Budsjettforliket sikrer klimaovervåking
COAT, som overvåker og varsler klimaendringene i nord, er sikret i budsjettforliket mellom SV og regjeringspartiene.
I forliket om neste års statsbudsjett får miljøovervåkingsystemet COAT 20 millioner kroner. Systemet består av blant annet værstasjoner, kameraer, mikrofoner og en rekke andre sensorer som overvåker klima- og natur i Øst-Finnmark og på Spitsbergen.
– SV har prioritert klima- og miljø høyt i forhandlingene om neste års statsbudsjett, og driftsmidler til COAT er et tydelig bevis på det. Både Norge og det internasjonale samfunnet trenger kunnskapen fra dette kompetansemiljøet og infrastrukturen. Derfor var det viktig for SV å få COAT tilbake på statsbudsjettet, sier SVs stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes fra Troms.
UiT Norges arktiske universitet driver COAT sammen med Norsk Polarinstitutt, Meteorologisk institutt og Norsk institutt for naturforskning (NINA).
Viktig kunnskap til næringsliv og forvaltning i nord
– Budsjettforliket sikrer både næringsliv og forvaltning i nord helt nødvendig informasjon i en akutt og akselererende klima- og naturkrise, sier rektor Dag Rune Olsen ved UiT Norges arktiske universitet.
COAT gir løpende rapporter med status og prognoser for klimaendringenes konsekvenser til blant andre Miljødirektoratet, Sysselmesteren på Svalbard og Finnmarkseiendommen. Også naturbaserte næringer i nord, som reindrift, skogdrift og reiselivsbedrifter bruker informasjon fra COAT til å planlegge og tilpasse seg klimaendringene.
Regner med stabil finansiering
COAT kom inn på statsbudsjettet for første gang i budsjettforliket om årets statsbudsjett, men var ute igjen da regjeringen presenterte forslaget til statsbudsjettet for 2025. Rektoren er glad for at SV og regjeringspartiene igjen har prioritert COAT, og regner med satsingen nå ligger fast.
– Jeg er glad for at SV og regjeringspartiene har sett at COAT er et langsiktig samarbeid mellom fire parter og at UiT ikke kan finansiere dette selv innenfor en ramme som blir stadig strammere. UiT kan ikke rette opp et kutt som rammer andre institusjoner i den norske forvaltningen eller finansiere eksterne forvaltningsoppgaver, sier Olsen.
Helseundersøkelser i hele Finnmark
I budsjettforliket setter regjeringspartiene og SV også av ytterligere 27 millioner til helse- og levekårsundersøkelsen SAMINOR3.
– Stortinget har akkurat behandlet Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport, og den sier at fornorskningen kan ha bidratt til at helsetilstanden til minoritetene er dårligere enn hos majoritetsbefolkningen. Det må vi ta på alvor og få kunnskap om, sier Fylkesnes.
Med til sammen 40,5 millioner kroner for 2025, vil SAMINOR3-undersøkelsen inkludere hele Finnmark.
– Vi var urolige for at de økonomiske rammene ville gi SAMINOR3 mulighet til å inkludere bare noen få kommuner i Finnmark. Da kunne Norge gått glipp av innsikt om hvordan fornorskningen kan ha påvirket helse og livsvilkår på ulike måter i ulike grupper, sier rektor Dag Rune Olsen.
Nøkkelord
Kontakter
Dag Rune OlsenRektorUiT Norges arktiske universitet
Tel:930 85 881dag.r.olsen@uit.noJørgen BergeDekan
Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi, UiT Norges arktiske universitet
Gunbjørg SvinengDekanDet helsevitenskapelige fakultet, UiT
Tel:41314428gunbjorg.svineng@uit.noBilder
UiT Norges arktiske universitet
UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet med elleve studiesteder over hele Nord-Norge. Vi har 4000 ansatte og 17 000 studenter. Vår visjon er å skape et nasjonalt og internasjonalt kraftsenter for kompetanse, vekst og nyskaping i nordområdene.
Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Dag Rune Olsen ansatt for ny rektor-periode27.11.2024 15:12:43 CET | Pressemelding
Universitetsstyret ved UiT Norges arktiske universitet har i dag ansatt Dag Rune Olsen for en ny åremålsperiode, som løper fram til juli 2029.
Millionstøtte til Nord-Norge som testarena for grønn luftfart25.11.2024 10:11:09 CET | Pressemelding
Nord-Norge går sammen for å teste og utvikle framtidas fly i landsdelen. Med fem millioner i støtte tar prosjektet av.
MEMELAND opnar nytt vindauge mot mellomalderens Europa8.11.2024 09:35:38 CET | Pressemelding
I eit tverrfagleg prosjekt vil forskarar i Noreg, Austerrike, Sveits og Storbritannia opne eit nytt vindauge mot mellomalderens Europa. MEMELAND-prosjektet vil endre forståinga vår av det historiske samspelet mellom kultur og natur.
UiT-skip er viktig for Norge i Arktis, slår Stortinget fast6.11.2024 10:36:01 CET | Pressemelding
Stortinget er bekymret for at Norge vil mangle et skip for forskning og høyere utdanning i arktiske havområder når forsknings- og undervisningsskipet Helmer Hanssen legger til kai for siste gang.
Ekspertliste: Presidentvalg i USA5.11.2024 15:02:25 CET | Pressemelding
UiT har en rekke forskere som kan kommentere det amerikanske presidentvalget.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom