Plastforhandlingene i Busan: – En gedigen skuffelse
Det ble ikke enighet om en ny, global plastavtale. – Vi kunne ha fått en historisk miljøseier som verden sårt trenger. Isteden reiser vi tomhendte hjem, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
Natt til mandag lokal tid ble forhandlingene for å få på plass en global plastavtale, som ble avholdt denne uken i Busan i Sør-Korea, avsluttet uten at verdens land klarte å komme til enighet.
Isteden bli det vedtatt å avholde et nytt møte senere for å forsøke å dra avtalen i land.
– Flere møter er virkelig ikke løsningen. Verdens land har allerede møttes fem ganger de siste to årene for å forhandle. Hvor mange flere møter trenger vi? Vi vet allerede nå hvilke tiltak som må til for å stanse plastforurensningen, og flertallet av land støtter disse tiltakene, sier Andaur, og legger til:
– For at en sterk plastavtale skal være mulig, må verdens land gå vekk fra konsensusprinsippet, hvor alle må være enige for at det skal fattes vedtak. Stemming i globale fora er ikke uvanlig, og vi kan ikke la uhensiktsmessige byråkratiske prosedyrer stå i veien for å stanse verdens raskest voksende miljøkrise. Nå er det på tide at man slutter å la land med lave ambisjoner stoppe fremgang for klima, natur og miljø.
– En avtale med ambisiøse, bindende tiltak som støttes av et flertall av land vil være langt mer effektiv enn en avtale med svake eller frivillige tiltak som støttes av alle, sier Andaur.
Essensielt med globale forbud
For at plastavtalen skal kunne ha en reell effekt, må den inneholde forbud og mål om utfasing av de mest skadelige plastproduktene og kjemikaliene, samt tydelige krav til design for å sikre at gjenværende produkter er trygge og enkle å gjenbruke og resirkulere.
– Uten globale forbud og konkrete designkrav vil vi ikke klare å stanse plastforsøplingen, sier leder for internasjonal plastpolitikk i WWF, Eirik Lindebjerg, som har vært på plass i Busan denne uken.
– For at neste forhandlingsmøte skal bli annerledes, må forslag til forbud og designkrav være klare på forhånd. Norge bør derfor finansiere en ministerkonferanse i forkant av neste møte for å samle den progressive majoriteten rundt disse forslagene, sier Lindebjerg.
Nøkkelord
Kontakter
Elena SolbergPresseansvarlig i WWF Verdens naturfond
Tel:+47 482 04 130elena.solberg@wwf.noBilder
Om oss
WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner med eksperter som jobber i mer enn hundre land. Vi jobber for å bremse klimaendringene, stanse tapet av arter og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen.
Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
SV sikrer et langt grønnere statsbudsjett1.12.2024 21:11:07 CET | Pressemelding
Søndag ble SV og regjeringspartiene enige om neste års statsbudsjett. Blant SVs gjennomslag er å stanse første konsesjonsrunde for gruvedrift på havbunnen. – En stor og viktig miljøseier, sier WWF.
WWF: – Statens utredning er så dårlig at den er ulovlig28.11.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
WWF Verdens naturfond har saksøkt den norske stat i saken om gruvedrift på havbunnen. I dag starter behandlingen i Oslo tingrett.
WWF: – En enestående mulighet til å stanse plastkrisen25.11.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
Når verdens land møtes denne uken for å få på plass en global plastavtale, er det særlig to krav WWF fremhever: at den er både sterk og rettslig bindende.
COP29: – Skamløst og virkelighetsfjernt23.11.2024 23:42:40 CET | Pressemelding
Til tross for at forhandlingene gikk på overtid, ble det lite å juble for på klimatoppmøtet i Baku.
Miljøbevegelsen har store forventninger for budsjettforhandlingene på klima og natur: – Hvis ikke må SV forlate rommet7.11.2024 11:17:29 CET | Pressemelding
Tidligere i høst la Arbeiderpartiet og Senterpartiet frem et historisk dårlig statsbudsjett på natur og klima. Nå får SV støtte fra en samlet miljøbevegelse for sitt alternative forslag til statsbudsjett. Samtidig er organisasjonene krystallklare: I tillegg til å flytte penger, må en budsjettenighet inneholde reelle politiske gjennomslag for klima og natur, gjennom begrensninger i oljeindustrien og stans i planene om gruvedrift på havbunnen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom