Ny studie: Psykiske lidelser kan øke risikoen for demens senere i livet
En studie basert på data fra Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT) er nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Alzheimer’s & Dementia; Diagnosis, Assessment and Disease Monitoring. Studien strekker seg over tre tiår og kaster nytt lys over sammenhengen mellom depresjon, angst og demens.
Nøkkelfunn
- Økt risiko: Personer som senere utviklet demens, viste høyere forekomst av angst- og depresjonssymptomer mer enn 30 år før demensdiagnosen.
- Kjønnsforskjeller: Hos menn var det tydeligere sammenheng mellom depresjon og demens, mens kvinner hadde en tydeligere kobling mellom angst og demens.
- Demenstyper: Mønsteret var konsistent for både Alzheimers sykdom og andre demensformer, men mindre tydelig for vaskulær demens.
Langsiktig perspektiv
Studien fulgte nesten 10 000 deltakere fra HUNT 1 i 1984-86 til HUNT 4 i 2017-19. Forskerne så på hva gruppen som hadde demensdiagnose i HUNT 4 (1525 deltakere) hadde svart på spørsmål om symptomer på angst og depresjon i tidligere HUNT-runder. Disse svarene ble sammenlignet med hva de som ikke hadde demensdiagnose (8220 deltakere) hadde svart.
Sammenhengen mellom psykiske lidelser og demens
De som hadde demens i HUNT 4, hadde flere symptomer på depresjon i HUNT3, og de hadde høyere forekomst av tilfeller med total angst- og depresjonsskår i alle de tidligere rundene, altså over 30 år før de ble testet for demens.
Forskerne fant også at det var forskjell mellom kjønnene. Blant menn var det større forskjell når det gjaldt depresjon – de uten demens hadde mindre depresjonssymptomer enn de som senere fikk demens. For angst var forskjellen større hos kvinner. Når det gjaldt ulike typer demens, var mønsteret det samme både for Alzheimers demens og samlegruppen «andre demenstyper». For vaskulær demens var mønsteret mindre tydelig.
Betydning
Forskerne understreker at funnene har begrenset betydning på individnivå. For enkeltpersoner med angst og depresjon er det viktigere å behandle disse tilstandene for å forbedre livskvaliteten til den enkelte, enn for å redusere demensrisikoen. På gruppenivå, derimot, har sammenhengen stor betydning. Derfor bør man både satse på universelle tiltak for å forebygge angst og depresjon, og man bør behandle kliniske tilfeller ordentlig.
Nøkkelord
Kontakter
Ragnhild Holmberg AunsmoStipendiat, legespesialist
Tel:995 14 106ragnhild.holmberg.aunsmo@aldringoghelse.noGeir SelbækForskningssjef
Tel:+47-958 83 535geir.selbaek@aldringoghelse.noPetter HveemRedaktør, web/sosiale medier
Tel:+47 908 28 361petter.hveem@aldringoghelse.noLenker
Om Nasjonalt senter for aldring og helse
Nasjonalt senter for aldring og helse er et offentlig kompetanse- og forskningsmiljø. Vi tilbyr praktisk relevant kunnskap, opplæring og forskning til helse- og omsorgspersonell, eldre, pårørende og andre interesserte.
Følg pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalt senter for aldring og helse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Alzheimer-medisin godkjent i Storbritannina, men det offentlige vil ikke betale22.8.2024 13:39:52 CEST | Pressemelding
Legemiddeltilsynet i Storbritannia godkjente torsdag Alzheimer-medisinen lecanemab (Leqembi) til bruk for pasienter i et tidlig stadium av sykdommen.
Lancet-kommisjon med nye funn om demens: Ved å følge 13 anbefalinger, så kan nesten halvparten av alle demenstilfeller forhindres eller utsettes1.8.2024 09:02:00 CEST | Pressemelding
– Vi kan forebygge eller forsinke nesten halvparten av demenstilfellene ved å håndtere 14 risikofaktorer fra barndommen av og gjennom livet. Dette inkluderer to nye risikofaktorer, høyt kolesterol og synstap, sier forskningssjef Geir Selbæk i Nasjonalt senter for Aldring og helse.
En ny europeisk studie avdekker viktig kunnskap om demens hos personer med Downs syndrom25.3.2024 10:17:50 CET | Pressemelding
Personer med Downs syndrom har økt risiko for tidlig demens, men en stor, ny europeisk studie tyder på at demensutvikling kan utsettes ved oppfølging og behandling av problemer knyttet til søvn og psykisk helse gjennom livet.
Geir Selbæk med i ny podkast: - Vi må tenke nytt om eldre og alderdommen18.1.2024 10:18:48 CET | Pressemelding
– Hvordan er det å bli gammel i Norge - handler det om demens, dårlig helse og tunge dager? Eller kan vi se frem til gode, aktive og meningsfylte stunder? Dette er bakteppet når professor og forskningssjef Geir Selbæk er med som fast bidragsyter i Aldring og helse-podden.
Dårlig hørsel blant de viktigste risikofaktorene for demens hos eldre4.12.2023 09:09:44 CET | Pressemelding
En banebrytende studie har avdekket at redusert hørsel er blant de risikofaktorene, som man kan gjøre noe med, som øker risikoen for å utvikle demens mest. – Det er 36 prosent større sannsynlighet for å få demens blant dem med svekket hørsel enn dem med normal hørsel, sier forsker Christian Myrstad ved Aldring og helse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom