Teater Manu

God jul

Del

Kjære teaterelskere,

Når året nærmer seg slutten, ser vi tilbake på et 2024 fylt med magiske øyeblikk på scenen, hjertevarmende historier og et publikum som har inspirert oss. Samtidig ser vi fram mot et spennende 2025 – inkludert vår kommende forestilling Lysistrata i februar, som allerede har vekket stor interesse. Men vi har også andre nyheter, som at Teater Manu har lansert det nye konseptet Manu Talk, at vi nok en gang har fått økonomisk støtte til Manu Ung-prosjektet, og endelig har fått en ny fast ansatt medarbeider.

Bli med oss på reisen videre!

Teater Manu produserer årlig tre hovedproduksjoner og flere mindre teaterproduksjoner, som monologer og barneforestillinger.

Nå utvider Teater Manu døves kulturelle tilbud med et talkshow, Manu Talk. Målet med Manu Talk er å skape et debattforum med utgangspunkt i dagens aktuelle emner som politikk, historie, samfunnsliv, kunst og kultur. Medvirkende som selv er døve bidrar med sine perspektiver, synspunkter og holdninger til temaene. Det kan ha relasjon til døves hverdagsliv i samfunnet, men også emner innenfor døvesamfunnet.

Det nye konseptet Manu Talk vil forsterke samarbeidet med Døveforeningene og døves tilgang til kultur.

Døveforeningene vil få en streaminglink til Teater Manus YouTube-kanal, og dermed kunne følge arrangementene direkte.

Konseptet hadde premiere den 19. november på Teater Manu, og ble åpnet av Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery. Premieren ble en stor suksess med fullsatt sal. Kveldens tema var Tegnspråkets betydning og framtid. Temaet ble belyst av fire bidragsytere: Ronny Patrick Jacobsen, Hilde Haualand, Petter Noddeland og Federico Gianasso, med Paal Richard Peterson som programleder for paneldebatten.

Nasjonal premiere i januar
Manu Talk vil bli livestreamet eksklusivt for Norges Døveforbunds (NDF) lokale døveforeninger og omsorgssentre med døve beboere. Denne løsningen er spesielt verdifull for de som ikke har mulighet til å delta fysisk på arrangementene i Oslo. Prosjektet innebærer derfor at livesendingen gjøres tilgjengelig på ulike lokasjoner i Norge, med eksklusive rettigheter til foreningene for en begrenset periode. Dette gir døveforeningene muligheten til å arrangere sosiale kvelder hvor den lokale døve befolkningen kan samles for å se sendingen sammen, noe som oppmuntrer til fellesskap og diskusjon.

Turné i Norge
Manu Talk vil også dra på turné og besøke flere byer i Norge. Gjennom turneen tilbyr Teater Manu lokalbefolkningen en unik sjanse til å oppleve debatter live. Dette skaper muligheter for døve og andre interesserte til å delta på arrangementene, møte programledere og bidra som paneldeltakere. Turneen vil bidra til økt synlighet og tilgjengelighet for tegnspråkbasert underholdning og kunnskapsformidling på tvers av landet.

Det planlegges 6 - 8 Manu Talk i året. Prosjektet støttes av Stiftelsen Dam.

null

I februar 2025 vil Teater Manu presentere en moderne versjon av den klassiske greske komedien Lysistrata av Aristophanes fra 411 f.Kr. Forestillingen vil bli oppført med seks skuespillere – tre menn og tre kvinner.

Orginalversjonen av Lysistrata handler om den sterk kvinnen Lysistrata som vil avslutte Peloponneskrigen. Handlingen finner sted i Athen, der kvinnene er lei av at mennene deres er mer opptatt av å krige enn å forhandle om fred. Så hva gjør de? Jo, Lysistrata kommer med en genial plan. Hun samler alle kvinnene både fra Athen og Sparta og sier: «Vi streiker. Ingen sex før det blir fred!» Plutselig står mennene overfor en stor krise – ikke på slagmarken, men i ektesengen …

Denne moderne versjonen av Lysistrata handler om kvinnenes makt og deres kamp for likestilling i samfunnet. Kvinnene tar saken i egne hender og nekter mennene sex for å tvinge dem til å respektere kvinnene. Forestillingen utforsker kjønnsroller og maktdynamikker i samfunnet på en humoristisk og tankevekkende måte.

Regissør Philipp Stengele: «Det er en forestilling som ikke bare underholder, men også utfordrer publikum til å tenke over kjønnsroller og makt».

I forestillingen møter publikum flere nye skuespillere. Blant annet den kjente canadiske skuespilleren Dawn J. Birley som spiller Lysistrata. Rollelisten består også av kjente norske profiler som Aino Hakala, Ronny Patrick Jacobsen og Kevin Eide Edvardsen. I tillegg vil to talenter fra Manu Ung, Isaac E. Jacobsen og Yasmin Finskud Hermansen debutere i forestillingen.

Billetsalget er begynt og kan kjøpes på www.teatermanu.no

null

Dette er den andre novelle-forestillingen til Teater Manu. Vi startet med Terje Vigen av Henrik Ibsen, og fortsetter nå med Karens jul, skrevet av Amalie Skram i 1885.

Novelle-forestillingene er først og fremst et oppsøkende prosjekt som retter seg mot døveforeninger og skoler. Teater Manu ønsker på denne måten å presentere norske kulturskatter på tegnspråk. Forestillingene skal være enkle å ta imot, ikke ha behov for teater-fasiliteter og være forholdsvis korte. Det er et lavterskeltilbud til vårt kjernepublikum, og er som hovedregel ikke stemmetolket.

Karens Jul foregår en kald vinter på slutten av 1800-tallet i Oslo (dengang Kristiania). Den unge jenta Karen har født et barn utenfor ekteskapet og er forlatt både av barnets far og sin familie. Hun søker tilflukt i en tom fergehytte på havnen, hvor en politibetjent oppdager henne. Politibetjenten velger i første omgang å se gjennom fingrene på hennes ulovlige opphold i hytten, fordi han forstår hvor desperat situasjonen hennes er.

Karen forsøker å beskytte seg selv og barnet mot kulden, men de har ikke noe mat, og hytten er iskald. Til slutt finner politimannen henne og barnet døde i hytten.

Novellen er et slående eksempel på naturalismen i nordisk litteratur og skildrer de barske levevilkår for samfunnets fattigste.

Teater Manu planlegger å presentere flere litteraturskatter oversatt til norsk tegnspråk de kommende årene. 

null

Megan Matovich-Noddeland er fra 1. januar 2025 fast ansatt på Teater Manu.

Megan har jobbet som frilans prosjektleder i ulike perioder de siste 10 årene. Hun har fokusert på inkluderende teatertilbud og prosjekter som fremmer tegnspråk, særlig for barn og ungdom, gjerne i samarbeid med døveforeninger, skoler og barnehager. Hun arbeider for tiden blant annet med prosjektene Manu Mini, Manu Ung og Manu Talk.

Vi er glade for at Megan nå er fast ansatt på Teater Manu.

null

Sparebankstiftelsen DNB støtter Manu Ung videre

Ukens hyggeligste nyhet er at Sparebankstiftelsen DNB viderefører støtten til Teater Manu og prosjektet Manu Ung. Vi vil motta til sammen 2,4 millioner over de neste 3 åene, noe som sikrer videreføring og utvidelse av satsingen.

Manu Ung har markert seg i det døve samfunnet de siste 2 ½ årene. Med forestillingene «Ord mot ord» og «Snehvit og de sju ninjaene» har de vist at det finnes skuespillertalenter og tekniske- og adminstrative talenter blant våre ungdommer. 

Nå er kompaniet i gang med sin tredje forestilling, Begravelse av en bitch av Julie Bjørnebye. Stykket er en del av det nasjonale teaterprosjektet Den unge scene (DUS) der ungdom over hele landet spiller stykker skrevet spesielt for dem. Premieren på Begravelse av en bitch blir i forbindelse med den regionale DUS-festivalen her på Teater Manu i mars ‘25. Da møtes 9 teatergrupper med ungdom her og spiller sine forestillinger for hverandre.

Manu Ung er ikke bare et teaterkompani. Det er også et kompetanseutviklende prosjekt. Teatret holder kurs og workshops i andre byer for å dele vår kunnskap med andre døve miljøer som ønsker å starte teatergrupper. I løpet av de neste tre årene har vi ambisjoner om å bidra til opprettelsen av teaterkompanier for og med ungdom utenfor Oslo.

null

Vi ønsker dere en strålende jul og et magisk nytt år!

Fra alle oss på Teater Manu sender vi våre varmeste ønsker om en fredelig julehøytid og et nytt år fylt med glede, inspirasjon og kultur. Takk for at dere har vært en del av vår reise i 2024 – vi gleder oss til å skape flere uforglemmelige opplevelser sammen med dere i året som kommer.

God jul og godt nytt år!

Nøkkelord

Kontakter

Teater Manu er Norges nasjonale tegnspråkteater og spiller forestillinger over hele landet. I tillegg til samarbeid med norske teaterinstitusjoner og grupper har Teater Manu et høyt internasjonalt aktivitetsnivå og et stort nettverk. www.teatermanu.no - http://www.teatermanu.no/ Teatret har kontorer og en scene på Grünerløkka i Oslo. Vi er en tegnspråklig arbeidsplass med for tiden 12 ansatte, og produserer per idag ca 2 turnéforestillinger i året. I 2022 har teatret i tillegg startet ungdomskompaniet Manu Ung, som skal produsere forestillinger for og med ungdom, og bidra til å bygge teaterinteresse og kompetanse hos unge tegnspråkbrukere.

Følg pressemeldinger fra Teater Manu

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Teater Manu på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Teater Manu

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye