var det et betydelig behov for å stabilisere lånemarkedet, sier Kjetil Houg, administrerende direktør i Folketrygdfondet.  

Motsyklisk strategi

Obligasjonsfondet fikk en ramme på 50 milliarder kroner, og investeringene ble gjort på markedsmessige vilkår. Totalt ble det investert i overkant av 9,1 milliarder kroner med et resultat på 957 millioner kroner etter kostnader. Det ble ikke fastsatt noen referanseindeks for fondet.

- Statens obligasjonsfond har bidratt med nødvendig kapital til norske selskaper i en turbulent tid. Nå har pandemitiltaket gjort nytten sin, og vi er stolte av å ha bidratt til å stabilisere markedet i nok en krisesituasjon, sier Jørgen Krog Sæbø, rentedirektør i Folketrygdfondet.

Etter en oppbyggingsfase ble fondet gradvis bygget ned, og en plan for avvikling ble vedtatt høsten 2022 med mål om avvikling innen utgangen av 2025. Avviklingen skjedde i takt med at obligasjonene kom til forfall og ved salg etter at markedssituasjonen var normalisert.

– Vårt mål er å oppnå høyest mulig avkastning etter kostnader. En viktig del av vårt oppdrag er at vi også skal opptre motsyklisk, det vil si at vi i perioder med store kursutslag vil handle motsatt av markedstrenden. Obligasjonsfondet er nok et eksempel på at det på lang sikt er lønnsomt å investere motsyklisk, legger Sæbø til.

Gjentakende tillit

I perioder med finansiell uro har regjeringen ved flere anledninger innført tiltak for å lette byrden for norske selskaper. Statens obligasjonsfond har vært ett av tiltakene som også ble tatt i bruk under finanskrisen i 2009 for å avlaste kapitalmarkedet.

– Dette har vært en verdifull erfaring for Folketrygdfondet og viser at vi kan være en effektiv og konstruktiv markedsstabilisator i tøffere tider. Vi tar det som en tillitserklæring at regjeringen har gitt oss dette oppdraget ved to anledninger, og vi står klare dersom det skulle bli behov for dette i fremtiden, sier Kjetil Houg.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Folketrygdfondet
Last ned bilde
Direktrø for renter, Jørgen Krog Sæbø og administrerende direktør, Kjetil Houg i Folketrygdfondet, foto
Direktrø for renter, Jørgen Krog Sæbø og administrerende direktør, Kjetil Houg.
Folketrygdfondet
Last ned bilde
Direktrø for renter, Jørgen Krog Sæbø og administrerende direktør, Kjetil Houg.
Direktrø for renter, Jørgen Krog Sæbø og administrerende direktør, Kjetil Houg.
Last ned bilde
Kjetil Houg, foto
Administrerende direktør i Folketrygdfondet, Kjetil Houg.
Erik Kraft
Last ned bilde
Last ned bilde
Jarle Nyttingnes
Last ned bilde

Lenker

Mer info


FAKTA OM FOLKETRYGDFONDET

    • Folketrygdfondet er en aktiv, langsiktig og ansvarlig investor som forvalter Statens pensjonsfond Norge og Statens fond i Tromsø som er under etablering.
    • Folketrygdfondet er den største institusjonelle investoren på Oslo Børs og utgjør ca. 11 prosent av hovedindeksen.
    • Kapitalen er også investert i Sverige, Danmark og Finland, og investeres i både aksjer og rentepapirer.
    • Referanseindeksen som er fastsatt av Finansdepartementet har 60 prosent i aksjer og 40 prosent i rentepapirer, fordelt på 85 prosent i Norge og 15 prosent i resten av Norden.
    • Folketrygdfondet ble etablert i 1967 for å forvalte overskuddene i folketrygden, og i løpet av de 12 første årene ble det overført 11,8 milliarder kroner til fondet. Trygdeytelsene økte utover 70-tallet og siden 1979 har det ikke vært overskudd å sette inn i fondet, og med unntak av at kontolånsordningen på ca. 100 mrd. kroner ble avviklet i 2006, er det heller ikke tatt kapital ut. I dag er Folketrygdfondets statlige kapitalforvaltning ikke knyttet til folketrygden.

    Følg pressemeldinger fra Folketrygdfondet

    Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Folketrygdfondet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

    Siste pressemeldinger fra Folketrygdfondet

    I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

    Besøk vårt presserom
    World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye