Denne uka i FN: Ingen plastavtale vedtatt!
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN
Ingen internasjonal plastavtale vedtatt: Vi prøver igjen!
Selv om mange hadde (sky)høye forventinger om en ny FN-avtale om plastforurensning denne helgen, klarte ikke verdens land å bli enige. Hva betyr dette, og hva er veien videre? Les saken på fn.no.
Fred og sikkerhet
Uka fremover i Sikkerhetsrådet:
I desember har USA presidentskapet i Rådet. Månedens arbeidsprogram vil bli offentligjort senere i dag, mandag 2. november.
Mandag: Sikkerhetsrådet vil møtes for å diskutere det foreløpige arbeidsprogrammet for desember.
Tirsdag: Rådet skal holde en orientering om kvinner, fred og sikkerhet med fokus på dialog mellom generasjoner og samarbeid mellom unge og eldre kvinnelige fredsbyggere for å fremme fred og sikkerhet.
Onsdag: Sikkerhetsrådet skal holde en orientering om Ukraina som sannsynligvis vil fokusere på situasjonen for barn.
Torsdag: Rådet skal holde en orientering, etterfulgt av konsultasjoner, om kjemiske våpen i Syria. Rådet skal også holde et møte med troppebidragsytende land til FNs fredsstyrke i DR Kongo (MONUSCO).
Fredag: Sikkerhetsrådet skal holde en orientering om situasjonen i Irak og arbeidet til FNs assistanseoppdrag i landet (UNAMI), etterfulgt av lukkede konsultasjoner. Rådet skal også holde et uformelt Arria-møte med tittelen «Personer med nedsatt funksjonsevne i væpnede konflikter og relaterte humanitære kriser – økt synlighet og eliminering av diskriminering».
Ellers denne uken er det trolig at Sikkerhetsrådets medlemmer vil holde et møte for å diskutere utviklingen i Libanon, grunnet våpenhvilen fra 26. november. Rådet forventes også å følge nøye med på utviklingen i Syria, der regjeringsfiendtlige styrker, ledet av terrorgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som er oppført på Sikkerhetsrådets liste, innledet en stor offensiv i det nordvestlige Aleppo-guvernementet den 27. november, og angivelig erobret betydelige deler av Aleppo by. Det forventes at Rådet vil fortsette behandlingen av et resolusjonsutkast om Myanmar, og diskusjonene kan også fortsette om å omdanne det multinasjonale sikkerhetsstøtteoppdraget (MSS) i Haiti til en fredsbevarende FN-operasjon. Det er ventet at rådsmedlemmene vil fortsette å forhandle om et resolusjonsutkast som utvider bruken av det stående «humanitære unntaket» til også å omfatte sanksjonsregimet mot Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL/Da'esh) og Al-Qaida. Det er også sannsynlig at medlemmene vil fortsette å diskutere et resolusjonsforslag om å sikre bærekraftig barnebeskyttelseskapasitet, også under overgangen til FNs fredsoperasjoner.
Våpenhvileavtalen mellom Israel og Libanon: Et første glimt av håp om fred
Våpenhvileavtalen i Libanon representerer «det første glimt av håp for fred» i den regionale krigen «midt i mørket de siste månedene», sa FNs generalsekretær António Guterres. Les saken på UN News og uttalelsen fra utenriksminister Eide på regjeringens sider.
Syria: FN-topper slår alarm om eskalerende vold nordvest i landet
En kraftig opptrapping av kampene i Aleppo-området i Syria har drevet tusenvis av mennesker på flukt og forårsaket store sivile tap, noe som har fått FN-topper til å advare om den voksende humanitære krisen og trusselen mot den regionale stabiliteten. Les saken på UN News.
UNRWA stanser nødhjelpsleveranser via den viktige grenseovergangen mellom Gaza og Israel
— Vi stanser leveringen av nødhjelp gjennom Kerem Shalom, det viktigste overgangsstedet for nødhjelp til Gaza, sier UNRWA-sjefen Philippe Lazzarini. Veien ut fra denne overgangen har ikke vært trygg på flere måneder. Den 16. november ble en stor konvoi med nødhjelpslastebiler stjålet av væpnede bander. I går forsøkte vi å få inn noen matlastbiler på samme rute. De ble alle tatt. Denne vanskelige avgjørelsen kommer på et tidspunkt da sulten blir stadig verre. Les saken på UNRWAs sider.
Gaza: Hjelpearbeidere fortsatt under angrep
På lørdag ble ytterligere fire hjelpearbeidere i Gaza drept av israelske luftangrep. Tre ansatte fra World Central Kitchen ble drept da bilen deres ble truffet ved et distribusjonssted i Khan Younis. Den fjerde, en ansatt i Redd Barna, ble drept i det samme luftangrepet. Siden oktober 2023 har mer enn 330 hjelpearbeidere blitt drept på Gazastripen – et sjokkerende tall som understreker den dødelige risikoen de som jobber for å lindre nød i en av verdens farligste kriser, står overfor. Les saken på OCHAs sider.
Gaza: Uttalelse om det akutte behovet for økt humanitær tilgang fra utviklingsministeren
— Jeg beklager omstendighetene som har ført til WFPs beslutning om å stanse leveransene av matpakker i Gaza, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim. Norge minner partene, nok en gang, om å opprettholde sine forpliktelser i henhold til internasjonal humanitær rett. Dette innebærer å legge til rette for beskyttelse av sivilbefolkningen og trygg passasje av den humanitære hjelpen de trenger for å overleve, understreker utviklingsministeren. Les saken på regjeringens sider.
Uttalelse fra utenriksminister Eide i forbindelse med FNs internasjonale dag for solidaritet med det palestinske folk
— På FNs internasjonale dag for solidaritet med det palestinske folk 29. november uttrykker jeg min dypeste medfølelse til alle dem som har mistet sine barn, familie og venner, sa utenriksminister Espen Barth Eide. Les saken på regjeringens sider.
Myanmar: Arrestordre på øverstkommanderende for rohingyaforbrytelser
Aktor ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har søkt om en arrestordre mot general Min Aung Hlaing, øverstkommanderende for Myanmars væpnede styrker og fungerende president, med påstand om at han er involvert i forbrytelser mot menneskeheten rettet mot rohingya-befolkningen. Les saken på UN News.
Ukraina: FNs rettighetskontor oppfordrer Russland til å stanse angrepene på energinett nå som vinteren setter inn
FNs menneskerettighetskontor, OHCHR, gjentok fredag sin oppfordring til Russland om å stanse angrepene på Ukrainas energiinfrastruktur, og la til at de ansvarlige må stilles til ansvar. Les saken på UN News.
Ukraina: FN-topp oppfordrer til å «snu den farlige opptrappingssyklusen», midt i et ballistisk missilangrep
De siste dagene har det vært alarmerende tegn på ytterligere opptrapping av krigen i Ukraina, advarte en FN-topp Sikkerhetsrådet onsdag, og ba om større innsats for å få slutt på Russlands fullskala invasjon av landet. Les saken på UN News.
Sudan: Generalforsamlingens president oppfordrer til kollektiv handling nå som krisen forverres
I sin tale til Generalforsamlingen tirsdag oppfordret president Philémon Yang til kollektiv handling for å håndtere den humanitære krisen i Sudan, og understreket FN-organenes felles ansvar for å sikre global fred og sikkerhet. Over 11 millioner mennesker i Sudan har blitt drevet på flukt fra hjemmene sine. Les saken på UN News.
Sudan: Polykrisen trenger verdens oppmerksomhet, understreker FNs nye nødhjelpssjef. Les saken på OCHAs sider.
Menneskerettigheter
Menneskerettigheter er nøkkelen til å få slutt på aids innen 2030
En ny rapport fra FNs aidsprogram (UNAIDS) fremhever menneskerettighetenes avgjørende rolle i arbeidet med å få slutt på aids-pandemien som en folkehelsetrussel innen 2030. Les saken på fn.no.
Europa: Nesten 1 av 3 personer med hiv vet ikke at de er smittet
I dag lever om lag 5 100 personer med hiv-diagnosen i Norge. Les saken på UNRICs sider.
Millioner av kvinner og jenter som er tvunget på flukt, står overfor høy risiko for kjønnsbasert vold, understreker UNHCR
Mer enn 60 millioner kvinner og jenter over hele verden som er mennesker på flukt eller statsløse, står overfor høy risiko for kjønnsbasert vold, men finansiering av livreddende tjenester for å støtte dem er sørgelig mangelfull, sa FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) fredag. Les saken på UN News.
Iran: Ofre og overlevende fra protestbevegelsen «Kvinne, liv, frihet» krever ansvarliggjøring under møte med FN-granskningsgruppe
Overlevende etter den iranske regjeringens voldelige undertrykkelse av «Kvinne, liv, frihet»-bevegelsen har et presserende behov for sannhet, rettferdighet og ansvarliggjøring for menneskerettighetsbrudd og forbrytelser mot menneskeheten begått under og etter protestene i 2022. Dette melder FNs undersøkelsesgruppe for Iran etter å ha holdt formelle konsultasjoner med dem i Tyskland. — Deres stemmer og deres forventninger til handling, både i Iran og internasjonalt, er avgjørende for at vi skal kunne innta en offersentrert tilnærming til rettferdighet og ansvarlighet, understreket Sara Hossain, leder for undersøkelsesgruppen. Les saken på OHCHRs sider.
— Arrestordrer fra ICC kan bidra til å redde liv, men må respekteres og etterleves, mener FN-eksperter
FNs menneskerettighetseksperter oppfordrer til full etterlevelse av Den internasjonale straffedomstolens (ICC) arrestordre mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu og tidligere forsvarsminister Yoav Gallant, og mot Hamas-kommandanten Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif) for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. — ICCs avgjørelse markerer et historisk skritt i retning av rettferdighet og ansvarliggjøring, og gir håp om å få slutt på flere tiår med straffefrihet for langvarige alvorlige brudd på folkeretten i de okkuperte palestinske områdene, sier ekspertene. Den langvarige mangelen på ansvarliggjøring, særlig av staten Israel, har vært en medvirkende årsak til den økende og uholdbare volden i regionen, noe som påvirker livet og fremtiden til både palestinere og israelere, understreker ekspertene. Les saken på OHCHRs sider.
Irak: Lovforslag om «proformaekteskap» enorm trussel mot kvinners og jenters rettigheter. Les saken på PassBlues sider.
Afghanistan: FN oppfordrer de facto-myndighetene til å beskytte mediefriheten. Les saken på OHCHRs sider.
Benin: FN-ekspert ønsker den helhetlige tilnærmingen til terrorismebekjempelse velkommen, og oppfordrer til betimelig rettferdighet. Les saken på OHCHRs sider.
FNs rettighetssjef: — Mangfold er livets drivstoff. Les saken på OHCHRs sider.
Russland: FNs spesialrapportør oppfordrer til frifinnelse av den russiske advokaten Dmitrij Talantov. Les saken på OHCHRs sider.
Arbeidsliv
ILO: Lønnsulikhet redusert globalt – men store forskjeller består
En fersk ILO-rapport viser at lønnsulikheten har sunket i to tredjedeler av verdens land siden 2000. Til tross for denne positive utviklingen, fortsetter betydelige ulikheter i lønnsfordelingen å være en utfordring, særlig i høyinntektsland. Les saken på fn.no.
Oljefondet er investert med 220 milliarder i israelske bosettinger
Norske og europeiske finansinstitusjoner investerer enorme beløp i selskaper som medvirker til Israels ulovlige okkupasjon av Palestina. — Det er dypt bekymringsfullt at Oljefondet er tungt investert i selskaper som medvirker til brudd på folkeretten og menneskerettigheter, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Les saken på LOs sider.
Australia: FN-ekspert oppfordrer til å styrke aktsomhetsvurderinger blant bedrifter og sikre lik beskyttelse av de som er utsatt for moderne former for slaveri. Les saken på OHCHRs sider.
Matsikkerhet
Norge gir 50 millioner kroner til «Grain from Ukraine»
Ukraina er en viktig bidragsyter til verdens matsikkerhet. Norge støtter transport av ukrainsk korn til markeder i Afrika og Midtøsten som er utsatt for sult eller usikker tilgang til mat. Les saken på regjeringens sider.
Ny FAO-rapport gir veiledning og data om innlemming av ernæringsmål i handelspolitikken for matvarer
Rapporten «The State of Agricultural Commodity Markets 2024» ser på globale handelsstrømmer av næringsstoffer og mulige drivkrefter for fedme. Les saken på FAOs sider.
DR Kongo: FAO oppfordrer til større fokus på sårbare befolkningsgruppers humanitære behov og iverksetting av storskala programmer for å styrke motstandsdyktigheten mot tilbakevendende sjokk. Les saken på FAOs sider.
Helse
WHO: Vedvarende investeringer i programmer for infeksjonsforebygging- og kontroll er nødvendig
Nesten fem år etter at covid-19 ble rapportert for første gang, viser en ny global rapport om forebygging og kontroll av infeksjoner fra Verdens helseorganisasjon (WHO) at det har gått sakte med å tette de kritiske hullene i arbeidet med å forebygge helsetjenesterelaterte infeksjoner. Les saken på WHOs sider.
Afghanistan: Økningen i syntetiske stoffer kan true folkehelsen
Den siste rapporten fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) avdekker betydelige mangler i Afghanistans evne til å håndtere rusrelaterte lidelser, og peker på presserende problemer med tilgang, ressurser og infrastruktur. Les saken på UN News.
Norges WHO-strategi
Norge er medlem av Verdens helseorganisasjons styre fra 2024 til 2027. Denne strategien beskriver Norges tre prioriteringer under styreperioden; godt styresett, oppnå universell helsedekning og bedre beredskap og respons for helse- og humanitære kriser. Les saken på regjeringens sider.
Klima og miljø
Den ødeleggende orkansesongen i Atlanterhavet går mot slutten
Den aktive orkansesongen 2024 i Atlanterhavet ble avsluttet, offisielt, 30. november, etter å ha etterlatt seg et spor av ødeleggelser, dødsfall og enorme økonomiske tap. Les saken på WMOs sider.
Gruvedrift på havbunnen lagt på is
To dager på overtid har regjeringen landet enighet om statsbudsjettet med SV. De store stridene skal ha stått om saker på klima og miljø, der gruvedrift på havbunnen ble blant de vanskeligste sakene for partene å bli enige om. — Det å ikke åpne havbunnen for mineralutvinning har vært viktig for SV å få gjennomslag for, sier SV-leder Kirsti Bergstø. Les saken i VG.
Hva er ørkenspredning? Eksperter håper den ødeleggende trenden kan snus
Et område på størrelse med Egypt, rundt 100 millioner hektar med sunn og produktiv jord, forringes hvert år på grunn av tørke og ørkenspredning, som hovedsakelig skyldes klimaendringer og dårlig arealforvaltning. Les saken på UN News.
Utdanning
UNESCO: To tredjedeler av «innholdsskapere» faktasjekker ikke
I en tid der sosiale medier dominerer den globale informasjonsdelingen, publiserer alarmerende to tredjedeler av innholdskaperne av digitalt innhold ubekreftet informasjon til millioner av følgere, viser en banebrytende undersøkelse fra UNESCO. Les saken på UNESCOs sider.
Utvikling
FNs generalforsamling stemmer – med overveldende flertall – for å starte en historisk global skattereform
I en historisk avstemning i FNs generalforsamling på onsdag 27. november vedtok et overveldende flertall av verdens land å starte de formelle forhandlingene om en skattekonvensjon i FN. USA og Storbritannia står «isolert», da bare ni land motsetter seg fremgang. Norge var ett av fem land som avsto fra å stemme. Les saken på FNs sider.
IOMs innovasjonsplattform fremmer nyskapende løsninger på globale migrasjonsutfordringer
Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) lanserer nå sin aller første innovasjonsplattform, en dynamisk finansieringsmekanisme som er utformet for å fremme nyskapende løsninger på globale migrasjonsutfordringer og bidra til å forbedre det globale migrasjonssystemet. Plattformen vil hjelpe IOM med å nå organisasjonens hovedmål om å redde liv, finne løsninger på mennesker på flukt og støtte opp om regulær migrasjon. Les saken på IOMs sider.
Norges største parti vil kutte FN-støtte, bistand til Afrika og i forvaltningen
— Det er mange som lever godt av pengene vi gir i bistand, som skulle gått til å hjelpe dem som trenger det mest. Jo mer penger vi gir, desto mer attraktivt vil det være å jobbe i bistandsindustrien. Det sier Morten Wold, Fremskrittspartiet (FrP) sin nye talsmann på bistandsfeltet, om foreslåtte kutt i partiets alternative statsbudsjett. Les saken på Panorama nyheter.
FN-sambandet trapper opp innsatsen for yrkesfagelever
Sparebankstiftelsen DNB og FN-sambandet slår seg sammen for å forbedre undervisningstilbudet for yrkesfagelever
Gjennom et nytt prosjekt skal Sparebankstiftelsen DNB og FN-sambandet trappe opp bevisstheten blant ungdommen om deres rolle i demokratiske prosesser, og hvordan de kan bidra til å påvirke samfunnet gjennom sin stemme. Les saken på fn.no.
Merk deg! Kommende arrangementer
2. desember: Ministerkonferanse i Kairo for å styrke den humanitære innsatsen i Gaza. Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik deltar. Les mer om arrangementet.
2. desember: Finansiering for fremtiden – en global policydialog arrangert av UN DESA. Les mer om arrangementet.
2.–6. desember: Den 176. sesjonen av FAOs råd. Les mer om arrangementet.
2.–7. desember: Det 19. møtet i den mellomstatlige komiteen for vern av den immaterielle kulturarven, arrangert av UNESCO. Les mer om arrangementet.
2.–13. desember: Den 16. partskonferansen (COP16) under FNs konvensjon om bekjempelse av ørkenspredning (UNCCD). Les mer om arrangementet.
6. desember: Regjeringen lanserer strategien for likestilling mellom kvinner og menn og Meldingen til Stortinget om seksuell trakassering. Les mer om arrangementet.
7. desember: Doha Forum i Qatar. Utenriksminister Espen Barth Eide deltar.
Fra FN-kalenderen:
- 2. desember: Internasjonal dag for avskaffelse av slaveri
- 3. desember: Internasjonal dag for personer med nedsatt funksjonsevne
- 4. desember: Internasjonal dag for banker
- 5. desember: Internasjonal dag for frivillig arbeid
- 5. desember: Verdensdag for jordsmonn
- 7. desember: Internasjonal dag for sivil luftfart
- 9. desember: Internasjonal dag til minne om ofrene for folkemord, og til forhindring av folkemord
- 10. desember: Menneskerettighetsdagen
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Løvslett DanboltSenior kommunikasjonsrådgiverFN-sambandet
Tel:47484209iselin.danbolt@fn.noOm oss
FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.
Følg pressemeldinger fra FN-sambandet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra FN-sambandet
Denne uka i FN: Vold mot kvinner – verdens mest utbredte menneskerettighetsbrudd25.11.2024 14:17:24 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Denne uka i FN: Tre ting vi har lært fra COP2918.11.2024 16:12:12 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Denne uka i FN: FN-sambandets guide til klimatoppmøtet COP2911.11.2024 13:00:38 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Retten til å bestemme over egen kropp – også for de mest marginaliserte5.11.2024 07:30:00 CET | Presseinvitasjon
Sex og Politikk, SNU, Utenriksdepartementet, UNFPA og FN-sambandet inviterer til den norske lanseringen av FN-rapport om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Dette arrangementet vil samle Bjørg Sandkjær, statssekretær i UD, ungdomspolitikere og FN, på torsdag 7. november.
Denne uka i FN: Hva skjer med menneskerettighetene i Norge?4.11.2024 11:22:09 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom