FN: 305 millioner trenger nødhjelp
En dramatisk økning i voldelige konflikter skaper enorme behov for nødhjelp verden over, viser en ny rapport fra FN. – Vi er vitne til umenneskelig lidelse, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
305 millioner mennesker verden over trenger nødhjelp, viser en ny rapport fra FN. Krig, konflikt og klimaendringer er de viktigste årsakene til at stadig flere mennesker trenger nødhjelp.
– De siste årene har det vært en dramatisk økning i antallet voldelige konflikter og kriser verden over. Ikke siden 1946 har så mange stater vært involvert i konflikt på samme tid. Det gjør at vi er vitne til umenneskelig lidelse. Flere millioner er på flukt på grunn av krig og naturkatastrofer. Samtidig kutter rike land i finansieringen til nødhjelpsarbeid, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i utviklings- og nødhjelpsorganisasjonen CARE Norge.
Den globale humanitære oversikten fra FN viser at til sammen 123 millioner mennesker verden over er på flukt på grunn av krig og konflikt. Ytterligere 26,4 millioner er tvunget på flukt på grunn av naturkatastrofer. For tolvte år på rad har antall flyktninger i verden økt.
Å leve i et kriserammet område over tid får alvorlige konsekvenser. Kun 64 prosent av barna som lever i et kriserammet område blir vaksinert, og bare ti prosent av barna i områder med krigs- og konflikt fullfører grunnskolen.
– Hjelpearbeidere jobbet hardt for å nå dem som trenger det. Samtidig viser tall fra FN at responsen er underfinansiert. I 2024 ba FN om 49,6 milliarder dollar til nødhjelpsarbeid, men fikk 43 prosent av denne summen. Resultatene av underfinansieringen ble blant annet kutt i matvarehjelpen til Syria, og kutt i arbeidet mot kolera i Yemen, sier Georgsen.
2024 var det dødeligste året for hjelpearbeidere verden over. Til nå har til sammen 281 hjelpearbeidere blitt drept på jobb.
– Å bryte folkeretten, som sier at hjelpearbeidere skal beskyttes, har blitt normen. Når vi går inn i 2025 må statsledere verden over sette beskyttelse av sivile og hjelpearbeidere høyere på agendaen. Tiden for solidaritet er nå, sier Georgsen.
Jenter og kvinner rammes spesielt hardt av krig og konflikt. Blant annet har konfliktrelatert seksuell vold økt med 50 prosent siden 2023. Den utstrakte volden mot kvinner i konflikt frarøver kvinner deltakelse og trygghet i samfunnet. Samtidig er kvinner avgjørende for å finne løsninger på konflikter.
– 600 millioner kvinner lever mindre enn 50 km fra en konfliktsone. Det er dobbelt så mange som på 1990-tallet. Ni av ti av disse kvinnene deltar aktivt i lokalsamfunnet for å skape trygghet og fred. Samtidig kommer det veldig lite finansiering til kvinneledede organisasjoner, som er de som er best plasser for å svare på behovene som finnes, sier Georgsen.
Nøkkelord
Kontakter
Hilde Sofie PettersenLeder for kommunikasjon og samfunnCARE Norge
Tel:47370190hildesofie.pettersen@care.noIrene Thoresen RønoldSenior PR-rådgiverCARE Norge
Tel:48354814irene.ronold@care.noBilder
Om CARE
CARE ble grunnlagt i 1945 og er nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, med prosjekter i 102 land. CARE Norge jobber med langsiktig utviklingsbistand og nødhjelp i 11 av disse landene, med jenter og kvinners rettigheter i fokus. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.
Følg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
Afghanistan: forbyr kvinner helseutdanning4.12.2024 15:42:50 CET | Pressemelding
Taliban har siden de tok makten i Afghanistan innført en rekke begrensninger i kvinners frihet. Nylig ble kvinners stemmer forbudt i det offentlig rom. Nå strammes det enda mer inn.
1000 dager med krig i Ukraina19.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Det er gått tusen dager siden Russlands fullskalainvasjon av Ukraina. Sivile – og særlig kvinner – betaler den største prisen.
Få kvinner blant toppene på FNs klimatoppmøte13.11.2024 09:38:49 CET | Pressemelding
Kvinner og jenter blir hardest rammet av klimaendringene. Likevel er det bare åtte kvinner blant de 78 stats- og regjeringslederne på FNs klimatoppmøte i Baku.
CARE Norge: Trump-seier kan få dramatiske konsekvenser for millioner av kvinner6.11.2024 12:16:58 CET | Pressemelding
Forrige gang Donald Trump hadde makten i USA, kuttet han i amerikanske bistandsmidler til organisasjoner som jobber med abort. CARE Norge frykter det samme vil skje igjen. – Det kan få dødelige konsekvenser, advarer generalsekretær Kaj-Martin Georgsen.
Stort behov for vinter-støtte til Ukraina31.10.2024 09:40:44 CET | Pressemelding
– De iskalde temperaturene som vi vet er på vei er livsfarlige for folk som lever i krigens ruiner, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær CARE Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom