Presseinvitasjon: Smakebiter fra Arven etter Nansen – forskning som former fremtiden i nord!
Arven etter Nansen markerer sju år med forskning med et seminar med korte foredrag. Dette er en unik mulighet til å høre våre ledende forskere snakke om hva fremtiden bringer for våre nordlige havområder – og hvordan vi sammen kan møte utfordringer og muligheter i Barentshavet.
Barentshavet er både en skattekiste og en livsnerve for Norge. Men hvordan sikrer vi en bærekraftig fremtid i et havområde som står under press fra klimaendringer, økt aktivitet og endrede økosystemer?
Når forskningsprosjektet Arven etter Nansen nå går inn for landing, inviterer vi pressen til å være med på å utforske de store spørsmålene som angår både forskning, havnæringene og forvaltningen av våre nordlige havområder. En rekke av forskerne som har vært involvert i det nasjonale forskningsprosjektet byr på spennende resultater:
Dato og tid: onsdag 4. desember, kl. 11:30–14:00
Sted: Framsenteret, Tromsø
Programmet innledes av statssekretær for forskning og høyere utdanning, Signe Bjotveit, og avsluttes med spørsmål fra media og publikum.
Se hele programmet for dagen her!
Har fått en mer helhetlig forståelse
Arven etter Nansen har bidratt til ny kunnskap om klima og økosystemer i Arktis – kunnskap som kan bli avgjørende for fiskeri, varsling av vær og klima, og hvordan vi skal forvalte området for fremtiden.
– Vi har fått en mye mer helhetlig forståelse av hva det er som påvirker klimaet i de arktiske havområdene, og hvordan det igjen påvirker økosystemet og de høstbare artene, sier prosjektleder og professor ved UiT Norges arktiske universitet, Marit Reigstad.
Foredragene gir en oversikt over hva Arven etter Nansen har gjort for å dekke kunnskapshull.
Blant annet vil havforsker Arild Sundfjord fra Norsk Polarinstitutt gi et innblikk i hvordan Atlanterhavsstrømmen styrer og regulerer klimaet vårt her i nord og om matfisken vår vil endre adferd i et nytt og varmere hav. Forsker ved Havforskningsinstituttet Randi Ingvaldsen skal snakke om det levende havet.
Overførbar verdi fra forskning til næring?
Prosjektet har også testet ut ny teknologi gjennom å sette ut små bøyer, få droner til å overleve i kulden og sende undervannsfartøy under isen.
– Vi har utviklet nye overvåkningsstrategier der forskere undersøkte alt, overalt, på samme tid. Denne nye måten å bruke teknologi på kan videreutvikles og bli formet til helt nye brukere, sier Martin Ludvigsen fra NTNU og peker på at eksempelvis oppdrettsnæringen har stor nytte av raske og gode systemer som overvåker og kartlegger forhold som påvirker helse og miljøet rundt merdene.
– Til slutt vil vi fortelle om hvordan vi kan varsle klima og været for området på en trygg og god måte som igjen vil trygge beredskapen her i nord. Så kom og få en smakebit om hvordan fremtiden ser ut i nord, inviterer Reigstad.
Velkommen!
Nøkkelord
Kontakter
Marit ReigstadProfessorUiT Norges arktiske universitet
Tel:90110092marit.reigstad@uit.noCharlotte StarkKommunikasjonsrådgiverMeteorologisk institutt
Tel:98107206charlottes@met.noBilder
UiT Norges arktiske universitet
UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet med elleve studiesteder over hele Nord-Norge. Vi har 4000 ansatte og 17 000 studenter. Vår visjon er å skape et nasjonalt og internasjonalt kraftsenter for kompetanse, vekst og nyskaping i nordområdene.
Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Fossil bæsj kan gi svar på hvorfor dinosaurene ble så store2.12.2024 10:40:55 CET | Pressemelding
Vanligvis studerer dinosaurforskerne fossile skjelettbiter. Når de heller undersøker biter av fossil avføring, finner de nye ledetråder om dinosaurene.
Budsjettforliket sikrer klimaovervåking1.12.2024 22:10:00 CET | Pressemelding
COAT, som overvåker og varsler klimaendringene i nord, er sikret i budsjettforliket mellom SV og regjeringspartiene.
Dag Rune Olsen ansatt for ny rektor-periode27.11.2024 15:12:43 CET | Pressemelding
Universitetsstyret ved UiT Norges arktiske universitet har i dag ansatt Dag Rune Olsen for en ny åremålsperiode, som løper fram til juli 2029.
Millionstøtte til Nord-Norge som testarena for grønn luftfart25.11.2024 10:11:09 CET | Pressemelding
Nord-Norge går sammen for å teste og utvikle framtidas fly i landsdelen. Med fem millioner i støtte tar prosjektet av.
MEMELAND opnar nytt vindauge mot mellomalderens Europa8.11.2024 09:35:38 CET | Pressemelding
I eit tverrfagleg prosjekt vil forskarar i Noreg, Austerrike, Sveits og Storbritannia opne eit nytt vindauge mot mellomalderens Europa. MEMELAND-prosjektet vil endre forståinga vår av det historiske samspelet mellom kultur og natur.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom